Pastorația străzii: un drum împreună
În Palatul "San Callisto" din Roma, sediul Consiliului Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților, s-a desfășurat, în perioada 29 septembrie - 2 octombrie, Prima Întâlnire Europeană pentru Pastorația Străzii, având tema: "Isus însuși s-a apropiat și a început să meargă cu ei. Pastorația străzii: un drum împreună".
Au participat 70 de delegați din 17 țări europene. Din România au fost prezenți: pr. Iosif Dorcu (Dieceza de Iași) și pr. Marius-Petru Pop (Eparhia Greco-Catolică de Lugoj).
Au fost abordate aspecte diverse din viața celor care au un raport special cu strada, începând de la cei fără acoperiș până la prostituate, de la șoferii de camioane la copiii străzii.
La mesele rotunde și la grupurile de studiu au participat episcopi, preoți, călugări, laici și voluntari din toată Europa. S-a discutat despre noile modalități de a se apropia și de a asista persoane care, foarte diferite între ele, au în comun un strâns raport cu strada, fără a exclude automobiliștii, care, prin conduita din fiecare zi, sunt departe de raporturile corecte cu mediul în care petrec un timp semnificativ din viața lor.
O atenție deosebită a fost rezervată copiilor care cerșesc și tinerilor care aleg sau sunt forțați să trăiască mai ales pe stradă; în lipsa unor statistici oficiale, Consiliul Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților a estimat că în Europa ar fi până la 250.000 de tineri în aceste condiții. S-a mai estimat că în Europa ar fi circa trei milioane de persoane care trăiesc pe stradă sau în adăposturi improvizate.
În cadrul întâlnirii s-a discutat și despre modalitatea de a-i responsabiliza pe automobiliști pentru un șofat prudent și corect, pentru a evita producerea de accidente rutiere; în Europa, în anul 2008, au murit 43.000 de oameni în urma accidentelor rutiere.
Această primă întâlnire europeană continuă inițiativa anterioară a acestui dicaster, care a organizat întâlnirea pentru America Latină, în noiembrie 2008, la Bogota, în Columbia. Acest consiliu pontifical a promovat, în anul 2003, Prima Întâlnire Europeană a Directorilor Naționali pentru Pastorația Străzii; în anul 2004, Prima Întâlnire Internațională pentru Pastorația Copiilor Străzii și în anul 2007, Prima Întâlnire Internațională pentru Pastorația Celor fără Locuință Fixă. Tot în anul 2007 a fost publicat documentul "Orientări pentru pastorația străzii".
În cadrul Conferinței Episcopilor din România, responsabil cu pastorația migranților și itineranților este PS Petru Gherghel.
Ovidiu Bișog