Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2024
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Figuri ilustre. Pr. Iosif Chelaru

Născut la 25 noiembrie 1908, la Pildești-Neamț, a urmat studiile seminariale la Hălăucești, Assisi și Osimo (Italia). A fost sfințit preot la 10 august 1932 la Osimo, iar după întoarcerea în țară a activat ca profesor la Academia Teologică "Sfântul Bonaventura" din Luizi-Călugăra, director la Seminarul Franciscan din Hălăucești și în Parohiile Prăjești, Ciugheș și Săbăoani.

În anii de început ai persecuției comuniste, pr. Iosif Chelaru s-a remarcat prin atitudinea sa de apărare a drepturilor și libertăților Bisericii Catolice din România. În acest sens s-a solidarizat cu acțiunile pastorale ale episcopilor Anton Durcovici și Marcu Glaser, refuzând printre altele să semneze adeziunile la adunările "preoților democrați" de la Târgu Mureș, Gheorghieni și Cluj. A fost, de asemenea, un colaborator apropiat al superiorilor OFMConv., pr. Anton Bișoc, pr. Alois Herciu, pr. Mihai Dămoc și pr. Dumitru Lucaci.

Securitatea din Bacău i-a întocmit dosar de urmărire informativă, iar la 15 decembrie 1961, securistul Toma Polac a semnat ordonanța de reținere a pr. Iosif Chelaru, învinuit de săvârșirea infracțiunii de "uneltire contra ordinii sociale". Începând chiar din ziua arestării, pr. Iosif Chelaru a fost supus unor interogatorii chinuitoare și, sub tortură, "a recunoscut" actele antistatale de care era acuzat.

La 30 aprilie 1962 securistul Mihai Wolf a semnat ordonanța de punere sub învinuire a pr. Iosif Chelaru, acuzat de a fi desfășurat "activitatea ilicită menită de a crea un pericol pentru ordinea și siguranța statului". De asemenea, pr. Iosif Chelaru a fost acuzat de desfășurarea unor activități clandestine în cadrul OFMConv., de a fi corespondat, alături de superiorii săi, cu preoții franciscani aflați la Roma, de a-i fi ajutat material pe preoții aflați cu "domiciliu obligatoriu" (D.O.), de a fi desfășurat activitate dușmănoasă prin predicile duminicale, de a fi audiat posturi de radio occidentale, de a fi deținut la domiciliu "materiale de propagandă mistică" și cu "conținut antidemocratic".

La 14 iulie 1962, după alte câteva luni de interogatorii brutale, anchetatorul penal Mihai Wolf a semnat o nouă ordonanță de punere sub învinuire a pr. Iosif Chelaru căruia i-au fost aduse alte noi acuzații, potrivit cărora ar fi fost la curent cu existența unui "tezaur" în bani aur, ascuns în turnul bisericii din Galați și că era la curent cu acțiunile "antidemocratice" ale unor preoți franciscani. Prin noua ordonanță, părintelui i-a fost adusă și învinuirea de trădare de patrie și deținere ilegală de aur.

A fost trimis în judecata justiției comuniste la 9 ianuarie 1963, alături de alți șapte preoți și laici catolici ("lotul franciscan Mihai Dămoc"), iar la 22 ianuarie 1963 Tribunalul Militar București (Andrei Dumitriu, președinte) l-a condamnat la zece ani de închisoare corecțională pentru crima de trădare de patrie și la 12 ani muncă silnică pentru delictul de uneltire contra ordinii sociale. La 28 martie același an, Colegiul Militar de pe lângă Tribunalul Suprem i-a admis recursul, schimbându-i încadrarea juridică și reducându-i pedeapsa la opt ani de închisoare corecțională.

A urmat apoi calvarul închisorilor comuniste (Bacău, Jilava, Gherla), perioadă în care deținutul Iosif Chelaru a fost pedepsit cu 10 zile "izolator", deoarece i-au fost găsite la percheziție cinci bucăți de săpun marcate cu diverse numere și semne convenționale. A fost grațiat de restul pedepsei prin Decretul nr. 411/1964, iar după eliberare a activat în Parohiile Valea Seacă și Rotunda. După pensionare, pr. Iosif Chelaru s-a stabilit la Pildești unde, după ani grei de suferință, a trecut la cele veșnice, la 15 septembrie 1980.

Prin viața și activitatea sa, pr. Iosif Chelaru și-a câștigat un loc binemeritat în galeria luptătorilor anticomuniști.

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat