Apostolul neamurilor (XXV)
"Iată, eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul lumii" (Mt 28,20b).
Ultimele versete ale Evangheliei scrise de sfântul apostol Matei (28,16-20) redau mandatul încredințat celor 11 discipoli de către Isus, căruia "i-a fost dată toată puterea în cer și pe pământ", de a merge și a face ucenici din toate națiunile și a-i boteza în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh.
Isus, trimisul Tatălui, trimite pe ucenicii săi, iar aceștia pe ai lor, într-o succesiune continuă până la sfârșitul veacurilor.
Saul din Tars, cucerit în mod excepțional de iubirea nemărginită a lui Isus, devine Paul, vasul ales, pentru a vesti mesajul mântuirii "popoarelor, regilor și fiilor lui Israel". Asemenea cuceritorului său, Isus, Paul și-a ales colaboratori în opera de evanghelizare.
Un ilustru ucenic al său a fost Timotei, "cinstitorul de Dumnezeu", "adevărat fiu în credință". În capitolul al patrulea, versetele 6-16, din prima scrisoare pe care i-o adresează, mentorul care l-a pus în fruntea comunității creștine din Efes schițează "cartea de vizită" a ucenicului, "bun slujitor al lui Cristos". Prerogativele acestuia sunt:
a) alimentarea din cuvintele credinței și a învățăturii frumoase;
b) evitarea "basmelor profane și a născocirilor babelor";
c) exercitarea evlaviei, folositoare în toate, având promisiunea vieții de acum și a celei viitoare;
d) viață exemplară în cuvânt, purtare, iubire, credință și nevinovăție;
e) preocupare pentru lectură, predică și învățătură;
f) prețuirea darului slujirii acordat prin profeție împreună cu impunerea mâinilor;
g) meditarea și trăirea acestor prerogative care asigură mântuirea proprie și a celor îndrumați.
Această carte de vizită paulină este totdeauna la dispoziția Bisericii, cu o invitație aparte în Anul Sfintei Preoții 2009-2010.
P.A.D.