Să fie doar un început?
"Națiunile vor umbla în lumina lui" (Ap 21,24) sunt cuvintele alese de papa Benedict al XVI-lea ca să fie motoul mesajului din Ziua Mondială a Misiunilor 2009. "Angajarea de a vesti evanghelia oamenilor din timpul nostru... este, fără îndoială, o slujire adusă nu numai comunității creștine, ci și întregii umanități" (Evangelii nuntiandi, 1). Toate acestea se pare că au reprezentat pentru Dieceza de Iași gânduri de călăuză în susținerea operei de evanghelizare a popoarelor. Menționarea acestor cuvinte în mesajul misionar al papei pot fi luate deja ca o trăire actuală în drumul început cu 11 ani în urmă, pe când dieceza deschidea această inițiativă misionară.
Începutul activității misionare, în sensul strict al cuvântului (ad gentes), părea a fi unul greu. Întrucât nu exista formarea specifică și nici contextul politic și social până în anul 1989, această cultură pastorală a comunităților catolice a lipsit. Era aproape imposibil pentru cineva să se gândească la posibilitatea de a fi lăsat să meargă, în mod liber și oficial, într-o țară de misiune pentru opera de evanghelizare a popoarelor. Providența divină a păstrat și a maturizat în mod tainic spiritul misionar în inima credincioșilor din Dieceza de Iași pe toată perioada comunismului din România. Numai astfel se poate explica "mica explozie" de disponibilitate și generozitate, atât din partea preoților, seminariștilor, persoanelor consacrate, cât și din partea laicilor, de a veni în sprijinul țărilor de misiune. Fără teama de a greși, pot să mărturisesc, că spiritul misionar în dieceză a început să se transforme într-un fenomen și suntem aproape toți familiarizați, în mare măsură, cu aceste două concepte: misionar și misiune.
Este suficient să observăm statistica actuală a diecezei de Iași, referitor la misionarii plecați în ultimii 11 ani în țările de misiuni, astfel încât să constatăm că, pe bună dreptate, Dieceza de Iași participă la opera de evanghelizare a popoarelor și își îndeplinește mandatul încredințat de Cristos apostolilor: "Mergeți în lumea întreagă, predicați evanghelia la toată făptura" (Mc 16,15).
Consider că este demn de amintit numele misionarilor cărora le-a fost încredințat mandatul misionar de când s-a înființat Centrul Misionar Diecezan: pr. Eugen Blaj, pr. Pavel Chelaru, pr. Isidor Mârț, pr. Adrian Stoica, pr. Victor Osoloș, pr. Gabriel-Vasile Cimpoieșu, pr. Bartolomeu Blaj, pr. Marius Catrințașu, laicii: Mihaela Gherghelucă, Mihaela Gal, Monica Bogdănel, Monica Benedic, Alina Cojan, Gilberta Hobincu și Adrian Cimpoieșu. La aceștia se adaugă și pr. Ioan Blaj, plecat în luna septembrie în Ecuador și alte două tinere laice, care vor pleca în luna decembrie în Coasta de Fildeș: Cristina Gheț și Teodora Lungu. Datorită curajului și disponibilității acestor misionari, Dieceza de Iași s-a angajat și și-a luat responsabilitatea, printr-un contract ferm, de a susține cele trei misiuni românești: misiunea Maikona (Dieceza de Marsabit - Kenya), misiunea Palestina (Dieceza Guayaquil - Ecuador) și misiunea Djebonoua (Dieceza Bouake - Coasta de Fildeș). Lista amintită mai sus poate fi continuată cu mai mulți seminariști, ce au desfășurat activitate misionară din anul lor pastoral și, de asemenea, cu mai multe persoane consacrate din dieceză, care sunt prezente în mai multe țări de misiuni (despre aceste persoane se relatează în Almanahul misionar 2008-2009).
Proiectele misionare din misiunile românești se multiplică datorită binefăcătorilor nu numai din dieceză, dar din toată țara, semn că mulți români răspund la apelul caritativ al lui Cristos față de cei săraci. Să fie doar un gest de milostivire? Chiar și în acest sens binefăcătorii atrag o răsplată înmiită din partea lui Dumnezeu: "Vă spun adevărul: ori de câte ori ați făcut acestea unuia dintre aceștia mici, care sunt frații mei, mie mi-ați făcut" (Mt 25,41).
Pr. Claudiu Iștoc