Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2024
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Anul Sfintei Preotii -

Forța preotului: unirea cu Dumnezeu

În orice stare de viață s-ar afla, urmând chemarea lui Dumnezeu - în viața consacrată sau în viața de familie -, creștinul nu se poate dispensa în momentele dificile ale vieții de forța care vine din legătura sa cu Dumnezeu. Acest lucru este cu atât mai valabil în viața preoțească. Preotul nu are voie să uite că în momentul consacrării preoțești, el l-a ales pe Dumnezeu și toată viața sa este o călătorie sfântă spre unirea deplină cu Cel pe care l-a ales ca ideal al vieții. Uneori, materialismul acestei lumi, precum și toate celelalte erezii ale timpurilor moderne sau atâtea alte tentații care dau năvală în viață, nu fac altceva decât să blocheze această călătorie și astfel ne împiedică să transmitem mesajul evangheliei în mod autentic.

Dacă viața nu se alimentează din Dumnezeu și dacă nu tinde spre o unire tot mai profundă cu el, toate acțiunile devin fără conținut și lipsite de esențial. Nu mai putem și nu vom ști să vorbim despre el, nici ca el și nici nu-l putem arăta lumii.

Se pot amâna unele lucruri în viața spirituală, fără consecințe grave, dar nu se poate renunța niciodată la tensiunea de a crește mereu în unire cu Dumnezeu. El i-a învățat pe ucenici: "Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu și dreptatea lui și toate celelalte vi se vor da vouă" (Mt 6,33). Avem în față și exemplul șirului imens de generații de creștini și a sfinților care au înțeles că "pentru tine ne-ai creat Doamne și neliniștit este sufletul ...până nu se odihnește în tine". Oricât de mari ar fi problemele, oricât de urgente ar fi necesitățile pastorale, nu putem pune nimic înaintea acestei necesități: de a fi cât mai uniți cu Dumnezeu, știind bine că "fără mine nimic nu puteți face" (In 15,5). Este important de reținut că Isus nu a spus: "Voi nu puteți face lucruri mari fără mine", ci a spus clar: "Voi nu puteți face nimic".

Citim în Evanghelia după sfântul Ioan: "Dacă mă iubește cineva, va păzi cuvântul meu; Tatăl meu îl va iubi și vom veni la el și ne vom face locuință la el" (In 14,23). Este o experiență simplă pentru a intra în comuniune cu Dumnezeu. Când cineva trăiește în fidelitate față de Cuvânt, se bucură de prezența oaspetelui divin, iar Dumnezeu vine mereu cu darurile sale, daruri care se manifestă imediat în noi.

Preotul, atât în activitățile sale sociale sau administrative cât și în practicile de pietate, nu poate urmări altceva decât o mai strânsă legătură personală cu Dumnezeu.

Sfântul Ioan Maria Vianney spunea în Catehezele sale: "Copilașii mei, fiți atenți: comoara creștinului nu este aici pe pământ, ci în cer. De aceea gândul nostru trebuie să se îndrepte acolo unde este comoara noastră. Rugăciunea nu este altceva decât unirea cu Dumnezeu (...) În această unire, Dumnezeu și sufletul sunt ca două bucăți de ceară unite împreună pe care nimeni nu le poate despărți (...) Aceasta este o fericire pe care nimeni nu o poate înțelege. Desigur, este o fericire imensă, dar și forța care ne susține!"

O, Marie, mama preotului veșnic, tu care ai fost unită cu Dumnezeu printr-o legătură specială, fă din cei hirotoniți preoți după inima Fiului tău, înrădăcinați în dragoste, fideli alegerii făcute la hirotonire, capabili să vestească oamenilor zilelor noastre că Tatăl ceresc îi iubește și că îi vrea fericiți!

Pr. Eduard Coșa



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat