Curier juridic
- I. Bacoșcă (Piatra Neamț). "Sunt născut în anul 1950, în luna aprilie. Am stagiul total de cotizare 39 de ani din care în grupa I: 2 ani și 9 luni și în grupa II: 22 de ani și 5 luni. Pot solicita înscrierea pentru ieșirea la pensie pentru limită de vârstă parțială, anticipată sau altă formă de pensionare?"
Pensia pentru limită de vârstă se acordă asiguraților care îndeplinesc cumulativ, la data pensionării condițiile privind vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare realizat în sistemul public. Vârsta standard de pensionare este de 60 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați. Stagiul minim de cotizare atât pentru femei, cât și pentru bărbați este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 30 de ani pentru femei și 35 de ani pentru bărbați.
Persoanele care au desfășurat activități încadrate în gr. I și II de muncă beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare, astfel:
- fie se cumulează perioadele lucrate în gr. I și II de muncă și se face reducerea conform prevederilor legale corespunzătoare locurilor de muncă, în condiții deosebite;
- fie se face reducerea vârstei pe fiecare grupă de muncă, alegându-se reducerea cea mai avantajoasă.
După datele furnizate de dv., fără a avea în vedere acte din care să rezulte locul de muncă în care ați lucrat în gr. I și II de muncă, rezultă că, prin cumularea anilor lucrați în cele două grupe, aveți un stagiu de cotizare de 25 de ani și 3 luni, la care se aplică o reducere de 5,5 ani, conform tabelului prezentat, ceea ce înseamnă că veți putea formula o cerere de ieșire la pensie la împlinirea vârstei de 59 de ani și 7 luni.
Asigurații care au depășit stagiul complet de cotizare cu cel puțin 10 ani pot solicita pensia anticipată cu cel mult 5 ani înaintea vârstei standard de pensionare. Asigurații care au realizat stagiile complete de cotizare, precum și cei care au depășit stagiul complet de cotizare cu până la 10 ani pot solicita pensie anticipată parțială cu reducerea vârstei standard de pensionare cu cel mult 5 ani.
Conform celor precizate mai sus, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani pentru bărbați, ori dv. aveți stagiul de cotizare de 25 de ani și 2 luni, ceea ce nu vă îndreptățește să solicitați pensie anticipată.
- C.C. (Gârleni, jud. Bacău). Din ceea ce ne-ați comunicat dv. am înțeles că v-ați judecat cu o persoană în legătură cu o moștenire rămasă de la părinții dv. și, deși la instanța de fond ați avut câștig de cauză, în urma exercitării căii de atac a recursului de către persoana cu care v-ați judecat, aceasta a câștigat procesul și are în prezent o hotărâre definitivă și irevocabilă.
Așa cum am mai precizat și altădată, pentru înțelegerea corectă din punct de vedere juridic a cauzei dv. ar fi fost util să ne comunicați și xerocopii de pe hotărârile menționate, întrucât datele furnizate de dv. nu sunt complete. Astfel, deși spuneți că ați câștigat procesul și aveți și dv. o hotărâre definitivă și irevocabilă, trebuie să vă precizez că în urma soluționării recursului declarat de partea adversă, soluția dată de prima instanță unde ați câștigat dv. a fost desființată (soluția dată de instanțele de fond sunt supuse căilor de atac), iar decizia civilă pronunțată în recurs este definitivă și irevocabilă. În dosarul în care v-ați judecat (nu ați precizat ce anume ați solicitat), nu mai aveți dreptul să exercitați alte căi obișnuite de atac, instanța de recurs fiind ultima instanță care a putut să soluționeze dosarul la care vă referiți. Va trebui să verificați dacă nu vă puteți fructifica drepturile cuvenite dv. în cadrul unui alt proces.
Av. Mihaela Ciobanu