Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Felix din Cantalice

Sfântul de pe străzile Romei

Spiritualitatea sfântului Felix, călugăr capucin, are la bază contemplarea sfântului sacrament și meditarea textelor sfinte. Era blând și plin de dragoste față de aproapele său aflat în suferință și nevoi, dar ferm în ceea ce privește trăirea autentică a vieții creștine.

Felix s-a născut la Cantalice, în Italia, în anul 1515. Părinții săi, Santi și Santa Porri, erau fermieri ce munceau din greu pentru a asigura hrana celor cinci copii: Blase, Charles, Felix, Potenza și Peter Marino. La 10 ani Felix s-a angajat la o fermă din Cittaducale. După o zi de muncă dificilă se relaxa rugându-l pe vărul său să-i citească despre viața asceților din deșert. Viața austeră a acestora l-a entuziasmat pe Felix, în inima căruia s-a aprins dorința de a-i imita.

Dorind să intre în Ordinul Capucinilor, Felix s-a prezentat la Mănăstirea din Cittaducale. Superiorul mănăstirii l-a condus în capelă, în fața unui crucifix uriaș, unde l-a lăsat să se roage pentru a fi iluminat dacă aceasta este chemarea sa. La vederea corpusului brăzdat de bice, însângerat și desfigurat, Felix a realizat cât de mare este dragostea Domnului pentru el. Superiorul, când a intrat mult mai târziu în capelă să se roage, a fost impresionat să-l mai găsească pe Felix acolo, în contemplație în fața crucifixului.

În toamna anului 1543, în vârstă de 20 de ani, Felix a fost primit în Ordinul Capucin. A fost trimis să slujească la început într-o mănăstire din Roma, apoi în Fiuggi, Monte San Giovanni, Tivoli și Viterbo. În ziua de 18 mai 1545, Felix din Cantalice a depus voturile.

În anul 1547 se întoarce la Roma. Își dorea mult să ducă o viață izolată, dar se pare că superiorii săi aveau alte planuri cu el: este trimis să ceară mâncare atât pentru mănăstire, cât și pentru săraci. Cuvintele sale de mulțumire pentru ceea ce primea erau întotdeauna "Deo gratias", adică "mulțumesc lui Dumnezeu". În scurt timp a ajuns să fie recunoscut după aceste cuvinte drept "Fratele Deo gratias".

Felix se îngrijea cu mult devotament de nevoiași, văduve, copii și bolnavi. În favoarea acestora renunța adesea la tot ce avea. Când nu avea cu ce să-i ajute bătea la ușile celor mai înstăriți, cerând de pomană.

Având un stil onest și direct, Felix amintea adesea predicatorilor capucini: "Predicați pentru a converti poporul și nu pentru a vă face un renume". Niciodată nu se sfia să corecteze pe cel care greșea. Nu o făcea cu răutate, ci cu respect.

Deși avea o viață activă, Felix își făcea timp să-și hrănească propriul suflet. Deoarece nu știa să citească, a memorat multe rugăciuni și texte biblice, pe care le medita fie că mergea pe străzile Romei, fie că era în chilia sa sau în capelă. Renunța cu bucurie la orele de somn pentru a le petrece în contemplație în fața sfântului sacrament.

În ziua de 30 aprilie 1587 Felix s-a îmbolnăvit. Știa că în scurt timp va părăsi viața pământească: "Acest măgăruș s-a împiedicat și a căzut, dar nu se va mai putea ridica din nou". Toată viața sa a avut o devoțiune deosebită către sfânta Fecioară Maria. De aceea, pe patul de moarte a fost răsplătit cu o viziune a acesteia înconjurată de îngeri. Moare în ziua de 18 mai 1587. Rămășițele sale pământești au fost depuse în biserica "Neprihănita Zămislire" din Roma.

Papa Sixt al V-lea a început procesul de canonizare al lui Felix la cererea locuitorilor Romei. La 1 octombrie 1625 papa Urban al VIII-lea l-a beatificat, iar papa Clement al XI-lea l-a canonizat la 22 mai 1712.

Gabriel Trișcă



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat