Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2024
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Vom veni și noi să ne închinăm

Africa e mereu surprinzătoare. În sincretismul religios cu care ne confruntăm în Coasta de Fildeș și mai ales pe teritoriul misiunii unde activăm, deseori se aude sintagma: "Când veți construi biserică mare vom veni și noi să ne închinăm Dumnezeului vostru". Nu exagerez spunând că în fiecare duminică sunt persoane care doresc să intre în Biserică. Poate fi un impuls de moment, pentru că, noi, creștinii catolici, suntem majoritari, cel puțin în satul Djebonoua unde se află misiunea și biserica nouă, sfințită la începutul anului 2007, sau poate fi cineva în spatele deciziei lor și nu vor fi consecvenți pentru că pregătirea pentru Botez durează trei ani.

Conform mentalității locului, ca o persoană să fie respectată într-un sat, trebuie mai întâi să-și construiască o casă. Parohia cuprinde 53 de sate și în locurile unde sunt casele făcute din lemn și acoperite cu stuf, numărul creștinilor este mic, chiar dacă simpatizanții sunt numeroși. Acolo unde este o capelă construită din cărămidă, numărul credincioșilor este vizibil mai mare. Dacă Dumnezeul nostru are casă mare înseamnă că au putere și rugăciunile pe care le facem. Din păcate din cele 53 de sate, doar în șapte este prezentă o capelă din cărămidă.

Satul Katienou se află la aproximativ 15 km de misiune. Pe un drum greu de parcurs, plin de eroziuni în perioada ploioasă și acoperit cu nisip în cea secetoasă, se ajunge într-un sat unde toți ne privesc la început cel puțin ciudat, până ne întâlnim cu catehetul care ne primește bucuros. Din cauza drumului, ajungem la ei destul de rar, mai ales când încep ploile torențiale și astfel înțeleg bucuria catehetului și a tuturor creștinilor din sat. Un binefăcător din sat a donat comunității catolice aproape un hectar de pământ. Așa cum au putut, au construit ei înșiși o capelă care, din păcate, stă să cadă pentru că nu au avut fondurile necesare pentru a adăuga și puțin ciment. Duminică, 17 mai, în cadrul Liturghiei din parohie, am făcut un apel ca toți creștinii care sunt pe teritoriul misiunii catolice să contribuie la ridicarea acestei capele cu 300 de franci (echivalentul a două pâini). Ideea a plăcut tuturor, dar contribuțiile sunt minime.

Suntem în misiune pentru a ajuta Africa prin și cu Africa, în dimensiunea credinței. Aici construim spiritual, dar e nevoie să o facem și material. Sensibilizarea tuturor sufletelor deja botezate și în curs de a fi botezate este foarte importantă, pentru că atunci când contribuie simt că le aparține și lor. Până vom avea mijloacele necesare pentru a ridica o capelă, vom "investi" în biserica vie, în cei pe care îi păstorim și îi îndrumăm spre împărăția lui Dumnezeu.

În anul 1988 s-a ridicat capela din Djebonoua unde celebrăm zilnic Euharistia. Șeful creștin actual a afirmat că atunci abia erau 20 de persoane. După 21 de ani, numărul creștinilor a ajuns la aproape 1.000 doar în Djebonoua. În ultimii trei ani numărul a crescut cel mai mult și e simplu de intuit de ce. Prin aportul generos al Diecezei de Gorizia (Italia), de trei ani creștinii merg duminica să se roage în noua biserică. Se mândresc cu ea și au și de ce. Este una dintre cele mai mari biserici pe o raza de 100 de kilometri. Merită să o aibă și spunem acest lucru pentru că am văzut trecerea de la tradițiile lor seculare la creștinism, dar la fel cum merită ei, la fel merită și alții. Biserica se dezvoltă și vrem să crească în condiții decente spre mai marea slavă a lui Dumnezeu și spre mântuirea oamenilor.

Pr. Marius Catrințașu și pr. Gabriel Cimpoeșu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat