Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Stresul și alimentația

Societatea modernă ne oferă foarte multe avantaje, lucruri de care nu ne putem lipsi, însă tot ea ne oferă foarte multe surse de stres, care mai devreme sau mai târziu își vor arăta efectele negative, transformându-ne în "persoane stresate".

Factorii de stres sunt foarte variabili. Pot fi de ordin psihic (conflicte, nemulțumiri profesionale sau familiale, oboseala etc.), de ordin socio-cultural sau de ordin fizic (durerea, stările infecțioase etc.). Vom detalia în câteva cuvinte doi dintre factorii de stres de ordin psihic: stresul profesional și oboseala.

Stresul profesional se află pe locul doi în ierarhia problemelor de sănătate profesională în UE.

Una dintre cele mai frecvente cauze este lipsa de control asupra muncii. Stresul reprezintă un complex de reacții emoționale, cognitive, comportamentale și psihologice la aspectele nocive și adverse ale conținutului, organizării muncii și mediului de muncă.

Stresul pozitiv (sănătos) stimulează angajații și îi determină să facă față cerințelor muncii; cel negativ (excesiv) nu poate fi controlat și poate produce efecte adverse asupra sănătății. Stresul afectează sănătatea determinând apariția unor afecțiuni ale organismului ca de exemplu: cardiopatia ischemică, afecțiuni psihice (anxietate, depresie, suicid), gastro-intestinale, muscalo-scheletice.

Alimente care reduc stresul
- Țelina un vechi remediu popular pentru scăderea tensiunii arteriale. Compușii care intră în compoziția țelinei scad concentrația de hormoni ai stresului, care provoacă vasoconstricție.

- Semințele de floarea-soarelui reprezintă nu numai o sursă bogată în potasiu, ci și în complexul de vitamine B și zinc.

- Orezul brun conține carbohidrați cu absorbție lentă, care pot declanșa eliberarea din organism a serotoninei și norepinefrinei.

- Algele conțin aproximativ 60% proteine și sunt derivate ale celor opt aminoacizi esențiali.

- Varza este o bună sursă de vitamine antioxidante A, C și E (care alungă stresul), beta-caroten și seleniu mineral.

- Migdalele sunt foarte bogate în magneziu, un element bun pentru funcția suprarenală, precum și pentru metabolizarea acizilor grași esențiali.

- Fructele de pădure sub formă de boabe (murele), dar și căpșunile și zmeura au un conținut ridicat de magneziu și vitamina C;

- Semințele de susan oferă necesarul de zinc din perioadele de stres;

- Castraveții au un efect calmant asupra sângelui și ficatului.

- Sparanghelul conține multe dintre elementele regeneratoare pentru ficat, rinichi, piele, ligamente și oase.

- Usturoiul conține o substanță detoxifiantă, numită alicină. Un puternic antibiotic, alicina are proprietăți antivirale și antifungice, precum și de scădere a colesterolului, și a tensiunii.

Alimente care accentuează stresul

- Cofeina se găsește în cafea, ceai, ciocolată, cola etc. Determină producerea de adrenalină și în felul acesta duce la creșterea nivelului de stres.

- Alcoolul. Culmea ironiei este tocmai faptul că unii oameni se apucă de băut tocmai pentru a combate stresul. Însă dacă alcoolul este asociat cu stresul, combinația este fatală.

- Dulciurile. Zahărul conține substanțe nutritive esențiale. El furnizează o creștere bruscă de energie în organism, care poate duce la extenuarea glandelor suprarenale, cauzând irascibilitate, o slabă capacitate de concentrare și depresie.

- Alimentele sărate. Sarea crește tensiunea, epuizează glandele suprarenale și induce instabilitatea emoțională.

- Carnea roșie are un conținut ridicat de proteine, sporește concentrația de dopamină și norepinefrină din creier, ambele substanțe fiind asociate cu starea de anxietate și de stres.

O dietă echilibrată este factorul crucial în menținerea sănătății și reducerea stresului.

De asemenea, consumul ceaiurilor din plante poate fi foarte eficient pentru ameliorarea multor simptome ale stresului.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat