Interviu cu PS Egon Kapellari, episcop de Graz
Viitorul va fi timpul creștinilor misionari
Aflat în vizită în Dieceza de Iași, în perioada 17-21 august, după întâlnirea cu PS Petru Gherghel, la sediul Episcopiei de Iași, în ziua de 19 august, PS Egon Kapellari, episcop de Graz (Austria), a avut amabilitatea să răspundă la câteva întrebări.
- Excelență, pentru cititorii noștri, vă rugăm să răspundeți la câteva întrebări. Prima: cine sunteți, de unde veniți?
Sunt episcop de Graz, în Austria, Graz fiind al doilea oraș din Austria. Slujesc ca episcop de 28 de ani. Am fost numit episcop la vârsta de 45 de ani, în anul 1981. Timp de 20 de ani am slujit în Dieceza de Gurk, provincia Carinthia, cu sediul la Klagenfurt. Din anul 2001 am fost transferat la Graz. În Conferința Episcopilor din Austria sunt responsabil cu mass-media, cultura și Europa, fiind și vicepreședintele Conferinței. Am 73 de ani, nu mai sunt un tânăr.
- Care este relația Preasfinției voastre cu România?
Relația dintre Biserica din Moldova și cea din Austria este complexă, sunt multe punți create deja între aceste Biserici de-a lungul secolelor. Unul dintre marii voștri episcopi era originar din Austria. În ultimii ani, aceste punți au fost întărite și sper că și vizita mea este un mic pas pentru stabilirea unei noi punți între România și Austria, în special între Dieceza de Graz, în care activez, și Dieceza de Iași. Nu o punte cu un sens unic, ci o punte cu două sensuri, de colaborare foarte apropiată și intensă cu prietenul meu, episcopul Petru Gherghel. Deja există unii tineri care studiază la Graz muzică, artă, chiar și teologie. Așteptăm și pe mai departe noi legături și vizite din partea voastră, a celor din Iași.
- Pentru că vorbiți de Graz, acolo a avut loc o mare întâlnire ecumenică. Vorbiți-ne despre importanța acestei întâlniri și despre urmările ei?
Când s-a desfășurat la Graz Cea de-a II-a Adunare Europeană Ecumenică, nu eram episcop de Graz, eram episcop de Carinthia. Am fost doar oaspete la această adunare și nu am avut un rol important, însă pot să afirm că ecourile și urmările pozitive ale aceste mari manifestări ecumenice pot fi percepute și astăzi.
- Cunoașteți schimbările care au fost după acea întâlnire?
Graz este un loc unde ideea de ecumenism nu este nouă, pentru că, de exemplu, Facultatea de Teologie are multe contacte ecumenice, iar acest fapt a fost cauza principală pentru alegerea orașului Graz ca loc de desfășurare a unei astfel de adunări. Pe de altă parte, ecumenismul, la Graz, cred că are o altă conotație, pentru că majoritatea creștinilor sunt catolici: avem 4% protestanți și doar mici grupuri de ortodocși. Graz este o provincie cu tradiție catolică. Chiar dacă astăzi cunoaște o influență secularizantă, este totuși o majoritate catolică. Graz poate fi numit un promotor al ecumenismului.
- Suntem în Anul Sfintei Preoții. Aveți anumite inițiative pentru preoți, pentru vocații?
Desigur. Însă nu numai în acest An al Preoților avem nevoie să facem multe lucruri pentru a găsi și dezvolta vocațiile pentru preoție. Eu cred că fiecare an trebuie să fie unul al preoților. În același timp, poate fi un An al Laicilor, pentru că Biserica este o sinteză între preoți și laici, echilibrul dintre cele două aspecte este întotdeauna necesar. Dar, desigur, avem o lipsă de preoți, de vocații și sper ca inițiativele acestui an să aducă Bisericii noi vocații.
- Este adevărat că există o problemă cu numărul preoților la Graz?
Da, firește, ca în toată Austria, Germania, Franța. Numărul elevilor din Seminarul din Graz este mai ridicat față de alte dieceze din Austria, dar nu mare; anul acesta am hirotonit cinci preoți diecezani și doi călugări. La toamnă vor intra opt noi elevi în seminar. Vă dați seama că nu este nici pe departe acoperit necesarul Diecezei de Graz, care numără un milion de credincioși și aproape 400 de parohii.
- Acest An al Sfintei Preoții poate fi, cred, și în Austria un nou impuls pentru vocații?
În această perioadă toate diecezele întreprind acțiuni, pelerinaje, conferințe pentru a încuraja preoții și seminariștii să devină mai buni, mai implicați în viața Bisericii și mai conștienți de valoarea slujirii lor. Acest an special cred că poate fi o șansă pentru o mai mare dezvoltare spirituală.
- Dacă un român trece prin Graz, ce puncte importante de pelerinaj existente ați recomanda?
Un punct cunoscut este Mariazell, în nord-estul diecezei. Este un sanctuar foarte cunoscut chiar și peste granițele Austriei. Chiar papa Ioan Paul al II-lea a fost aici, în anul 1983. Apoi vă recomand să vizitați catedrala din oraș și întreg orașul Graz. Fiind al doilea oraș al Austriei, cu 250.000 de locuitori, este și un oraș universitar cu 40.000 de studenți. Și eu, înainte de a deveni episcop, am fost timp de 18 ani paroh al studenților de la universitate.
- Vorbind despre studenți, care ar fi câteva caracteristici ale pastorației studenților?
Este o pastorație mai dificilă, nu are numaidecât rețete. Dar pot să vă spun că trebuie fondate mici grupuri, o comunitate, pentru că, fiind singur nu este ușor pentru un tânăr să devină și să rămână bun creștin. Trebuie să li se ofere o modalitate unde credința să fie practicată: Liturghii, conferințe, chiar și petrecerea timpului liber împreună. Când eram paroh al studenților, am organizat, de exemplu, două întâlniri la care au participat aproape 1.000 de tineri, care au servit împreună prânzul, au participat la Liturghii, conferințe, întâlniri de discuții.
- La final, un cuvânt de încurajare pentru cititorii noștri.
Fiecare creștin, fiecare catolic din România, Austria, Europa sau de oriunde trebuie să fie un creștin din ce în ce mai misionar, pentru că viitorul va fi timpul creștinilor misionari. Fără a-l arăta pe Cristos altora, Biserica devine mai mică. Avem o obligație de a fi misionari în Europa de mâine.
Vă mulțumim, Excelență!
A consemnat pr. Iosif Dorcu