Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Anul Sfintei Scripturi -

Obsesii extrabiblice

Sfânta Scriptură, prin bogăția și măreția a ceea ce conține, poate produce perplexitate în mintea omului ori de-a dreptul blocaj sau paralizie mintală. Depinde foarte mult cum e abordată. Pe de altă parte, dată fiind modalitatea ei profund umană de a pune problema, lasă parcă deschisă posibilitatea de a fi completată. De aici riscul de a-i veni în întâmpinare cu elucubrații. Ambele variante sunt profund dăunătoare.

Se întâmplă ca persoane care au de-a face destul de des cu textele scripturistice să se blocheze din start în fața unei afirmații aparținând unei autorități în materie, de tipul: "Magii din Evanghelia după Matei reprezintă interpretarea unei profeții...". "Cum adică - reacționează astfel de indivizi -, vreți să insinuați că cei trei magi nu au existat cu adevărat?". Goana obsedantă după adevăr în orice detaliu îi împinge pe unii să se refugieze în argumentări "filozofice" care în cele din urmă nu duc nicăieri, iar reîntoarcerea la spiritul Scripturii devine imposibilă. Pentru ei nu ajunge sâmburele de adevăr care există în ceea ce unii au depistat - poate puțin cam exagerat - drept "mituri" preluate doar ca formă pentru a transmite un mesaj de o valoare incontestabilă. Pentru ei important este ca fiecare detaliu să fie adevărat, de parcă autorul sacru ar fi fost un cronicar meticulos. Oricât ai încerca să-i iei de mână și să-i porți spre spiritul textului sau să le spui că nici evenimentul fondator și nici misterele esențiale nu sunt afectate, ei rămân blocați sau chiar paralizați în obsesia lor pentru adevăr: adevăr cu orice preț, adevăr în cele mai mici detalii, adevăr ce trebuie demonstrat, susținut, impus sau măcar presupus. Poate nu e greșit să fie suspectați de infantilism mintal combinat cu încrâncenare de om frustrat.

Cealaltă obsesie, aceea de a împopoțona textul biblic cu detalii presupuse, nu este numaidecât în sensul opus, poate și pentru că se caută tot un adevăr, chiar dacă un adevăr ascuns. Pe această linie se situează scrierile apocrife, iar dintre ele în special evangheliile gnostice. Obsesia pentru cunoașterea unui așa-zis sens ascuns al Scripturii, al mersului istoriei, teama că ceva important nu se lasă acaparat cu ușurință, supus cercetării amănunțite, disecat, manipulat și apoi lepădat, suspiciunea că alții ar fi sforari pentru că dețin cunoștințe importante (chiar oculte), toate acestea sunt îngrămădite spre textul sacru fără scrupule și chiar cu rea-voință. Ca să nu mai spunem despre fantasmagoriile unor așa-zise "coduri" descifrate (chipurile!) de cine-știe-ce minte hilară ori despre interesul de a scoate bani murdărind ceea ce este mai sfânt cu obsesiile personale sau cu cele la modă într-o lume pervertită până la paroxism. Oricum, poziția asta, ca și cealaltă, nu-s altceva decât atentat la Scriptură.

Autorii sacri ai scrierilor mai recente însă, chiar dacă au prezentat în limbaj și cu mijloace proprii un mesaj divin, au făcut-o numai după ce au trăit experiența concretă a intervenției lui Dumnezeu în favoarea oamenilor, au intrat pe linia mărturiei decisive și au interpretat istoria exact pe linia biblică. Iar criteriul, valabil nu numai în cazul lor, este acela de a te lăsa mai întâi judecat tu însuți de cuvânt, pentru a putea apoi judeca. Chiar și desprinse din context, cuvintele lui Cristos: "Nu judecați și nu veți fi judecați", nu reprezintă nicidecum o invitație la a nu te pronunța în nici o privință. Una este a-ți aroga dreptul de a condamna persoane și alta a-ți asuma responsabilitatea de a lua atitudine în privința dreptății. Lasă-te, așadar, mereu judecat de Scriptură și apoi judecă tu însuți ce este drept!

Pr. Cristian Chinez



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat