Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2024
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Fericitul fr. Rafael Rafiringa

Bolta Bisericii nu este ceva imuabil, fix pentru totdeauna. Pe zi ce trece se înfrumusețează cu noi aștri. Bolta Bisericii poate fi considerată sfințenia și stelele cerului sfinții.

"Observatorul" Vaticanului (Congregația pentru Cauzele Sfinților) a anunțat că a apărut o nouă stea și că lumina ei va ajunge la noi în ziua de 7 iunie.

Nu cu mult timp în urmă, mai exact la 17 ianuarie, Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea a autorizat promulgarea Decretului cu privire la minunea obținută prin mijlocirea venerabilului fr. Rafael Alois Rafiringa.

Viața lui Rafael este una plină de învățături pentru lumea de astăzi. Născut la Tananarivo la 1 mai 1856, dintr-o familie păgână, la vârsta de zece ani frecventa prima școală a Fraților Școlilor Creștine din insula Madagascar, deschisă la vremea aceea. Rafael va cere Botezul, prin care va deveni fiu al lui Dumnezeu și îi va deschide orizontul spre o nouă viziune a vieții. Viața exemplară a primilor frați a fost pentru el ca o chemare de la Dumnezeu pentru o nobilă misiune, aceea de consacrat, educator, catehet, dar și apărător al Bisericii.

La vârsta de 20 de ani Rafael cere să intre în Congregația Fraților Școlilor Creștine și trei ani mai târziu, în anul 1879, depune pentru prima oară voturile călugărești.

Situația politică din Madagascar se înrăutățește până la punctul în care Biserica Catolică este persecutată. Toți misionarii străini, francezi în cea mai mare parte, sunt expulzați din teritoriu. Fr. Rafael, fiind unicul călugăr autohton, rămâne în țară. Turma credincioșilor nu poate rămâne fără păstor și fr. Rafael este ales responsabil pentru catolicii din Madagascar.

Este anul 1883. Anii care urmează vor fi foarte dificili, dar și rodnici. În ajunul Crăciunului din anul 1915, fr. Rafael este condamnat, fiind acuzat de guvern de înaltă trădare. Timpul petrecut la închisoare va avea consecințe asupra sănătății fratelui pentru tot restul vieții. Nevinovăția sa fiind descoperită și recunoscută din partea justiției, fr. Rafael va fi eliberat la 18 februarie 1916.

Persoană integră și valoroasă, ca puțini din vremea lui în Madagascar, fr. Rafael a fost decorat cu Medalia Meritului Civil. Autoritățile franceze i-au acordat Medalia Meritului Malgaș și l-au numit membru al Academiei din Madagascar.

Viața sa de dăruire va mai continua trei ani, până când, la 19 mai 1919, la Fianarantsoa (Madagascar), este chemat de Dumnezeu pentru a primi răsplata celor care îl urmează, aceea de "a străluci ca o stea în veșnicie pentru că a îndrumat pe mulți pe calea dreptății" (Dan 12,3).

Fr. Rafael a fost un om al lui Dumnezeu. S-a convertit la creștinism din religia lui nativă, ajungând să fie un frate care a muncit cu ardoare, învățând, lucrând cu săracii, scriind cărți și compunând poezii și muzică. Fericitul Rafael Alois Rafiringa este un model nu numai pentru Madagascar, ci și pentru întreaga Biserică.

Fr. Jesus Sagredo

* * *

Congregația Frații Școlilor Creștine a fost înființată în anul 1680 la Reims, Franța, de sfântul Ioan Baptist de la Salle (1651-1719). La moartea fondatorului său, congregația număra 27 de case și 274 de frați, care se ocupau cu educarea a peste 9.000 de elevi. Astăzi, Frații Școlilor Creștine au peste o mie de școli pe toate continentele, iar cei 5.200 de frați se ocupă de educarea a peste 900.000 de elevi, ajutați fiind de peste 72.000 de cadre didactice. Scopul congregației este de a da celor mai săraci o educație de calitate la nivel profesional și o formare integrală după valorile umane și evanghelice. Frații Școlilor Creștine au venit pentru prima dată în România în anul 1861. În Dieceza de Iași există în prezent două comunități, la Iași și la Pildești.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat