Iubirea se construiește
Încă de mică am învățat că iubirea se construiește, că nu există iubire fără suferință, dar nici suferință fără consolare și compătimire. E simplu să spui cuiva că îl iubești, dar e atât de greu să concretizezi această iubire. Tot de mică am învățat că Dumnezeu ne-a iubit mai întâi prin faptul că ne-a creat și că are grijă de noi. Mai mult, i-am auzit mereu pe preoții noștri spunând că, la rândul nostru, trebuie să ne iubim între noi cu iubirea pe care Dumnezeu o are față de noi. Asta înseamnă că trebuie să ne iubim până la sacrificiu.
M-am căsătorit din iubire! Îl cunoșteam pe viitorul soț de patru ani. Eram buni prieteni încă din școală și știam și simțeam că mă iubește. Era și condiția pentru care am acceptat căsătoria, chiar dacă cei mai apropiați mă sfătuiau să fiu atentă. Mă hotărâsem să-mi petrec restul vieții alături de el, indiferent de consecințe. Când iubești cu adevărat nu pui condiții! Dumnezeu a binecuvântat căsătoria noastră cu patru copii frumoși și sănătoși: trei băieți și o fată.
Totul a fost frumos până după nașterea celui de-al patrulea copil. Înțelegerea și armonia din familia noastră erau acasă. Ne susțineam reciproc în tot ceea ce făceam și nici o hotărâre importantă nu era luată fără a se ține cont și de ceilalți. Înțelegerea noastră a dus și la bunăstare.
După nașterea celui de-al patrulea copil s-a întâmplat ceva. Nu știu nici astăzi cu exactitate ce, dar s-a întâmplat. Dacă până atunci eram "mami" și a copiilor și a soțului, așa eram alintată, deodată am devenit "hai, lasă-mă"! Dacă până atunci copiii erau "ai noștri", ei au devenit "ai tăi"! Și dacă plânsul sau preocupările lor erau "grijile noastre", toate acestea au devenit "lasă-mă cu preocupările lor"!
Pentru că nu mă mai iubea ca la început, prima impresie a fost că în viața soțului meu era o altă persoană. Dar cine? Pentru că nu-l vedeam cu nimeni, nu-mi vorbea de nimeni și nimeni nu-mi spunea, nimic. Pentru ce să-l acuz de ceva de care nu eram sigură?
Relațiile dintre noi au început să devină foarte reci. Ne vedeam doar seara după întoarcerea lui de la serviciu, dar și atunci îmi spunea că este obosit și vrea să doarmă. Îl deranjau copiii; zgomotul pe care îl făceau și plânsul celui mic. Îl deranja modul în care pregăteam cina și felurile de mâncare pe care le puneam pe masă, mâncare pentru care altădată îmi mulțumea printr-un sărut. Devenise morocănos, greu de abordat și, ca atare, misterios. Nu știam ce simte, ce crede și, mai ales, ce reacție neprevăzută poate să aibă.
Într-o astfel de împrejurare, plină de confuzie și de suspiciune, am optat pentru răbdare. Mi-am propus să rămân eu însămi; să nu-l provoc, să nu-l bănuiesc că mă înșală, să nu-i cer cont de starea în care se afla. Credeam că e doar o criză, o criză a vârstei sau, de ce nu, a "oboselii" mele ca femeie care dă naștere la patru copii. Și am rămas în așteptare.
În tot acest timp m-am rugat pentru el, pentru familia mea și pentru căsnicia mea. I-am oferit lui Dumnezeu suferința mea interioară, dar și pe cea exterioară, pe care mi-o provoca creșterea copiilor. Iar el, văzându-mi atitudinea resemnată, a înțeles că trebuie să schimbe ceva, să facă ceva pentru a reveni la iubirea de la început. Mi-a spus că vrea să discutăm, deși discutasem de multe ori, de data aceasta însă și în prezența unui preot. Iar rezultatul a fost unul pe măsură.
A înțeles atunci că o femeie care dă naștere la patru copii nu mai poate fi nici tânăra de dinainte de căsătorie, nici mireasa din timpul nunții și nici măcar soția din primele săptămâni sau luni de după nuntă. Și deși iubirea este veșnic tânără, ea trebuie totuși construită zi de zi, chiar dacă aceasta presupune și suferință. (Gabriela)
Pagină realizată de pr. Felician Tiba