O "aventură scout" ce depășește 100 de ani
A prezenta scoutismul, cu ocazia centenarului, ca o aventură nu este o exagerare; aventura este "o acțiune îndrăzneață, cu multe pericole" ce urmărește împlinirea unor idealuri. Mișcarea Scout ține seama de tendința tinerilor spre aventură și se străduiește cu succes să o orienteze spre formarea globală a persoanei în contact cu o comunitate educativă. Prin jocuri, autoeducație și prin metoda sa specifică aplicată de lideri are ca ideal de a lăsa lumea un pic mai bună de cum a fost găsită.
Termenul scouting (scout = cercetășie) făcea referință la soldații de frontieră și în mod simbolic este aplicat tinerilor ce se pregătesc pentru viață formându-și prin "metoda scout" caracterul, abilitatea manuală, sănătatea fizică și capacitatea de a sluji.
În 1907 Baden-Powell, care ca ofițer avusese mai multe experiențe de a conlucra cu tinerii, observând cu amărăciune că tinerii londonezi duceau o viață dezordonată a organizat o ieșire pe insula Brownsea cu un grup de 20 de tineri. Experiența militară, disciplina, intuiția pedagogică și carisma sa l-au ajutat nu numai să facă din acei tineri niște prieteni, ci chiar niște persoane transformate. Această experiență a devenit emblematică și definitorie.
Tenacitatea ofițerului Baden Powell, aprecierile de care s-a bucurat "experimentul" și încă mulți alți factori sunt premisele unei aventuri care nu a îmbătrânit, deși în acest an depășește 100 de ani și a cuprins toate continentele. Baden-Powell, dând explicații despre scoutism, preciza: "Noi în scoutism propunem un ambient și este cel pe care Dumnezeu l-a pus la dispoziția tuturor: câmpul deschis, fericirea, a fi utili altora. Capul însuși participă la această fericire și trăiește bucuria de a fi util altora. El descoperă (...) că prestează oamenilor și lui Dumnezeu o slujire care este demnă de o viață".
Rolul religiei este fundamental în educația din cadrul Scout. Baden-Powell spunea: "Am fost întrebat: "Cum intră religia?". Răspunsul meu a fost că religia nu trebuie să intre, pentru că ea este deja înăuntrul. Ea este factorul fundamental care prevalează în scoutism".
Preluând "metoda Scout", Biserica Catolică a adaptat-o și a adoptat-o. Scoutiștii catolici sunt organizați în Conferința Internațională a Scoutismului Catolic (CICS) ce urmărește păstrarea identității catolice accentuând aspectele proprii și bogăția pe care elementele metodei Scout le primește de la spiritualitatea catolică. Papa Ioan Paul al II-lea sublinia: "Întâlnirea scoutismului cu credința catolică s-a revelat fecundă, ca o școală a creșterii pentru creștinii autentici și ca un izvor de autentică spiritualitate".
Mișcarea Scout s-a răspândit cu multă facilitate devenind o mare organizație cu anumite puncte comune, dar și cu o mare diversitate. În mod practic ea reușește să adune împreună mulți tineri cu scopuri și idealuri asemănătoare; persoane care își fundamentează existența lor pe principii de pace și de fraternitate. Biroul Mondial al Mișcării Scout declară că actualmente sunt scoutiști în 216 țări, având peste 28 de milioane de membri.
Respectul pentru identitatea și conștiința persoanelor, fidelitatea față de principiile întemeietorului mișcării Scout și față de înaintași sunt condiții de mare importanță pentru a nu permite denaturarea acestei "aventuri" care a favorizat educația multor personalități, sfințirea multor creștini, jertfirea unor eroi pentru patrie și mărturia unor sfinți chiar primiți în calendare.
Mai ales cercetașii catolici conștienți de responsabilitatea lor, preocupați de a fi persoane de onoare, împlinindu-și propriile datorii pot și trebuie să fie garanți și purtători ai unei ștafete de umanism și educație sănătoasă peste secole, iar activitatea lor un motiv de fericire pentru ei și pentru tinerii cu care lucrează.
Pr. Alois Hîrja