Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2024
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Adunare Specială pentru Africa

"Biserica din Africa în slujba reconcilierii, a dreptății și a păcii. Voi sunteți sarea pământului... Voi sunteți lumina lumii" (Mt 5,13-14). Aceasta a fost tema celei de-a doua Adunări Speciale pentru Africa a Sinodului Episcopilor, care s-a desfășurat în Vatican, între 4 și 25 octombrie.

Lucrările au fost deschise duminică, 4 octombrie, printr-o sfântă Liturghie prezidată de Benedict al XVI-lea, în bazilica "Sfântul Petru" din Vatican. Au participat la acest Sinod 244 de cardinali, arhiepiscopi, episcopi, preoți și laici. Dintre aceștia 197 au fost din Africa, 34 din Europa, zece din America, doi din Asia și unul din Oceania. Au fost prezenți, de asemenea, reprezentanți a șase Biserici și comunități bisericești din Africa, printre care reprezentanți ai copților, anglicanilor și metodiștilor. Trei invitați speciali au avut intervenții în Sinod: PF Abuna Paulos, patriarhul Bisericii Ortodoxe Etiopiene (6 octombrie), Rudolf Adada, șeful misiunii de pace pentru Darfur al ONU (9 octombrie), Jacques Diouf, director general FAO, musulman (12 octombrie).

După 15 ani de la primul Sinod pentru Africa - care a avut loc în anul 1994 - Biserica s-a oprit din nou asupra acestui continent, căutând să vadă cum pot creștinii să devină mai mult sare și lumină. Într-un mod special, părinții sinodali s-au întrebat cum pot fi duse reconcilierea, dreptatea și pacea în continentul african, deseori afectat de conflicte și urgențe umanitare.

Contextul în care a avut loc Sinodul este diferit de acela al primului Sinod. Acum 15 ani, în Africa de Sud, se făcea trecerea de la apartheid la democrație, iar în alte națiuni, precum Ruanda, Burundi, se trăiau momentele celor mai teribile masacre. În prezent se semnalează emanciparea - chiar dacă în mod timid - a unei culturi democratice și se înregistrează creșterea cooperării dintre țările africane. Există multe țări care trec de la dictatură la forme de guvernare mai democratice. Națiuni ca Liberia, Ghana sau Côte d'Ivoire au înregistrat progrese deosebite. Mijloacele de comunicare socială au, desigur, un rol important în promovarea dreptății, păcii și reconcilierii. În ultimii ani, Africa a cunoscut un mare dinamism în acest domeniu. Este de ajuns să ne gândim că între anii 2000 și 2006 numărul utilizatorilor africani ai Internetului a crescut cu 625,8%, în comparație cu 195% din restul lumii.

Cu toate acestea, există încă zone în care populațiile nu se pot bucura de pace. Oamenii continuă să sufere în urma conflictelor, violențelor și războaielor. De asemenea, sărăcia este în creștere. Banca Mondială înregistrează 280 de milioane de africani care trăiesc cu mai puțin de 75 de cenți pe zi. Există zone în care inundațiile, seceta și foametea fac ravagii. Exploatarea femeilor, drogurile și traficul de arme sunt foarte frecvente.

Toate acestea au fost analizate în Sinod. Situația creștinilor, familia, ecumenismul, dialogul cu islamul, educația, liturgia, cateheza, rolul femeii, raportul cu celelalte continente au stat în centrul atenției. Un spațiu larg a fost dedicat misionarilor, îndeosebi celor care și-au dat viața pentru a duce numele lui Cristos în Africa. Numai în anul 2008, din cei 20 de lucrători pastorali uciși în lume, cinci au fost africani.

Au fost scoase în evidență luminile și umbrele, suferințele și speranțele Africii, arătând, așa cum sublinia documentul de lucru, că "binele care se face este adesea mai discret și mai profund decât răul fulgerător și tragic prezentat de mass-media".

La nivel spiritual, există o mare sete de Dumnezeu în Africa. Aceasta se poate vedea din creșterea numărului celor botezați, din numărul vocațiilor la preoție și călugărie. Comunitățile bisericești foarte active, implicarea cateheților și dezvoltarea mișcărilor și asociațiilor laice sunt semne ale prezenței lui Dumnezeu în Africa. De asemenea, creșterea spirituală a populației africane poate fi văzută și din răspândirea școlilor și universităților (56 de mii de școli, frecventate de 19 milioane de elevi și 23 de universități catolice) și a mijloacelor de comunicare în masă de inspirație creștină, mai ales a radiourilor, ca și a centrelor spitalicești (în special cele care se ocupă de bolnavii de SIDA).

De trei ori cât Europa, având 54 de țări, numărul creștinilor este în creștere. Între anii 1976 și 2007, numărul catolicilor a crescut de la 55 de milioane la 164 de milioane, asta însemnând 17,5 % din populație, depășind media la nivel mondial care se oprește la 17,3 %. Astfel, în scurt timp Africa va trece pe locul doi după America Latină, iar Europa va trece pe locul al treilea.

"Africa reprezintă un imens "plămân" spiritual pentru o umanitate care apare în criză de credință și de speranță". Astfel a definit acest continent Benedict al XVI-lea la Liturghia de deschidere a Sinodului. Pentru a deveni "lumina lumii și sarea pământului", a precizat papa, toți, preoți călugări și laici, trebuie să tindă spre sfințenie, încât Biserica din Africa să poată fi mereu o familie de adevărați ucenici ai lui Cristos, unde "diferența dintre etnii să devină motiv și stimulent pentru o îmbogățire reciprocă, umană și spirituală".

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat