

Un nou cămin de bătrâni
La Butea s-a consumat al doilea mare eveniment al istoriei acestei comunităţi din ultimii 50 de ani: sfinţirea şi inaugurarea, la 9 august, a noului cămin pentru bătrâni şi bolnavi "Papa Ioan Paul al II-lea" (cel mai mare eveniment fiind sfinţirea bisericii şi consacrarea altarului în anul 2000).
Celebrările au început cu sfânta Liturghie celebrată la grota din curtea bisericii. Liturghia a fost celebrată de PS Petru Gherghel, însoţit de Luciano Pacomio, episcop de Mondovi (Italia), de PS Virgil Bercea, episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, şi de 30 de preoţi, din parohiile vecine sau originari din Butea.
În predica sa, episcopul de Mondovi (locul de provenienţă al congregaţiei prezente la Butea) a arătat ce mult înseamnă ca un creştin să fie alături de cei care suferă, iar cei care suferă să ştie să sufere împreună cu Cristos.
Înainte de binecuvântare a rostit un cuvânt de învăţătură PS Virgil Bercea, iar pr. Lucian Păuleţ a dat citire la două documente. Primul document, sosit de la Vatican, arăta că papa Benedict al XVI-lea binecuvântează noua operă de la Butea; al doilea, emis de episcopie, lua act de evenimentul important al binecuvântării noului edificiu şi a capelei acestuia.
La sfârşitul Liturghiei, episcopii, preoţii prezenţi şi surorile s-au îndreptat spre capela căminului. Aici, după ce PS Petru Gherghel a tăiat panglica inaugurală, s-a procedat la binecuvântarea noii capele şi a tuturor încăperilor căminului. Bolnavii vieţuitori aici au fost transportaţi cu cărucioarele speciale pentru a participa la sfânta Liturghie.
După terminarea ceremoniilor, copiii şi tinerii din Butea au susţinut un program artistic religios. Au fost prezentaţi, sub o formă teatrală, diferiţi sfinţi ai Bisericii Catolice, precum şi un imn închinat papei Ioan Paul al II-lea, compus de Matilda Andrici.
Noul cămin de bătrâni a fost construit lângă mănăstire la iniţiativa şi prin grija sorei Elisabetta Barolo, superioara Congregaţiei "Misionarele Patimii lui Isus".
La umbra acestui cămin, şi prin grija plină de afecţiune a surorilor şi a voluntarilor, sperăm să-şi găsească alinare mulţi dintre cei săraci, bolnavi şi neputincioşi.
Pr. Iosif Dorcu