Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2024
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Prietenia cu Dumnezeu

În fiecare zi alerg în toate părțile, mă împart în mii de bucățele. Unele părticele le dăruiesc celorlalți, altele pur și simplu le risipesc. Dar am nevoie în fiecare seară de un moment în care să încerc să adun toate acele părticele din mine care s-au risipit și să mă regăsesc.

Am nevoie de acest moment de tăcere în care să pun în mâinile lui Dumnezeu, slăbiciunile și căderile mele, precum și momentele în care harul lui m-a susținut în mod deosebit.

Atunci îi vorbesc despre cei dragi mie, îi fac prezenți, chiar fără consimțământul lor. Așa cum spunea un seminarist de origine taiwaneză, în rugăciune se pot întâlni două persoane, indiferent de cât de mare este distanța dintre ele. Ce ne poate uni mai mult decât rugăciunea?

Cât de măreț este sentimentul de a te ști cunoscut și înțeles în fiecare colțișor al sufletului tău! Abia atunci simți cât de mult valorezi, așa cum o spun și cuvintele papei Benedict al XVI-lea: "Nu suntem un produs banal și lipsit de sens al evoluției. Fiecare dintre noi este rezultatul unui gând al lui Dumnezeu. Fiecare dintre noi este dorit, fiecare dintre noi este iubit, fiecare dintre noi este necesar".

În rugăciune redescoperim prietenia noastră cu Dumnezeu. Cu rugăciune o hrănim și o menținem vie. O prietenie adevărată este atunci când două persoane se acceptă așa cum sunt ele, cu calitățile și defectele lor, atunci când știu să se asculte una pe cealaltă și atunci când sunt gata să jertfească totul pentru aproapele lor. E adevărat că în rugăciune descopăr mizeria sufletului meu, dar și îndurarea lui Dumnezeu, care asemenea unui prieten adevărat mă primește și mă iubește așa cum sunt. Cât despre sacrificiul pe care este în stare să-l facă el pentru mine, l-a și făcut atunci când Isus și-a dat viața de bună voie pentru ca eu să am viața veșnică. Și jertfa aceasta o repetă în fiecare zi, la fiecare Liturghie. Oare ce alt prieten ar fi în stare să-și dea viața în fiecare zi pentru mine?

Prietenii adevărați, pentru a se înțelege, nu au nevoie să-și spună multe cuvinte, pentru că se înțeleg din priviri. Alteori ești atât de trist și nu-ți simți sufletul ușurat până ce nu lași tot potopul de cuvinte și sentimente să cadă asupra celuilalt. Atunci prietenul te primește și te ascultă cu răbdare până la ultimul cuvânt.

Rugăciunea este un dialog, și nu un monolog. Nu trebuie să vorbesc doar eu, ci să-i las și lui spațiu să-mi vorbească. Tăcerea mea înseamnă să-l las pe el să-mi spună ce l-a durut din comportamentul meu, să-mi împărtășească iubirea lui și să mă sfătuiască în deciziile grele ale vieții. Tăcerea este poate cel mai important moment al rugăciunii. Atunci când toate au fost spuse îmi aplec urechea pe pieptul lui și ascult șoaptele inimii sale.

Uneori am pus punct rugăciunii după ce i-am spus Domnului tot ce aveam de spus, dar înainte ca el să-mi fi spus ceva. Totuși cred că Dumnezeu ne poate vorbi, chiar și după ce noi considerăm că am încheiat rugăciunea. Ne vorbește prin oamenii care ne înconjoară, prin evenimentele care ni se întâmplă în viața de zi cu zi, prin lucruri mărunte, dar care pentru noi au o semnificație deosebită.

Am nevoie de un moment în care să dau mai multă importanță prieteniei mele cu Dumnezeu, de un moment în care să mă rog. Oare ce moment poate fi mai bun pentru aceasta decât momentul prezent?!

Iudita-Gilberta Iacob



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat