Iubirea, unica forță ce schimbă inima omului
"Dragi tineri, aș vrea să vă invit să "îndrăzniți iubirea", adică să nu doriți pentru viața voastră nimic mai puțin decât o iubire puternică și frumoasă, capabilă să facă întreaga existență o realizare fericită a dăruirii de voi înșivă lui Dumnezeu și fraților, imitându-l pe cel care prin iubire a învins pentru totdeauna ura și moartea". Acesta este un fragment din Mesajul Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea pentru Ziua Mondială a Tineretului din anul acesta. În Mesajul său, papa Benedict al XVI-lea lansează o întrebare: "Este posibil să iubești?" după care, într-un mod simplu și profund, demonstrează că acest lucru este posibil.
Vă mărturisesc că scriu aceste rânduri în ziua de 14 februarie, așa-numita Zi a Îndrăgostiților. Am discutat în această zi cu mulți adolescenți și tineri despre ce înseamnă "a iubi". Mi-am dat seama de două lucruri, care nu sunt noi, dar care merită să fie specificate. În primul rând, se poate observa că în rândul tinerilor există o mare sete de iubire adevărată. În al doilea rând, se sesizează dezorientarea tinerilor în ceea ce privește dragostea, afectivitatea și sexualitatea. Știm foarte bine că mulți dintre copiii, adolescenții și tinerii din țara noastră trăiesc fără unul sau chiar ambii părinți, care sunt departe de ei, iar asta determină o carență afectivă deosebită. Cunoaștem influența mass-media, care devine din ce în ce mai mult un "educator-surogat", prin faptul că propagă mesaje, oferă "modele" și formează stiluri de viață, care generează frică și nesiguranță. În acest context tinerii sunt cei care au cea mai mare nevoie de iubire, dar și cei care au o capacitate enormă de a iubi și de a se dărui. Ce înseamnă pentru ei acest lucru? Redau mai jos cuvintele unora dintre ei, numele fiind fictive, deoarece aceasta a fost dorința lor.
Tinerii știu că iubirea înseamnă... multe lucruri. "A iubi înseamnă a dărui toată bunătatea celorlalți; înseamnă a suferi, a trăi, a muri, a te detașa, a asculta, a respecta" (Ana, 17 ani). Înainte de toate, iubirea face ca persoanele să se întâlnească și de aceea "... înseamnă a împărtăși, a dărui, a respecta, a-l accepta pe celălalt așa cum este el, cu defecte și calități" (Georgiana, 18 ani). În modul acesta persoanele se apropie, deoarece "... iubirea înseamnă a pătrunde, prin fapte și gesturi, în sufletul unei persoane ce înseamnă mai mult decât mine" (Andrei, 18 ani). Atunci când două persoane, bărbat și femeie, țin tot mai mult unul la altul "... simți că iubești și că ești iubit, că dăruiești și că primești. Atunci două persoane care se iubesc devin un tot, ele se completează una pe cealaltă. A iubi înseamnă... îmbrățișarea sufletului celuilalt. În iubire orice lucru material nu are nici o valoare, în schimb, orice gest de iubire, oricât de mic, are cea mai mare valoare. Atunci pentru o lume întreagă ești cineva, iar pentru cineva ești o lume întreagă" (Cecilia, 19 ani). Iubirea nu ar fi adevărată dacă nu ar fi aproape și de cel care suferă, tocmai pentru că "a iubi înseamnă a cugeta la suferința aproapelui, ca apoi bunătatea noastră să fie alinarea durerii" (Edi, 19 ani). Iubirea care face să se nască dăruirea "înseamnă a accepta ca Dumnezeu să lucreze, prin tine, în lume și a face binele fără a aștepta răsplata" (Adriana, 19 ani). Și totuși iubirea are ceva inefabil, greu de înțeles, greu de trăit, "... este un mister, pe care mulți nu l-au descoperit, este un dar de la Dumnezeu, care aproape nimeni nu știe să-l exprime, să-l ofere cu adevărat" (Loredana, 18 ani).
Tinerii știu, așadar, să vorbească despre iubire, doresc să trăiască în adevărata iubire, însă au mare nevoie să li se arate această cale. Biserica dorește să-i conștientizeze că Dumnezeu are un plan de iubire cu fiecare tânăr, pe care acesta trebuie să facă efortul de a-l descoperi, eliberându-se de prejudecata conform căreia credința pune limite bucuriei iubirii sau că împiedică de a gusta fericirea pe care fiecare om o caută în iubire. Așadar, se merită să îndrăznești să iubești!
Pr. Felix Roca