Preotul astăzi
Într-un cunoscut ziar național dintr-o țară occidentală, un apreciat jurnalist a avut curajul să abordeze în paginile cotidianului său timp de mai bine de un an o temă care privea viața preotului, identitatea și rolul său în viața societății. La încheierea ciclului de articole, fiind întrebat despre impresiile sale de-a lungul acestei călătorii, a declarat: "Am pornit cu ideea că preotul este unul dintre personajele cele mai semnificative și interesante din societatea noastră... Dintr-un personaj pe care îl vedeam ca unul pur social și istoric, această călătorie prin viața lui m-a făcut să descopăr dimensiunea "sacră", adică faptul că el nu vrea să se reprezinte pe sine, ci pe un altul, iar acest lucru este absolut unic... Este un personaj cu totul original, un adevărat "unic": preotul are curajul să nege că scopul propriu este doar unul pământesc, ascultând de Dumnezeu. Prezența sa este o prezență concretă a lui Dumnezeu... și asta mă fascinează".
Anul Sfintei Preoții, dorit cu atâta căldură de Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea, ne dă ocazia în aceste pagini ale revistei de a răspunde îndemnului său de a aprofunda tot mai mult importanța rolului și a misiunii preotului în Biserică și în societatea contemporană.
Ce putem spune, așadar, despre figura preotului?
Cine încearcă să trateze astăzi această temă, "Preotul astăzi", se trezește în fața unei cantități enorme de informații, de teorii, experimente și proiecte. Aceasta se datorează și faptului că preotul a fost și este mereu o problemă de actualitate.
Pe contemporanii noștri îi interesează preotul: zi de zi găsim tot mai multe romane, scenarii, filme de tot felul care-l scot în evidență. Uneori în manieră pozitivă, alte ori în manieră negativă. Și totuși s-ar putea repeta avertismentul lui Ioan Botezătorul adresat iudeilor: "În mijlocul vostru este unul pe care voi nu-l cunoașteți" (In 1,26).
Pentru cel care rămâne contrariat și oarecum uimit de "surprizele" pe care le descoperă în viața preotului e mai comod să-și spună simplu că preotul este un mister. Poate fi adevărat numai dacă ținem cont că misterul preotului este însuși misterul lui Cristos. Prezența sa între oameni este același chip și aceeași acțiune profundă a lui Cristos cel viu. Mereu și pretutindeni Cristos trăiește și acționează în preot.
Cine refuză acest adevăr, refuză să înțeleagă planul lui Dumnezeu cu omenirea. Așa cum omul nu se va putea lipsi vreodată de apă, de aer, de iubire... la fel nu se va putea lipsi de credință, de religie, de preot.
Așadar, cine vrea să-l înțeleagă pe preot, trebuie să pornească de la Cristos, de la întruparea și de la misterul său pascal, de la "despuierea", umilirea și ascultarea sa până la moarte. Se va putea înțelege preotul, în măreția și în nimicnicia sa, în misiunea și în fragilitatea sa, numai dacă se privește spre Cristos; dacă preotul realizează în lume aceeași "despuiere" pe care Cristos a realizat-o în sine, atunci nici un alt cuvânt nu va putea exprima mai bine existența sacerdotală ca acelea ale sfântului Paul: "Nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăiește în mine" (Gal 2,20).
Curaj, așadar. E nevoie de mult curaj pentru a trăi vocația de apostol: curaj de a te evidenția și curaj pentru a rămâne pierdut printre oameni; curajul de a trăi în contemplație și curaj pentru a sluji cu simplitate și umilință; curaj pentru a urca muntele Tabor și curaj pentru a coborî și a spăla picioarele aproapelui: iată figura preotului, imagine dorită și așteptată de omenirea de astăzi.
Pr. Eduard Coșa