La voi, cine hotărăște?
Într-un centru universitar s-a făcut un sondaj legat de persoana care conduce cu adevărat în casă. Un grup de specialiști dorea să știe care este procentajul în ceea ce-i privește pe soții sau soțiile care au primul și ultimul cuvânt într-o familie. Au mers din ușă în ușă, au întrebat și au primit diverse răspunsuri.
Cei care au pus întrebările au avut grijă să precizeze că în casa în care va conduce cu adevărat soțul, acea familie va primi ca premiu o mașină nouă. Mulți au răspuns spontan: "Soția, domnule! Nici nu apuc să deschid gura..." "Amândoi, domnule, doar amândoi ne-am căsătorit, nu?" "Eh, mai mult soția, dar... nici eu..." La una dintre case, soțul, cu o autoritate ieșită din comun, a răspuns fără să stea prea mult pe gânduri: "Eu, domnule, eu sunt bărbat în casă și mi se pare firesc să fiu eu cel care decide!" "Bine, domnule, dacă dumneavoastră conduceți cu adevărat, ați câștigat o mașină nouă. Contăm pe sinceritatea dumneavoastră. Pentru că sunteți primul soț care conduce cu adevărat în familie vă oferim posibilitatea să alegeți dumneavoastră culoarea mașinii. Ce culoare ați dori?" Soțul, uimit și mândru de răspunsul ferm pe care îl dăduse, răspunse: "Pot să mă consult și cu soția?" "Nu, nu e nevoie, continuă cel care pusese întrebarea, deja ați pierdut mașina. Spuneați că dumneavoastră hotărâți singur, pentru ce trebuie să vă consultați cu soția?"
Este un sondaj pe care, atunci când l-am găsit, l-am arătat soției și, împreună, ne-am distrat copios. Însă, după ce am râs, după ce am așezat cu grijă revista în bibliotecă, am început să mă întreb în mintea mea: "La mine în casă, cine conduce cu adevărat?" Și mă simțeam un laș pentru multe din hotărârile pe care, recunosc, nu le-am luat eu, ci soția. În același timp, eram mândru la gândul că alte hotărâri, poate mult mai importante decât cele luate de soție, le luasem eu, mai ales în momentele cruciale ale vieții noastre de familie. Un lucru m-a făcut totuși să mă opresc din "preamărirea" mea. Mi-am dat seama că hotărârile luate de soție, le putea lua doar ea, ca femeie și ca soție, iar cele luate de mine, le puteam lua doar eu ca bărbat și ca soț. Era un fel de lege a compensației. În fond hotărârile luate, fie din partea mea, fie din partea soției, au vizat mereu binele familiei noastre.
Când am avut al treilea copil, din cauza unui accident al soției, medicii au spus că trebuie pus capăt sarcinii. Deși eu eram de acord, dorind binele soției, ea a hotărât că trebuie să ducă sarcina până la sfârșit, iar astăzi copilul este la facultate. Când s-a căsătorit prima noastră fiică, știindu-l bine pe viitorul ei soț, m-am opus cu vehemență. Soția însă, cunoscând-o bine pe fiica noastră, a spus: "Va fi fericită! Băiatul pare vicios, dar ea îl va ajuta, cu siguranță!" Astăzi sunt cu adevărat fericiți!
Când am decis să ne mutăm de la oraș la sat, soția s-a opus. Nu putea concepe că acolo, la sat, nu va mai putea avea confortul de la oraș; că va trebui să meargă și prin noroi, că va fi nevoită să-și facă alte cunoștințe, că nu va mai avea de unde să cumpere tot ceea ce-și dorea și multe altele. Acum nu mai contenește să spună cât este de bine la sat, într-o căsuță frumoasă și liniștită, înconjurată de flori și aer mereu proaspăt și curat.
Am înțeles că, indiferent cine ia hotărârile în casă, ele trebuie să aibă totdeauna în vedere binele familiei. Minunat ar fi însă dacă ele ar fi luate împreună! (Matei)
Pagină realizată de pr. Felician Tiba