Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2024
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Vizită în Cipru
Guvernul cipriot a anunțat la 1 octombrie că papa Benedict al XVI-lea a acceptat invitația adresată de Biserica locală și de Demetris Christofias, președintele Republicii Cipru, în timpul vizitei sale la Vatican din 27 martie. Vizita Sfântului Părinte în Cipru, care va fi una în calitate de șef de stat, și nu în calitate de șef al Bisericii, ar urma să aibă loc la începutul lunii iunie 2010.

Reculegere la Ars
Papa Benedict al XVI-lea a adresat la 28 septembrie un mesaj video participanților la reculegerea sacerdotală internațională cu tema "Bucuria preotului consacrat pentru mântuirea lumii", desfășurată la Ars în perioada 27 septembrie - 3 octombrie. Papa a subliniat: "În acest An al Sfintei Preoții suntem chemați să explorăm și să redescoperim măreția sacramentului Preoției", amintind că "ales dintre oameni, preotul rămâne unul dintre ei și este chemat să-i slujească dăruindu-le viața lui Dumnezeu". "Nu vă descurajați, ci continuați să vă rugați și să îndemnați la rugăciune pentru ca mulți tineri să accepte să răspundă la chemarea lui Cristos care nu încetează să voiască să mărească numărul apostolilor săi pentru a secera ogoarele sale".

Catolicii și anglicanii
Printr-o notă a Congregației pentru Doctrina Credinței din 20 octombrie și prin anunțarea unei viitoare constituții apostolice, Biserica Catolică răspunde la numeroasele cereri care au fost făcute la Sfântul Scaun din partea unor grupuri de clerici și credincioși anglicani, care doresc să intre în comuniunea deplină și vizibilă cu Biserica Catolică și doresc să declare că împărtășesc o credință catolică comună și acceptă ministerul petrin, așa cum e voit de Cristos pentru Biserica sa. Între 20 și 30 de episcopi anglicani și-au exprimat această dorință, a afirmat arhiep. John Hepworth, primatul Comuniunii Anglicane Tradiționale. În secolul al XVI-lea, regele Henric al VIII-lea a declarat independența Bisericii din Anglia față de autoritatea papei.

Catolicii din Londra
Viața comunității românilor catolici din Londra a fost marcată de: participarea a 48 de credincioși la al doilea pelerinaj anual al comunităților etnice din Londra la sanctuarul marian de la Walsingham, la 6 septembrie, organizat de Dieceza de Westminster; participarea la Liturghia Internațională din Westminster Cathedral din Londra, la 27 septembrie, la care au fost invitate toate comunitățile etnice, catolice, londoneze, și primirea noului Liturghier roman în limba română, la 1 octombrie, prin generozitatea familiilor Coltea, Orban și Tomaș. Membrii comunității române au fost felicitați de arhiep. Vincent Nichols și episcopul Alan Hopes, responsabil al comunităților etnice din dieceză.

Preot răpit
Un misionar catolic irlandez, pr. Michael Sinnot, 78 de ani, membru în Societatea "Sfântul Columban" pentru Misiuni Externe, a fost răpit în Filipine de un grup înarmat, la 10 octombrie, în orașul Pagadian, din provincia Zamboanga, aceeași regiune în care a fost răpit în anul 2007 pr. italian Giancarlo Bossi. Fondată de preoți irlandezi, societatea de misionari este activă în diferite zone din sudul planetei și, printre altele, are ca obiectiv dialogul între creștini și adepții altor religii. Michael Sinnot a fost hirotonit preot în 1954. Din 1998 este responsabilul fundației "Hangop Kabataan", care se ocupă de îngrijirea bolnavilor și a copiilor cu handicap. La 20 octombrie încă nu fusese eliberat.

Primul hram
Comunitatea romano-catolică de origine română din Ladispoli (Italia) și-a cinstit patronii, sfinții arhangheli Mihail, Gabriel și Rafael, prin Liturghia solemnă a hramului prezidată la 27 septembrie de pr. Isidor Iacovici (paroh pentru românii catolici din Roma), la care au participat alți nouă preoți români și italieni. Predica a fost rostită de pr. Mihail Farcaș. În Ladispoli, sfânta Liturghie se celebrează în fiecare duminică și sărbătoare de poruncă la ora 9.00, iar cu jumătate de oră înainte de celebrare este ocazie de spovezi. Pr. Adrian Chili poate fi contactat la tel. 0039/38/06375414.

Dialog teologic
Comisia Mixtă Internațională pentru Dialogul Teologic între Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă s-a reunit în Cipru, în perioada 17-23 octombrie, în cea de-a XI-a sesiune plenară, pentru a studia în mod mai aprofundat problema rolului episcopului de Roma, în comuniunea Bisericii în primul mileniu, pornind de la concluzia Documentului de la Ravenna din 13 octombrie 2007. S-a discutat despre funcția specifică a episcopului "primului scaun" și în ce mod învățătura despre primatul universal al Conciliului Vatican I și al Conciliului Vatican II poate să fie înțeleasă și trăită în lumina practicii din primul mileniu.

Sărbătoarea prieteniei
Parohia "Sfântul Francisc" din Pordenone (Italia), cu ocazia hramului comunității, a organizat Sărbătoarea prieteniei, duminică, 4 octombrie, la care au participat comunitățile africane de limbă engleză și franceză, comunitatea română și cea poloneză. Liturghia internațională de sărbătoare a fost prezidată de pr. Fermo Querin, vicar episcopal pentru activități pastorale. Pentru cei care doresc să participe, la Cordenons (Pordenone), în biserica "Sant'Antonio Abate", Via Pasch, 85, în fiecare duminică la ora 11.00 se celebrează Liturghia în limba română.

Zilele Sociale Catolice
O delegație formată din nouă reprezentanți ai organizațiilor Caritas din țară a participat la Zilele Sociale Catolice pentru Europa, desfășurate în Polonia, în orașul Gdansk, în perioada 8-11 octombrie. Evenimentul a fost organizat de către Comisia Conferințelor Episcopilor Comunității Europene (COMECE) cu asistența Centrului de Solidaritate European. Cei peste 400 de participanți din țările Uniunii Europene, episcopi, reprezentanți ai diferitelor organizații și mișcări din cadrul Bisericii Catolice, au analizat teme centrate pe conceptul de solidaritate: teoria și realitatea solidarității în Uniunea Europeană, persoana umană și drepturile sale, familia, modelul economic și social european. Printre participanți a fost și PS Anton Coșa.

Un nou început
Primul nucleu al comunității credincioșilor români catolici din zona Padova (Italia) a fost format de pr. Ioan Jicmon, în luna mai 2002, în orașul Thiene, apoi a fost mutat în orașul Schio. În toamna anului 2004, pr. Claudiu Bordeianu, din Arhidieceza de București, a continuat animarea comunității. Începând cu luna septembrie, pr. Iosif Lucaci a fost numit responsabil al comunității romano-catolice din Schio. Liturghia este celebrată în limba română la Schio, în biserica "Sant'Antonio Abate", via Pasini 80, sau via Pietro Maraschin 1, în fiecare duminică la ora 10.30. Pr. Iosif Lucaci poate fi contactat la Parrocchia di Sant'Pietro Apostolo, Via Cavour 3, 36015-Schio (VI), tel: 0039/0445521103; mobil: 0039/3207884712.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat