Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

Mamă, rămâi acasă!

Plecările în străinătate au însemnat pentru unii o adevărată mană cerească, pentru alții greutatea de a o lua de la capăt.

Pentru unii au însemnat salvarea familiei din datorii, din foamete sau din lipsa unei locuințe, pentru alții distrugerea familiilor: fie soțul, fie soția, o dată plecați, au întors pur și simplu spatele celor rămași, dând astfel cu piciorul unor ani pe care i-au petrecut împreună. Studiile sociologice și psihologice arată că din toate acestea, cei mai afectați sunt și rămân copiii.

De când a început fenomenul, am văzut plecarea în străinătate ca o mare ispită. Pe de o parte m-aș fi dus pentru că mai toți vecinii și colegii de muncă au plecat, pe de altă parte, mulți dintre aceștia nu au realizat nimic în plus față de mine și pe deasupra, unii dintre ei au mari probleme în familie sau au crezut că le rezolvă divorțând.

Făcusem un pact cu soția ca nimeni dintre noi să nu părăsească familia decât dacă va fi mare, mare nevoie. Iar dacă totuși vom fi nevoiți ca unul dintre noi să meargă, acela trebuia să fiu eu.

Între timp, la mine la serviciu, lucrurile au început să nu mai meargă ca altă dată. Se vorbea de disponibilizări, de șomaj, de perfecționare pentru cei care doreau să mai rămână, iar perfecționările costau enorm. Mă simțeam oarecum vizat, deoarece lucram ca necalificat, cu toate că aveam vechime. Eram apreciat pentru ceea ce făceam și nu pentru studiile pe care ar fi trebuit să le am.

În această incertitudine, într-o zi, întorcându-mă acasă, am găsit-o pe soția mea foarte tristă. Era șomeră! O veste care a venit în condițiile în care nici serviciul meu nu mai era sigur. Ce era de făcut? Noi doi plus trei copii, la bloc, cu întreținere de plătit, cu nevoie de hrană și îmbrăcăminte, cu singurul meu salariu, și acela nesigur, și cu șomajul soției nu se mai putea sta pe loc. Era nevoie ca cineva să plece!

Sincer să fiu, m-am revoltat și pe Dumnezeu. Suntem, zic eu, o familie bună, credincioasă, o familie care nu lipsește niciodată duminica de la sfânta Liturghie. Încercarea care a venit peste noi mă revoltase și consideram că nu este drept să se întâmple ceea ce se întâmpla.

Într-o zi am decis: pentru că eu încă mai aveam serviciu, soția trebuia să plece. Găsisem pe cineva care s-o ajute, iar munca pe care trebuia s-o facă era aceea de îngrijire a unei bătrâne. Ar fi câștigat de patru ori mai mult decât mine și așa ne-am fi descurcat.

Era luna martie, și ea trebuia să plece. Încă mai eram în faza discuțiilor și se vede că nici unul dintre copii nu era de acord cu soluția noastră. Deseori îi auzeam spunând: "Mamă, dacă o să pleci o să ne fie dor de tine. Tata nu o să ne înțeleagă așa cum ne înțelegi tu!". Cea mai directă era fetița mai mare. "Pleci chiar acum când trebuie să fii lângă mine?".

Auzindu-i, la început am încercat să-i conving că era necesar să plece. Apoi am devenit nervos și le interziceam să deschidă subiectul. Ne mai despărțeau câteva zile până la plecarea propriu-zisă.

Într-o seară au găsit o soluție care m-a marcat atât de mult și care m-a determinat să împărtășesc experiența și altora. I-am chemat la masă, dar ei au refuzat. M-au lăsat fără replică atunci când mi-au spus: "Dacă pleacă mama noi nu mai mâncăm nimic. Fără ea murim! Să stea acasă!". Am înțeles că avertismentul era serios și venea din suflet. Am decis să-i ascult și să inversăm rolurile. Chiar dacă mi-a fost greu, m-am lăsat de la serviciu și am plecat eu în străinătate. Acum ne e bine. Câștig modest, dar suficient să fac față necesităților familiei.

Din toată povestea aceasta am înțeles un lucru: dacă e nevoie ca cineva să plece, acela trebuie să fie tatăl, pentru că locul mamei este lângă copii. (Fabian)

Pagină realizată de pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat