A început Anul Sfintei Preoții
Lăsați-vă cuceriți pe deplin de Cristos!
În solemnitatea Preasfintei Inimi a lui Isus, papa Benedict al XVI-lea a prezidat în bazilica "Sfântul Petru" din Roma, în ziua de 19 iunie, celebrarea Vesperelor, ocazionată de deschiderea Anului Sfintei Preoții, în cea de-a 150-a aniversare a morții sfântului Ioan Maria Vianney.
La sosirea în bazilică, papa s-a dus în Capela Corului, unde a venerat relicva sfântului paroh de Ars, apoi a recitat rugăciunea specială pentru Anul Sfintei Preoții, celebrarea Vesperelor încheindu-se cu adorația euharistică.
În cadrul omiliei, papa a spus că în sărbătoarea Inimii lui Isus, răsună invitația pentru toți preoții, de a ieși din ei înșiși, de a părăsi siguranțele omenești pentru a se încrede în Cristos. "Preoția este iubirea inimii lui Isus", a amintit Sfântul Părinte, care a cerut preoților să nu uite că au fost consacrați pentru a sluji, cu umilință și cu autoritate, preoția comună a credincioșilor: "După exemplul sfântului paroh de Ars, lăsați-vă cuceriți de el și veți fi și voi, în lumea de astăzi, mesageri de speranță, de reconciliere, de pace". Sfântul Părinte a amintit că, "pentru a fi miniștri în slujba evangheliei, este folositor, desigur, studiul împreună cu o formare pastorală îngrijită și permanentă, dar este și mai necesară acea "știință a iubirii" care se deprinde numai "inimă la inimă" cu Cristos. El de fapt ne cheamă să frângem pâinea iubirii sale, pentru a ierta păcatele și a conduce turma în numele său. Tocmai de aceea trebuie să nu ne îndepărtăm niciodată de izvorul iubirii care este inima sa străpunsă pe cruce".
La final, papa a evidențiat faptul că "Biserica are nevoie de preoți sfinți, de slujitori care să ajute credincioșii să trăiască iubirea îndurătoare a Domnului și care să fie martori convinși ai ei".
Deschiderea Anului Sfintei Preoții a fost marcată și la Iași, în seara zilei de 19 iunie, printr-o sfântă Liturghie prezidată de PS Petru Gherghel. Episcopul a fost însoțit de PS Aurel Percă și de 32 de preoți, provenind de la Institutul Teologic, de la comunitățile și congregațiile din Iași. La Liturghie au mai fost prezenți seminariști, persoane consacrate, precum și numeroși credincioși.
În cadrul omiliei, Preasfințitul a amintit că valoarea acestui mare dar, care este sacramentul Preoției, sacrament instituit în ziua Cinei celei de taină, înaintea sacrificiului suprem din Vinerea Mare, reprezintă gestul divin al permanenței iubirii lui Isus Cristos, pentru ca opera sa de mântuire să fie reînnoită până la sfârșitul veacurilor, astfel încât lumea întreagă să beneficieze de moartea și învierea sa până când va veni din nou". Episcopul a amintit și de parohul de Ars, un veritabil model pentru fiecare preot. Preasfințitul a cerut celor tineri să nu ezite în a-și consacra viața lui Cristos, invitându-i "să descopere și mai mult farmecul vocației la Preoție, să cunoască și mai mult ce înseamnă să devii crainic al Celui Preaînalt și slujitor al oamenilor. Anul Sfintei Preoții va fi o fericită ocazie ca, în seminarii și în case de formare, spiritul de dăruire să crească și angajarea pe drumul slujirii să fie cât mai temeinică".
La finalul Liturghiei a avut loc recitarea solemnă a Vesperelor cu toți cei prezenți, celebrarea culminând cu binecuvântarea euharistică.
Liviu Crișmaru
* * *
"Lăsați-vă cuceriți pe deplin de Cristos! Aceasta a fost ținta întregii slujiri a sfântului Paroh de Ars pe care îl vom invoca în mod special în timpul Anului Sfintei Preoției; acesta să fie și obiectivul principal al fiecăruia dintre noi". (Benedict al XVI-lea)