

Răspundem cititorilor
- Ne-au scris de sărbători: Galina Pajura (Bucureşti); Evelina Mărculescu (Galaţi); Trandafira Rufă şi fam. Niculescu (Constanţa); pr. Johann Proschinger (Suceava); pr. Ioan Pop (Lugoj); Surorile Slujitoarele Iubirii Milostive (Barticeşti); Congregaţia Surorile Misionare (Butea); Mănăstirea "Maica Unităţii" (Piatra Neamţ); Fam. Span Marin (Baia Mare).
Vă mulţumim!
- Pr. Gheorghe Cojocaru (Nicolae Bălcescu) "De mult timp ar fi trebuit să vă scriem aceste rânduri, nu în numele nostru personal, ci al credincioşilor parohiei noastre, dar mereu au intervenit banalităţi şi ne-au aruncat la luni distanţă. În parohia noastră avem 72 de persoane ţintuite la pat, pe care, cel puţin o dată pe lună, le vizităm pentru a le administra sacramentele necesare mântuirii sufletului. În discuţiile pe care le avem cu ele, majoritatea se plâng de imposibilitatea fizică de a participa la Liturghiile duminicale, dar imediat după ce îşi exprimă acest regret vin şi cu aceste cuvinte pe care vi le redăm: "Să-i dea Dumnezeu multă sănătate celui care s-a gândit la noi că putem să ascultăm şi noi Liturghia de duminică la radio", "Mare om a fost acela care a reuşit să ne facă această bucurie de a asculta în fiecare duminică sfânta Liturghie", "Nu ştiu ce aş face dacă n-aş putea asculta Liturghia de duminică la radio", "Sunt bolnav şi părăsit, dar am o singură mângâiere: pot asculta în fiecare duminică Liturghia la radio" etc. (...) V-am scris aceste câteva cuvinte ca să vă mulţumim în numele bolnavilor noştri, dar şi în numele nostru personal cu speranţa că această muncă va continua şi poate se va îmbogăţi şi cu transmisii televizate...".
Am redat una dintre frumoasele scrisori care vin pe adresa episcopiei, fiind adresată Preasfinţitului. Rândurile primite ne-au adus o adevărată bucurie cu atât mai mult cu cât se apropie Ziua Comunicaţiilor Sociale care ne invită să ne gândim la binefacerile pe care le pot aduce mijloacele de comunicare atunci când în ele îşi face loc vestea cea bună. Îndreptăm aprecierile, precum şi rugăciunile înălţate de cei care folosesc aceste mijloace pentru a creşte în credinţă, spre Domnul. Îl rugăm să binecuvânteze cu mult har şi cu sănătate pe toţi cei care au făcut posibilă transmiterea Liturghiei pe undele Radio Iaşi.
- B.R. (Piatra-Neamţ). "Doresc o clarificare, nu ştiu dacă mă puteţi ajuta dv. sau mă puteţi îndruma spre o altă persoană. Am o prietenă ortodoxă, însă este divorţată. Intenţionez să mă căsătoresc cu ea şi doresc să ştiu dacă se poate depăşi în vreun mod problema pentru că ea este divorţată. Dacă m-aş cununa în Biserica Ortodoxă, păstrându-mi religia, aş putea rezolva problema?".
Vă răspundem cu ceva întârziere. Desigur, răspunsul îl puteţi avea şi adresându-vă parohiei din Piatra Neamţ. În esenţă, conform Sfintei Scripturi şi tradiţiei Bisericii, căsătoria este doar una. Este scris: "Ceea ce Dumnezeu a unit, omul să nu despartă". Aşa stând lucrurile, dacă prietena dv. s-a căsătorit în Biserică şi apoi a divorţat, soţul ei rămâne acela cu care s-a unit în faţa lui Dumnezeu. Cine se desparte şi se căsătoreşte cu altul, subliniază Isus, săvârşeşte adulter. Citind asemenea texte rămâne la alegerea fiecăruia cum să procedeze: să le calce sau să le respecte. Nici cununia a doua în Biserica Ortodoxă nu este o soluţie. De altfel, nici Biserica Ortodoxă nu consideră a doua oară ca fiind căsătorie, ci un fel de binecuvântare. Cu alte cuvinte, tot în neordine veţi fi. Vă dorim multă lumină de la Dumnezeu ca să luaţi o hotărâre înţeleaptă.
- Fabian Gherghel (Torino, Italia) "Prin intermediul dv. aş vrea să-i mulţumesc bunului Dumnezeu pentru preoţii pe care ni i-a trimis în Parohia Sarata-Băi. Dumnezeu să-l odihnească pe pr. Iosif Pal, care timp de aproape 17 ani ne-a fost paroh de Luizi-Călugăra. (...) Toţi cei care l-au cunoscut spun că a fost într-adevăr un preot al lui Dumnezeu. Mulţumesc bunului Dumnezeu şi pentru preotul pe care îl avem acum în parohia noastră Sarata-Băi, care urmează exemplul pr. Iosif Pal".
Scrisoarea dv. ne-a emoţionat mult prin cuvintele frumoase de recunoştinţă la adresa pr. Iosif Pal plecat recent dintre noi şi la adresa noului paroh. Continuaţi să vă rugaţi pentru preoţi căci nimic nu este mai important şi mai de preţ pentru păstori ca rugăciunea celor pe care-i păstoresc. Fie ca rugăciunea dv. spusă din inimă să fie ascultată de bunul Dumnezeu şi el să reverse harurile sale asupra tuturor creştinilor din parohia de care aparţineţi.
- Genovica Ivan (Săbăoani). Vă mulţumim pentru scrisorile trimise, pentru urări şi pentru frumoasa iconiţă. Vă dorim şi noi pace şi bucurie în suflet şi numai sănătate. În ceea ce priveşte revolta dv., ea este îndreptăţită, de aceea trebuie să ne unim în rugăciune pentru ca Dumnezeu să dea înţelepciune tuturor celor aflaţi la cârma lumii pentru ca prin măsurile luate să nu se îndepărteze de Dumnezeu.