Sărbătoare Scout
Ziua Gândului
În România, organizația Scout și-a început activitatea în 1990, fiind activă în Biserica Romano-Catolică și în Biserica Greco-Catolică.
În Dieceza de Iași, Scoutul este prezent în 15 parohii: Bacău "Sfânta Cruce", "Sfântul Nicolae" și "Fericitul Ieremia", Nicolae Bălcescu "Preasfânta Inimă a lui Isus", Piatra Neamț "Sf. Iosif Muncitorul", Focșani, Lespezi, Iași, Verșești - filiala Parohiei Stufu, Bălțați, Adjudeni, Pildești, Sagna, Hălăucești și Nisiporești și în două parohii din Arhidieceza de București: Parohia "Adormirea Maicii Domnului" și "Sf. Iosif".
Pe plan mondial, din Organizația Mondială a Mișcării Scout (OMMS) fac parte 30 de milioane de persoane din peste 150 de țări.
La 22 februarie, în fiecare an, se sărbătorește la nivel mondial Ziua Gândului - ziua de naștere a fondatorului mișcării Scout, lordul Robert Baden-Powell.
Anul acesta, sub deviza "O lume, o promisiune", sărbătorim un dublu eveniment: 150 de ani de la nașterea fondatorului și 100 de ani de la înființarea organizației Scout.
Sărbătorirea acestui eveniment s-a desfășurat la 25 februarie, în cadrul întâlnirii de la Bacău, în Parohia "Sf. Cruce", unde au fost prezente șapte centre locale cu un număr de aproximativ 200 de persoane. Programul a început cu o sfântă Liturghie la care au participat pr. Alois Hârja, asistentul spiritual al organizației Scout din România (care a transmis și binecuvântarea PS Petru Gherghel), pr. Cristinel Alecu și pr. diacon Claudiu Budău. S-a făcut bilanțul anilor de experiență de cercetaș dobândită până în prezent și s-a reactualizat punerea în practică a rolului activ în cadrul Bisericii.
Programul zilei a continuat cu ateliere și activități specifice pe categorii de vârstă, fiind invitați să participe toți cercetașii prezenți.
Ziua s-a încheiat cu o rugăciune și cu binecuvântarea acordată de pr. Alois Hârja, dar și cu hotărârea ca edițiile viitoare ale Zilei Gândului să-i regăsească pe cercetași cu progrese mai mari și tot împreună.
La finalul zilei, în urma evaluării organizatorilor s-au descoperit inconvenientele, dar și realizările acestui eveniment. Organizatorii sunt recunoscători pentru participare tuturor cercetașilor prezenți la eveniment și surorilor din Congregația "Maria Bambina", fără a căror "complicitate" acest eveniment nu s-ar fi desfășurat.
Lucian Pal