Impresii din Kenya
Două fetițe din Parohia Romano-Catolică "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, sprijinite de părinții lor, au înregistrat, în luna aprilie, CD-ul "Să dăruim iubire", dedicat copiilor din Kenya. În perioada 15 iunie - 8 iulie din dorința de a-i cunoaște personal și pentru a înțelege mai bine necesitățile copiilor din Kenya, Maria Luisa și Francesca împreună cu părinții au vizitat misiunea la invitația pr. Eugen Blaj, parohul misionar de Maikona. Redăm mai jos impresiile din misiune.
- De ce ați mers în Kenya?
Am dorit să îi cunoaștem pe acei copii din cadrul proiectului în care ne-am implicat foarte mult. Nu a fost ușor, deoarece există multe riscuri și nu poți merge acolo fără a lua unele măsuri de siguranță. Ne-am vaccinat împotriva febrei galbene, am făcut tratament pentru malarie (boli foarte grave transmise de țânțari infectați), ne-am aprovizionat cu multe medicamente pe care, din fericire, nu le-am folosit. (Francesca).
- Care a fost bucuria cea mai mare pe care ați trăit-o acolo?
Au fost atâtea bucurii..., mai ales vizitele la grădinițe (în Gamura și Abudowogera), unde ofeream bomboane copiilor, iar ei, de bucurie, ne încântau auzul cu cântecele lor minunate. O altă bucurie am trăit-o la sfânta Liturghie în biserica din Maikona, unde am dansat cu fetițele de acolo îmbrăcate în costumele lor tradiționale. Copiii au fost foarte surprinși să vadă copii albi, deoarece ei nu au văzut decât adulți. (Maria Luisa).
- Ce v-a impresionat cel mai mult?
Ne-a impresionat viața aspră a nomazilor. Am mers printre pietrele deșertului Chalbi, împreună cu pr. Eugen pentru a-i căuta și a-i ajuta cumva. Părintele a făcut cateheză cu ei, după care a celebrat sfânta Liturghie. Apoi, pericolele care erau la tot pasul: șerpi, scorpioni, noaptea veneau și hienele. Drumuri nu există în deșert, mașina merge prin pietre, iar pana la mașină e la ordinea zilei. Dar cea mai frumoasă experiență misionară am trăit-o în Burgabo - filială situată în plin deșert de piatră numit Dida Galgalu, considerat leagănul creștinătății pentru tribul Gabra. Mergeam în căutarea nomazilor. Unii ne-au făcut sărbătoare pregătind carne de capră și medicea (brățară din piele de capră care reprezintă semn de onoare pentru oaspeți). Am mâncat împreună și a fost fascinant! (Francesca).
- Ați mai merge în Kenya?
Cu siguranță, da! Dorim să ne reîntoarcem într-o zi. Ne-au încântat oamenii de acolo și apoi, au atâta nevoie de ajutorul nostru... Ne-au primit cu atâta bucurie în dansuri și cântece... Sunt săraci, dar sunt mai fericiți decât noi și se mulțumesc cu ceea ce au. Cred că ne-a plăcut totul la ei. Nu ne-a fost frică deloc. Am stat mereu împreună și nu am pățit nimic. Sunt la fel ca noi, diferă doar culoarea pielii și trebuie să-i respectăm și să-i iubim. (Maria Luisa).
- Ce va urma?
Vom continua proiectul pe care l-am început, deoarece vrem să-i ajutăm să aibă o viață mai bună. Sunt grădinițele care nu au nici măcar un rezervor de apă (sursele de apă se găsesc la zeci de km distanță); sunt grădinițe improvizate sub un copac. Acolo copiii nu se joacă cu jucării, ci cu pietre; merg la grădiniță sau la școală pentru a primi un pic de hrană (mămăligă); și la grădiniță sau la școală învață limba engleză. Acolo copiii au nevoie de ajutorul nostru, să nu rămânem indiferenți! (Francesca).
A consemnat pr. Isidor Mârț