Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2024
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia

O mie de ani

Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia a organizat anul acesta o serie de evenimente pentru a marca împlinirea a o mie de ani de la înființare. Manifestările s-au încheiat la 29 septembrie, în sărbătoarea Sfântului Arhanghel Mihail, patronul catedralei și al arhidiecezei.

Card. Franc Rodé, C.M., prefectul Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică a fost trimisul special al Sfântului Părinte pentru celebrarea din ziua 29 septembrie, la care au participat episcopi din țară și din străinătate, delegați ai Bisericii Ortodoxe Române, ai altor Biserici, precum și oficialități.

"Celebrările mileniului arhidiecezei să fie ocazia prielnică pentru intensificarea fervorii religioase în sufletele credincioșilor și pentru întărirea credinței", notează papa Benedict al XVI-lea în scrisoarea încredințată cardinalului trimis special.

La 8 iulie a fost inaugurată "expoziția milenară", care poate fi vizitată până la 29 noiembrie în Palatul Episcopal. Expoziția prezintă peste 80 de piese de mare valoare, multe dintre ele unicat. Cel mai vechi exponat este o reprezentare a Fecioarei Maria, care datează de la jumătatea secolului al XIV-lea, aflată în patrimoniul Bisericii Franciscane din Sibiu. Mai este prezentat și cel mai vechi document al Arhiepiscopiei de Alba Iulia, un înscris oficial, Diploma din anul 1275, care mai apoi a fost transcrisă în anul 1429. Un spațiu special este dedicat vestigiilor din piatră, desprinse din corpul catedralei "Sfântul Mihail". Cel mai vechi astfel de vestigiu este un capitel care datează din anul 1100.

Arhiepiscopia de Alba Iulia a fost înființată în anul 1009, când Ștefan cel Sfânt, primul rege al Ungariei, a creat Dieceza de Transilvania cu sediul la Alba Iulia. Până în anul 1930 a fost episcopie sufragană a Arhiepiscopiei de Kalocsa. La 22 martie 1932 și-a schimbat denumirea în Dieceza de Alba Iulia, iar la 5 august 1991, papa Ioan Paul al II-lea a ridicat-o la rangul de arhiepiscopie. Primul episcop menționat în documente este Simion, în anul 1111.

Catedrala "Sfântul Mihail" a fost construită între anii 1247 și 1291, în stil romanic târziu și este considerată unul dintre cele mai valoroase monumente de arhitectură din Transilvania. Catedrala găzduiește mormântul lui Iancu de Hunedoara.

Din anul 1994, arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia este dr. György Jakubinyi. Arhiepiscopia grupează cel mai mare număr de credincioși romano-catolici din România, respectiv 440.000 (majoritatea maghiari).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat