Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2024
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Legea si dreptul tau -

Curier juridic

* Mariana I. (Iași). "Sunt căsătorită și am doi copii minori. În prezent locuiesc și lucrez în Italia, iar soțul meu lucrează în Israel. În vacanța de vară am dorit să-mi iau copiii în Italia, dar soțul meu nu mi-a putut trimite o procură specială din Israel, motiv pentru care nu le-am putut face nici pașapoarte și nici nu au putut pleca din țară. Există vreo cale legală de a-i scoate pe minori din țară pentru o minivacanță, fără acordul tatălui lor?"

În cazul în care doriți ca minorii să meargă în vacanță aveți nevoie fie de o procură specială din partea soțului, fie de o hotărâre prin care v-au fost încredințați minorii spre creștere și educare. În situația pe care o prezentați dv., fiind vorba de o măsură temporară, cu executare vremelnică, aveți posibilitatea ca pe calea unei ordonanțe președințiale să solicitați instanței de judecată să pronunțe o hotărâre care să substituie consimțământul tatălui copiilor, în vederea scoaterii minorilor din țară. Această măsură poate fi solicitată pe o perioadă determinată, astfel încât dv. va trebui să indicați și perioada de timp pentru care solicitați să fie luată măsura provizorie. Acțiunea se timbrează cu 10 lei taxă de timbru, 0,3 lei timbru judiciar și se depune la Judecătoria Iași în două exemplare pentru a fi comunicată și pârâtului. Puteți solicita ca această cauză să fie soluționată și fără citarea părților.

Informații juridice utile

- Cine beneficiază de programul "zahărul și făina"?
Potrivit legii 2700/2009, în acest an vor beneficia de zahăr și făină familiile și persoanele singure care au dreptul la un venit minim garantat - șomerii care beneficiază de indemnizație de șomaj, pensionarii sistemului public de pensii ale căror venituri cumulate se află sub 400 de lei, persoanele cu handicap grav și acceptat, adulții și copiii neinstituționalizați. În acest an se vor acorda 4 kg de zahăr și 15 kg de făină/persoană în cadrul programului de distribuire de zahăr și făină către persoanele defavorizate, susținut de Uniunea Europeană.

- Căsătoriile încheiate în străinătate trebuie înregistrate în România?
Certificatele de căsătorie emise de autoritățile de stare civilă străine trebuie înregistrate și în România pentru ca actul respectiv să producă efecte juridice și în țara noastră. Pe baza certificatului de naștere emis de alte state va fi eliberat un certificat de căsătorie conform legilor din România, după ce a fost transcris în registrele din România actul eliberat de statul străin. În cazul în care atât căsătoria, cât și nașterea au fost înregistrate la Ambasada României sau la un consulat aparținând țării noastre nu mai este necesară transcrierea actului întrucât actul de stare civilă eliberat a fost întocmit conform legilor din România.

- Cum se transcriu certificatele de naștere pentru copiii născuți în străinătate?
Persoanele care au copii născuți în străinătate trebuie să se prezinte în cel mult șase luni de la venirea lor în țară la primăria de care aparțin pentru a transcrie certificatele de naștere ale copiilor respectivi. Potrivit legii, termenul limită de prezentare este de un an de la nașterea copilului, iar persoanele în cauză trebuie să prezinte la Biroul de Stare Civilă certificatul de naștere eliberat de autoritățile străine. Certificatul eliberat de autoritățile străine va fi înregistrat și în România, iar în baza acestui act va fi eliberat un certificat de naștere conform legii din România.

- Părinții care lucrează legal în străinătate pot primi alocație pentru copii?
Toate persoanele care lucrează legal într-o țară a Uniunii Europene pot cere autorităților acelui stat plata alocației pentru copii. Acest lucru este posibil chiar dacă respectivii copii au rămas în România în grija celui de-al doilea părinte sau a altei persoane. Părintele în cauză se poate adresa Biroului Social al Primăriei din zona în care lucrează și, în baza unui formular E 411, poate cere diferența de bani dintre alocația de stat din România și alocația de stat din țara respectivă. Acasă, copiii vor primi în continuare alocația de stat, conform cuantumului stabilit de statul român.

Av. Mihaela Ciobanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat