|
Societatea modernă ne oferă foarte multe avantaje, lucruri de care nu ne putem lipsi, însă tot ea ne oferă foarte multe surse de stres, care mai devreme sau mai târziu își vor arăta efectele negative, transformându-ne în "persoane stresate". Factorii de stres sunt foarte variabili. Pot fi de ordin psihic (conflicte, nemulțumiri profesionale sau familiale, oboseala etc.), de ordin socio-cultural sau de ordin fizic (durerea, stările infecțioase etc.). Vom detalia în câteva cuvinte doi dintre factorii de stres de ordin psihic: stresul profesional și oboseala. Stresul profesional se află pe locul doi în ierarhia problemelor de sănătate profesională în UE. Una dintre cele mai frecvente cauze este lipsa de control asupra muncii. Stresul reprezintă un complex de reacții emoționale, cognitive, comportamentale și psihologice la aspectele nocive și adverse ale conținutului, organizării muncii și mediului de muncă. Stresul pozitiv (sănătos) stimulează angajații și îi determină să facă față cerințelor muncii; cel negativ (excesiv) nu poate fi controlat și poate produce efecte adverse asupra sănătății. Stresul afectează sănătatea determinând apariția unor afecțiuni ale organismului ca de exemplu: cardiopatia ischemică, afecțiuni psihice (anxietate, depresie, suicid), gastro-intestinale, muscalo-scheletice. Alimente care reduc stresul - Semințele de floarea-soarelui reprezintă nu numai o sursă bogată în potasiu, ci și în complexul de vitamine B și zinc. - Orezul brun conține carbohidrați cu absorbție lentă, care pot declanșa eliberarea din organism a serotoninei și norepinefrinei. - Algele conțin aproximativ 60% proteine și sunt derivate ale celor opt aminoacizi esențiali. - Varza este o bună sursă de vitamine antioxidante A, C și E (care alungă stresul), beta-caroten și seleniu mineral. - Migdalele sunt foarte bogate în magneziu, un element bun pentru funcția suprarenală, precum și pentru metabolizarea acizilor grași esențiali. - Fructele de pădure sub formă de boabe (murele), dar și căpșunile și zmeura au un conținut ridicat de magneziu și vitamina C; - Semințele de susan oferă necesarul de zinc din perioadele de stres; - Castraveții au un efect calmant asupra sângelui și ficatului. - Sparanghelul conține multe dintre elementele regeneratoare pentru ficat, rinichi, piele, ligamente și oase. - Usturoiul conține o substanță detoxifiantă, numită alicină. Un puternic antibiotic, alicina are proprietăți antivirale și antifungice, precum și de scădere a colesterolului, și a tensiunii. Alimente care accentuează stresul - Cofeina se găsește în cafea, ceai, ciocolată, cola etc. Determină producerea de adrenalină și în felul acesta duce la creșterea nivelului de stres. - Alcoolul. Culmea ironiei este tocmai faptul că unii oameni se apucă de băut tocmai pentru a combate stresul. Însă dacă alcoolul este asociat cu stresul, combinația este fatală. - Dulciurile. Zahărul conține substanțe nutritive esențiale. El furnizează o creștere bruscă de energie în organism, care poate duce la extenuarea glandelor suprarenale, cauzând irascibilitate, o slabă capacitate de concentrare și depresie. - Alimentele sărate. Sarea crește tensiunea, epuizează glandele suprarenale și induce instabilitatea emoțională. - Carnea roșie are un conținut ridicat de proteine, sporește concentrația de dopamină și norepinefrină din creier, ambele substanțe fiind asociate cu starea de anxietate și de stres. O dietă echilibrată este factorul crucial în menținerea sănătății și reducerea stresului. De asemenea, consumul ceaiurilor din plante poate fi foarte eficient pentru ameliorarea multor simptome ale stresului.
|
|
Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS) tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro design și conținut copyright 2001-2024 * * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat |