Ziarul din tramvai
O dimineață ca multe altele. Mergeam la serviciu cu tramvaiul. Pentru că în acea zi trebuia să vorbesc cu directorul, am plecat mai devreme, ceea ce a fost și spre norocul meu, pentru că nu era aglomerație. Am urcat, am luat loc și am început să privesc oamenii, blocurile, mașinile și tot ceea ce puteam vedea de la fereastra tramvaiului. În același timp, fără să vreau, gândurile au început să zboare departe...
O seninătate inexplicabilă îmi cuprinse sufletul. Eram liniștit și mulțumit pentru tot ceea ce eram și făceam. Aveam un loc de muncă bun, o familie frumoasă și fericită. Nu era nimic care să mă tulbure la acea oră matinală. Căldura familiei de la care plecam zilnic la muncă și la care mă întorceam după opt ore îmi dădea mereu siguranță.
Luându-mi privirea de la ceea ce vedeam pe geam, am văzut pe scaunul din fața mea un ziar. L-am luat, l-am deschis și am început să-l răsfoiesc pagină cu pagină. Gândurile mele nu mai zburau departe. Eram concentrat la titlurile scrise parcă intenționat cu litere mari, pentru ca articolele să pară cât mai interesante. La sfârșit am găsit un rebus și pentru că încă mai aveam timp am început să-l completez. N-am reușit însă prea mult, pentru că între timp am ajuns la serviciu. Am lăsat ziarul pe scaunul pe care îl găsisem în speranța că îl vor găsi și alții și-și vor umple timpul cu el.
După opt ore de serviciu, cu același tramvai mă întorceam spre casă. La mijlocul drumului, când doamna de pe scaunul din stânga mea s-a ridicat, am zărit din nou ziarul. L-am luat, l-am deschis ca și dimineață și am constatat că rebusul era completat în întregime.
În opt ore, un ziar, fusese în atâtea mâini, poate în zeci, poate în sute. Dacă ar fi putut vorbi, poate ar fi spus cine și câți l-au citit. Dovadă era rebusul care fusese completat cu multe culori și cu mai multe feluri de scris.
L-am închis, l-am așezat pe scaunul pe care îl găsisem și am continuat să privesc pe fereastră. Mi-am amintit apoi de liniștea sufletească pe care o aveam dimineață, o liniște care venea după multă trudă, după un efort pe care l-am făcut, nu singur, ci împreună cu soția. Familia! Din totdeauna mi-am dorit să fie un loc în care să mă întorc cu plăcere și cu bucurie. Mi-am dorit să fie micul paradis de pe pământ; cu greutățile și cu bucuriile ei. Fără să vreau, gândindu-mă mai ales la momentele dificile prin care am trecut împreună, o lacrimă și-a făcut loc și a început să se prelingă pe obraz. A curs din bun senin, dar era de bucurie. Dumnezeu mi-e martor; am făcut totul gândindu-mă că este pretutindeni. Poate că pacea care îmi cuprinsese sufletul era un semn al răsplății lui.
Acel ziar îmi stârnise atâtea amintiri. Era acolo, parcă mă aștepta, ca și familia pe care, nu eu am inventat-o, ci am găsit-o voită și stabilită de Dumnezeu. Mulți au completat rebusul, dar ziarul a rămas acolo. Fiecare a completat cât a știut. Și a știut cât a fost deschis să învețe! Sunt atâția care au o familie; poate reușită, poate mai puțin reușită, fiecare cât este deschis să-l lase pe Dumnezeu să lucreze în ea. (Maricel)
Pagină realizată de pr. Felician Tiba