Icoana Maicii Domnului de la Cacica
Se împlinesc anul acesta 200 de ani de când icoana Maicii Domnului a fost adusă și intronizată în prima biserică din Cacica.
În nord-estul României, în Bucovina, la 19 km de Gura Humorului și la 36 km de Suceava se află Cacica. Localitatea este așezată între două dealuri (al Troianului, pe care se află cimitirele, și Celălalt Deal, pe care este așezată salina) acoperite cu păduri și pajiști, delectând privirea oricărui trecător. Ea este cunoscută atât prin salina existentă, cât și prin sanctuarul marian al Bisericii Catolice.
Numele "Cacica" își are originea din limba slavă, "kaczika" însemnând "rață". În zonă, la poalele pădurii, erau numeroase mlaștini cu stufăriș, în care mișunau rațe sălbatice.
În anul 1784 s-a descoperit zăcământul de sare din zonă, iar în anul 1791 s-a deschis salina din Cacica și au fost aduși muncitori și tehnicieni din Polonia, în special de la Minele Bohnia și Wieliczka. Primele 20 de familii catolice au sosit în anul 1792. Muncitorii au primit pământ și loturi de casă, formând localitatea Cacica. Mai târziu, au venit și muncitori ucraineni și români ortodocși.
Prima cameră de exploatare din masivul de sare a fost cioplită manual, cu ciocanul și dalta, și folosită drept capelă pentru cult, cu hramul "Sfânta Varvara", patroana minerilor. Ea se poate vedea și astăzi. După ce se coboară cele 280 de trepte de lemn în prima galerie, la 27 m adâncime, se găsește capela "Sfânta Varvara". În apropiere, în jurul unei cruci de sare, este și o capelă ortodoxă, mai nouă. De asemenea, în salină se pot vizita: Lacul Sărat (38 m sub pământ), sala de destindere (44 m sub pământ), sala de sport, altădată depozit de brânză (60 m sub pământ).
Bazilica se află în centrul localității, față în față cu salina. A fost construită în anii 1903 și 1904, în stil neogotic, în crucieră, din piatră cioplită și cărămidă roșie presată, urmând un proiect din Polonia. În aceasta se află o icoană miraculoasă a Preacuratei Fecioare Maria, copie a icoanei "Madona Neagră" de la Czestochowa (Polonia). A fost adusă în anul 1809, când s-a sfințit prima biserică. Este vorba de biserica a cărei construcție a început în anul 1806, fiind sfințită în anul 1826. Mai înainte, icoana a stat într-o biserică armeano-catolică din Stanislawow (Polonia). Nu se știe cu exactitate anul când a fost pictată, dar se presupune a fi din secolul al XVII-lea.
Având dimensiunile de 86x60 cm, icoana este pictată pe pânză. Icoana reprezintă pe Preasfânta Fecioară Maria ținând în brațe pe Pruncul Isus, care cu mâna stângă strânge la piept o carte, iar dreapta o are ridicată în semn de binecuvântare.
Maria și Isus au coroane de stele. Palma dreaptă a Mariei este îndreptată spre Isus, ca și cum ar spune: "Faceți tot ce el vă zice!". Un basorelief din lemn aurit și argintat acoperă icoana, lăsând la vedere fețele și palmele Maicii Domnului și ale Pruncului Isus.
De la începutul secolului trecut, de la sfințirea bisericii, a rămas o mărturie scrisă despre icoană: "Emoționant a fost momentul în care, după ceremoniile de sfințire a bisericii, Excelența sa arhiepiscopul a adus cu mâinile sale proprii din capelă icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, așezând-o pe altarul principal, iar de aici cu ea a binecuvântat mulțimea. Nu a existat nici unul care să nu fi vărsat lacrimi de emoție, când Maica Domnului mulțumea tuturor pentru noul ei lăcaș. Apoi icoana a fost așezată pe altarul principal, pe care Regina cerului și-a luat locul cuvenit lângă Isus Cristos, prezent în preasfântul sacrament".
Atunci când a fost sfințită actuala bazilică, la 16 octombrie 1904, s-a stabilit celebrarea oficială a hramului și a pelerinajului în cinstea Adormirii Maicii Domnului (15 august). Cultul icoanei miraculoase și pelerinajul prilejuit de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului s-au dezvoltat, iar numărul pelerinilor din țară și din străinătate a fost din ce în ce mai mare. În ziua de 15 august 1996, biserica a fost declarată sanctuar diecezan. La 15 august 1997 a fost declarată sanctuar național, iar la 14 august 2000, papa Ioan Paul al II-lea a acordat bisericii titlul de "basilica minor".
Credincioșii catolici veniți la muncă și stabiliți la Cacica au fost asistați spiritual mai întâi de preoții din Parohia Gura Humorului. În anul 1810 a luat ființă Parohia Romano-Catolică din Cacica. Astăzi, în Cacica mai trăiesc 170 de familii de polonezi, cu 415 credincioși.
În sanctuarul de la Cacica, în fața acestei icoane, în decursul anilor, mii de pelerini au găsit mângâiere și vindecare în rugăciune. Reînnoiți sufletește, ei se întorc an de an spre casele lor. Icoana Maicii Domnului din sanctuar îndreaptă mereu privirile spre cea care este "plină de har", pentru a contempla împreună cu ea minunile pe care Dumnezeu le face zi de zi cu noi.
Pr. Cornel Cadar