Provocările noii Europe
"Încotro Europa? Creștinii - valorile și speranța viitorului" a fost tema Celei de-a IV-a Întâlniri Continentale Europeano-Mediteraneene, desfășurată în perioada 1-4 martie la Madrid, în Spania.
Întâlnirea a fost organizată de Acțiunea Catolică din Spania în colaborare cu Forumul Internațional al Acțiunii Catolice (FIAC). Programul a cuprins dezbateri și conferințe despre Acțiunea Catolică și contribuția ei la noua Europă.
Acțiunea Catolică din România (ACRO) a participat la această întâlnire cu reprezentanți ai consiliului director: Oana Tuduce, Anca Lucaci, Codruța Fernea, pr. Felix Roca. A fost prezent, de asemenea, și Mihai Floran, membru ACRO.
Joi, 1 martie, PS Atilano Rodriguez Martinez, episcop de Ciudad de Rodrigo și asistent spiritual al Acțiunii Catolice din Spania, a prezentat mesajul papei Benedict al XVI-lea pentru această întâlnire.
Vineri, după rugăciunea de dimineață, Carlos Bru Puron, președintele Consiliului Federal Spaniol al Mișcărilor Europene, a vorbit despre realitatea socio-culturală a Europei subliniind faptul că "Europa de astăzi seamănă a fi o Europă fără vise, care riscă să se îndepărteze de planul solidarității, așa cum a fost prefigurată de părinții săi fondatori. La ora actuală această Europă comunitară are nevoie de un nou elan".
A urmat conferința susținută de Luigi Alici, președintele Acțiunii Catolice Italiene care a prezentat mesajul Paolei Bignardi (coordonatoare FIAC) despre "Acțiunea Catolică în Europa - provocări și oportunități". Biserica astăzi se găsește în fața unor mari provocări: a dialogului între culturi, religii și rase; a semnificației credinței într-un context de secularism accentuat; a construirii unui model de civilizație deschis viitorului, acordând o atenție deosebită generațiilor tinere. Biserica trăiește, de asemenea, provocarea unei Europe unite, a dialogului și a colaborării între Est și Vest.
După-amiază a avut loc o dezbatere de tip masă rotundă, coordonată de Oana Tuduce, cu tema "Tinerii creștini, apostoli constructori ai lumii", care a avut trei puncte: a. pe plan cultural - comunitatea creștină și dialogul între culturi; b. pe plan formativ - necesitatea unui angajament formativ, pentru a reda cetățenilor conștiința necesității unei Europe unite politic; c. pe plan ecumenic și interreligios - deschiderea creștinilor spre o bogăție spirituală.
Anca Lucaci