Invidia - relația deformată cu binele aproapelui
În limba română cuvântul invidie este definit ca fiind un sentiment egoist de părere de rău, de necaz, de ciudă, provocat de succesele sau de situația bună a altuia. În esență este mai mult decât un sentiment, deoarece antrenează mai multe aspecte ale persoanei. Sfântul Toma de Aquino specifică două aspecte complementare ale acestui păcat capital: tristețe și durere pentru binele altuia și bucurie pentru ceea ce se întâmplă rău altuia. Invidia este mereu într-o rea tovărășie: este soția mândriei, are ca soră gelozia și ca fiică nefericirea. Din păcate invidia lovește mulți oameni, astfel încât, așa cum spune un proverb, dacă invidia ar fi o boală, întreaga lume ar fi un spital.
De la începutul lumii este prezent acest păcat. Cain este primul invidios și din invidia sa se naște uciderea odioasă a fratelui său. Iosif este invidiat, fără motiv, de frații săi și ajunge să fie vândut. Saul este invidios pe David din cauza popularității sale... Enumerând lucrurile rele care ies din inima omului, Isus specifică și invidia, numind-o "ochiul rău". În multe dintre parabolele sale Cristos vorbește despre invidie. El însuși a fost ținta invidiei cărturarilor și fariseilor și această invidie i-a adus moartea. Sfântul Paul îl sfătuiește cu insistență pe Timotei să se ferească de invidie și le recomandă romanilor să trăiască frumos, "nu în certuri și invidie".
Rezultă că, într-adevăr, invidia este un păcat teribil. Ea poate fi declanșată de orice lucru: bunurile materiale ale aproapelui sau calitățile sale morale și spirituale. De cele mai multe ori este neobservată, nu recunoaștem că suntem atinși de ea. Lumea se laudă cu cele mai felurite transgresiuni, dar rar se întâlnește cineva care recunoaște că este invidios. Acest lucru, probabil, și pentru că, în sine, invidia deja este o pedeapsă: răpește mulțumirea interioară, cauzează amărăciune, împinge la răutate...
"Toți știu să fie părtași la suferințele unui prieten, dar e nevoie de un suflet cu adevărat frumos pentru ca cineva să se poată bucura de succesele prietenului", spunea Oscar Wilde. Binele aproapelui ar trebui să declanșeze în noi stimă, respect, considerație, apreciere, admirație. Din păcate există riscul să intervină gelozia, invidia. Care ar fi cauza? Unul dintre motive este faptul că nu avem o suficientă stimă de sine. Dacă ne-am analiza mai mult și mai bine și am valoriza calitățile noastre, ne-am da seama de darurile pe care ni le-a încredințat Dumnezeu și nu am mai simți tristețea din cauza lucrurilor bune care se găsesc în viața altora. E adevărat că invidia poate declanșa competiție și dorință de a ținti mai sus, elemente în sine pozitive, dar acestea născându-se din invidie sunt viciate și înveninate.
Există vindecare pentru invidie? Există trei căi prin care se poate lupta împotriva invidiei. Prima cale este cea a umilinței. Aceasta constă în a recunoaște și a accepta, pe de o parte, propria situație și, pe de altă parte, ceea ce sunt și au ceilalți. A doua cale este aceea a recunoștinței. Fiecare a primit multe daruri de la Dumnezeu, fiecare are talanți ce trebuie să fie investiți într-o creștere personală. A fi recunoscători lui Dumnezeu și a-i mulțumi pentru toate darurile sale ne dă posibilitatea să fim mulțumiți de ceea ce am primit și să considerăm ca fiind o mare bogăție personală. A treia cale este aceea a carității. Sfântul Paul spune că "dragostea nu este invidioasă". Dragostea este cea care ne determină să căutăm binele tuturor. Cine iubește nu invidiază pe aproapele, dimpotrivă simte tristețe pentru un lucru rău care se întâmplă aproapelui și bucurie pentru bine.
Cel care luptă împotriva invidiei va ajunge să se simtă bine deoarece secretul fericirii este să găsești propria bucurie în bucuria altora.
Pr. Felix Roca