Răspundem cititorilor
- Cecilia Robu (Italia). "Stimată redacție, urmărind evenimentele care se petrec în Dieceza de Iași, între ultimele am luat la cunoștință de moartea părintelui Mareș. Mi-a rămas adânc întipărit în minte figura acestui preot, pe care nu-l voi uita chiar dacă acum mă aflu în străinătate, departe de realitățile natale. Poezia pe care am adăugat-o nu este o compoziție a mea proprie. Îmi aduc aminte de ea, de acum 25 de ani când am recitat-o la primițiile din satul meu natal Săbăoani. Cu această ocazie, țin să vă mulțumesc pentru toate publicațiile pe care le faceți prin internet. Este o posibilitate și pentru noi, cei plecați departe de casa părintească, să savurăm din ceea ce se petrece pe meleagurile noastre, precum și pentru reflecțiile care ne dau un "punct de plecare". Vă urez succes în această activitate".
Ne alăturăm și noi gândurilor dv. și vă mulțumim pentru cele împărtășite. Mărturia dv. s-a publicat la pag. 7 a acestei reviste. Redăm mai jos trei strofe din poezia trimisă, fiind de acord cu dv. că "textul poeziei "Să fii alt Cristos, în lumea de astăzi" redă succint principiile de viață ale unui preot. Este un îndemn de a fi și de a trăi viața de preoție, lucruri pe care pr. Mareș a luptat cu mare efort pentru a fi coerent și a ajunge senin la destinație": "Să fii alt Cristos, în lumea de astăzi, / înseamnă să-i mângâi pe cei întristați / cu sfaturi alese din Sfânta Scriptură, / speranță să fii la cei disperați. // Să fii alt Cristos, în lumea de astăzi, / e jertfa ce-odată a fost pe Calvar, / coroană de spini ce Cristos a purtat-o, / e coasta străpunsă, izvorul de har. // Să fii alt Cristos înseamnă credință, / ce-ți dă bucurie și sprijin deplin, / e cerul senin, e-azurul de seară, / un suflet de preot un spirit divin".
- Un grup (Butea). "Suntem un grup de credincioși și dorim să vă împărtășim și dv. marea bucurie pe care am trăit-o cu toții aici, pe meleagurile noastre, la sfârșitul lunii august. La această mare sărbătoare au participat nu numai cei din Butea, ci și oaspeți veniți din alte localități, precum Iași, sau veniți de departe. Printre aceștia s-a numărat și unul dintre binefăcătorii noștri din Italia, pr. Antonio Rossi, președintele Asociației "Chiese dell'Est" și unul dintre sponsorii principali ai proiectelor noastre realizate până acum. Puțini știu că anul acesta s-au împlinit zece ani de când a bătut la ușa noastră un grup de "îngeri" care s-au oferit să ne dea o mână de ajutor, căci secerișul era mare și lucrătorii puțini. Acești "îngeri" au luat chip de fecioare și un nume spunându-și "Misionarele Patimii lui Isus", pentru ca lumea să știe cine sunt și în numele cui au venit la noi. Am înțeles, datorită lor, ce înseamnă cu adevărat să fii iubit și împreună am pornit plini de entuziasm în această mare aventură. Împreună, adică preoți, surori, credincioși laici, voluntari am început cu pași timizi să zidim cuvântul lui Dumnezeu peste tot unde era nevoie, să potolim foamea și setea tuturor celor flămânzi și însetați, să aducem iubire și speranță în sufletele celor singuri, să alinăm suferințele celor încercați, să aducem surâsul în sufletele și pe buzele copiilor. Astfel, la noi, la Butea, pe parcursul celor zece ani, au luat ființă: Centrul Medical Alinarea Suferinței "Padre Pio", Centrul de Plasament de tip Familial "Madre Carla", Casa de Bolnavi și Bătrâni "Ioan Paul al II-lea", un atelier de croitorie și multe altele. Idealul de sfințenie al acestor surori a căror superioară este sora Elisabetta Baroli, este acela "de a trăi în Isus, cu Isus și pentru Isus, tinzând spre perfecțiune, să fie nimic pentru ca Isus să fie totul". Am dorit să vă mărturisim, prin intermediul revistei "Lumina creștinului" pe care o citim consecvent, recunoștința noastră pentru gesturile de iubire și solidaritate pe care le-ați făcut pentru noi. Recunoștința noastră profundă se îndreaptă către Dumnezeu Atotputernicul care, prin slujitorul său, PS Petru Gherghel, a făcut posibilă venirea acestor surori la Butea în anul 1999. Ne rugăm bunului Dumnezeu ca toate satele care duc lipsă de surori să aibă privilegiul pe care l-am avut noi acum zece ani când le-am primit în casele și în sufletele noastre, unde vor rămâne pentru totdeauna".
Am redat aproape integral scrisoarea dv. care ne-a emoționat și pe noi. Este un proverb românesc care spune că omul sfințește locul și care se potrivește foarte bine acestor surori care și-au câștigat un loc binemeritat în inimile dv. Fiți mereu alături de ele, fie prin rugăciune, fie prin ajutorul dat. Cu siguranță, veți câștiga și dv. un loc în inima lui Dumnezeu care le-a trimis la dv.
- A.C. (Iași). "În primul rând, doresc să vă mulțumesc pentru că ne îmbucurați în fiecare lună cu revista "Lumina creștinului" pe care o citim și o recitim cu aceeași bucurie. Ea este pentru noi toți, indiferent de vârstă, asemenea unei făclii care ne luminează calea pe care trebuie să o urmăm pentru a fi buni creștini. Ne dă speranță, ne face să avem mai multă încredere în noi înșine și ne ajută să redescoperim iubirea nemărginită a lui Dumnezeu chiar și atunci când suntem încercați. Știm cu toții că nu este deloc ușor să fii creștin cu adevărat în lumea de astăzi. Creștinul, chiar dacă nu este preot sau persoană consacrată, are o misiune foarte importantă, aceea de a evangheliza el însuși, nu numai prin răspândirea cuvântului lui Dumnezeu celor care încă îl ignoră, ci și prin faptele sale bune, prin modul său de a trăi în spirit creștin, încercând el însuși să fie un exemplu bun pentru ceilalți. Câțiva copii m-au întrebat într-o zi ce înseamnă să evanghelizezi. Desigur, teoretic, este ușor să explici, dar trebuia să găsesc un exemplu pe măsura puterii lor de înțelegere. I-am invitat împreună cu părinții lor la mine. Am pregătit ceva pentru acești oaspeți ai mei și ne-am așezat împreună la masă. Fiecare dintre ei a început să mănânce cu poftă în timp ce eu rămăsesem în picioare, privindu-i și gândindu-mă ce să le spun. Am început să fac semnul crucii, rostind cuvintele pe care deseori uităm să le spunem chiar și atunci când stăm la masă. S-au ridicat toți și împreună i-am mulțumit bunului Dumnezeu pentru dărnicia sa, pentru mâncarea oferită zilnic, pentru iubirea lui infinită față de noi. Apoi, cu cele mai simple cuvinte, le-am spus că evanghelizarea poate începe și prin acest simplu gest de a ne face semnul crucii și prin aceste simple cuvinte de mulțumire Celui care ne hrănește zilnic. Copiii mi-au zâmbit prietenos, iar părinții cu obrajii îmbujorați de o ușoară sfială și-au aplecat privirile vinovate în pământ, dar în același timp au înțeles ce trebuie să facă de acum încolo împreună cu fiii lor".
Ceea ce spuneți dv. în scrisoarea trimisă este perfect adevărat. Nu de puține ori uităm să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru darurile pe care el ni le trimite zilnic. Ne este mult mai ușor să-i cerem socoteală lui Dumnezeu pentru suferințele și încercările noastre, ignorând de cele mai multe ori suferința de pe cruce a Celui care ne-a salvat de moartea veșnică. Este mult mai ușor să spunem De ce, Doamne? în loc de Mulțumesc, Doamne! Pretindem atât de mult de la Dumnezeu și oferim atât de puțin! Este bine să nu ne sfiim și să nu ne fie rușine să facem la masă semnul crucii, indiferent unde ne aflăm, căci Isus ne spune: "Căci, dacă cineva se rușinează de mine și de cuvintele mele, și Fiul Omului se va rușina de el, când va veni în gloria sa și a Tatălui și a sfinților îngeri" (Lc 9,26).
- Ioan Cojan (Traian, Neamț). Vă mulțumim pentru scrisorile emoționante trimise la redacție, scrisori al căror conținut ne dovedește încă o dată interesul dv. pentru viața și evenimentele Bisericii noastre, dar și solidaritatea de care dați dovadă față de creștinii și păstorii care în lume mai sunt încă persecutați, închiși, maltratați, uciși pentru că și-au dedicat viața slujirii lui Dumnezeu și a aproapelui, cu iubire și dăruire totală. Avem mărturii cutremurătoare în trecut, dar nici prezentul nu duce lipsă de martiri. Trebuie să fim uniți prin rugăciune și printr-o viață de dăruire și slujire, să fim demni de sângele pe care atâția martiri ai Bisericii l-au presărat pe cale pentru ca noi toți să avem parte de Dumnezeu, fără teamă și fără opreliști. Vă împărtășim, de asemenea, bucuria exprimată într-una dintre aceste scrisori în ceea ce privește declararea anului 2009 ca An special închinat sfintei Preoții de către papa Benedict al XVI-lea. "A fost o inspirație sfântă - scrieți dv. -, cunoscut fiind faptul că sacramentul sfintei Preoții este o vocație divină întrucât preotul este trimisul lui Dumnezeu cu nobila misiune de a continua opera de mântuire a neamului omenesc. De asemenea, preotul este mesager și intermediar între Dumnezeu și om (...), deoarece sacramentul sfintei Preoții îi conferă preotului puterea de a dezlega păcatele. (...) Prin mijlocirea Fecioarei Maria, preotul depune și o intensă activitate în pastorație, conducându-i pe credincioși pe calea cea dreaptă a cărei destinație este limanul fericirii veșnice a împărăției Tatălui ceresc, unde el domnește cu putere și mărire împreună cu Fiul și cu Duhul Sfânt". Vă mulțumim și pentru versurile trimise referitoare la vocația sfântă a preoției, din care redăm câteva strofe: "Nimic în lume nu-i mai sfânt / Și nici frumos pe acest pământ / Decât să fii un bun conducător / În turma bunului păstor. // Sacramentul sfânt al Preoției / Este un dar venit de sus! / Proclamat la cina cea de taină / De bunul nostru domn, Isus!" Să ne rugăm împreună pentru toți preoții din lume și să le fim permanent alături în misiunea pe care o au de îndeplinit pe pământ pentru salvarea oamenilor.
- Victor Tarța (Cluj Napoca). Vă mulțumim pentru scrisoarea trimisă și pentru încrederea acordată, împărtășindu-ne din experiențele dv. de viață. În ceea ce privește volumul de predici de care amintiți în scrisoare, noi vă rugăm să ni-l trimiteți și vom vedea atunci ce se poate face. Referitor la cărțile solicitate credem că deja le-ați primit.