Figuri ilustre. Pr. Bronislau Falewski
S-a născut la 21 octombrie 1884, la București, și a făcut studiile la Seminarul "Sf. Duh" din București, precum și la Seminarul Diecezan din Timișoara. A fost hirotonit preot la 24 iunie 1907, la București, activând ulterior la Craiova, București-"Bărăția", Liceul "Tomis" din București, catedrala "Sf. Iosif" din București.
În 1921, în mod neașteptat, părăsește postul și Bucureștiul, gest care i-a mâhnit pe toți cei ce îl cunoșteau. Patru ani mai târziu însă, a decis să se întoarcă, venind la Iași pentru a cere ajutorul ep. Alexandru Th. Cisar. Timp de cinci ani (1924-1929), pr. Br. Falewski va activa ca profesor de matematică, științele naturale, canto și limba germană la Seminarul "Sf. Iosif". De asemenea, a îndeplinit și funcțiile de organist și dirijor al corului de la catedrala "Adormirea Maicii Domnului".
În 1929, cu ajutorul ep. Mihai Robu, pr. Br. Falewski s-a întors în Arhidieceza de București, activând în Parohiile Caramurat (actualmente Mihail Kogălniceanu) și Brăila. În mod special, peste tot unde a activat i-a impresionat pe credincioși prin concertele de orgă, "prin zelul și conștiinciozitatea în exercitarea ministerului sacerdotal, prin zelul depus în îngrijirea sufletelor, prin talentul său administrativ și prin multe alte activități pastorale. A fost iubit și stimat de preoți și laici deopotrivă, fiind și o fire amabilă, dispus să ajute pe oricine se afla în dificultate".
În perioada ieșeană a vieții sale, pr. Br. Falewski s-a remarcat și printr-o intensă activitate dedicată unor traduceri din opera scriitorilor Cristofor von Schmid, I. Spillmann și A. Huonder, traduceri pe care Institutul "Presa Bună" din Iași le-a publicat în cadrul seriei intitulate "Istorioare morale".
Pr. Br. Falewski a fost atras, mai ales, de opera marelui scriitor german Cristofor von Schmid, foarte cunoscut la acea dată în România, datorită traducerilor efectuate de ep. Mihai Robu, Mons. Anton Gabor, pr. Dumitru Andrieș și pr. Gherghe Peț.
Potrivit informațiilor oferite de revista Lumina creștinului, broșurile traduse de pr. Br. Falewski au fost apreciate de toate publicațiile catolice din țară, fiind remarcate, totodată, și de unele publicații ortodoxe. Apariția acestor broșuri provoca, mai ales, o mare bucurie și un entuziasm de nedescris în rândurile elevilor catolici, care așteptau cu nerăbdare numerele noi din seria respectivă. "Aceste broșuri - se menționa în revista Lumina creștinului din aprilie 1925 - sunt scrise în locul întâiu pentru tinerime. Dar ele sunt citite cu interes și de oameni în vârstă, nu numai de cei de rând, ci și chiar de persoane culte. A le răspândi mai ales prin diferite școli este un mijloc de creștere morală și totodată instructivă din punct de vedere al cunoașterii țărilor îndepărtate".
Aceste broșuri au fost tipărite în condiții grafice deosebite, fiind și bogat ilustrate cu diverse imagini, multe dintre traducerile pr. Falewski fiind publicate după plecarea lui din Iași.
Pr. Falewski rămâne o figură aparte în galeria personalităților ilustre ale Institutului "Presa Bună" din Iași, la a cărui dezvoltare a contribuit în mod deosebit.
A trecut la Domnul la 26 martie 1970, la Brăila.
Dr. Dănuț Doboș