Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Gânduri crestine -

Reculegere prelungită

Intră deci acum în tine, cu lacrimi și cu suspine, mângâie-l pe Domnul tău, pe Cristos, om-Dumnezeu!

Începutul anului bisericesc, Adventul, în cele trei-patru săptămâni, cheamă pe creștini să se pregătească în reculegere spirituală rodnică pentru solemnitatea Crăciunului.

O dată încheiat ciclul Crăciunului și cele patru-opt săptămâni de peste an, intrăm, cu Miercurea Cenușii, în Postul Mare, timp sfânt, prielnic pentru reculegere, convertire, purificare și reînnoire sufletească, pregătire numaidecât necesară pentru bucuria fără seamăn a învierii.

În vacarmul multiform al vieții de toate zilele, a te reculege și a te ruga sunt considerate de mulți ca imposibile. Și totuși, cu ajutorul lui Dumnezeu, dificultățile se pot învinge. În ciuda obstacolelor, conștiința creștină, mereu trează, ține cu orice preț la menținerea legăturii cu Dumnezeu, izvorul luminii și al puterii. Din cele 24 de ore, creștinul grijuliu rezervă ceva timp pentru reculegere, reflecții și fixarea gândurilor inspirate de Duhul adevărului, al sfințeniei și al păcii. Toate le pot în acela care mă întărește!

Stăpânirea de sine, renunțarea la vorbe ușuratice, ofensatoare, la întreg "arsenalul" centrifug concretizat în nesăbuința distracțiilor, a curiozității, a comodităților idolatre, asigură climatul propice vieții creștine.

Remediul împotriva împrăștierii sufletului este oferit de indicatorul creștin centripet: Dumnezeul întrupat, Isus, care se roagă și antrenează la rugăciune; care se smerește, trăind în lepădarea de sine pe care o declară absolut necesară ucenicilor săi; ia crucea grea, impusă unui trup îndelung torturat, pentru ca pe Calvar să fie pironit pe ea, sfințind-o și oferind-o fiecărui creștin drept cale a sa, calea regească a crucii. Onorați cu semnul crucii mântuitoare la Botez, recunoaștem ca voință a lui Dumnezeu purtarea crucii personale, pe urmele lui Isus.

Reculegerea prelungită, specifică Postului Mare, este strâns unită cu spiritul rugăciunii, în ascultarea și meditarea cuvântului lui Dumnezeu, în purificarea sufletului prin baia sfintei Spovezi, în integrarea la viața divină prin circuitul euharistic: Eu sunt vița, voi sunteți mlădițele. Faptele de milostenie se încadrează armonios în agenda proprie acestui timp: Ceea ce ați făcut unuia dintre frații mei mai mici, mie mi-ați făcut.

Doamne, fii tu magnetul permanent care ne atragi la tine! Înnoiește-ne inima și duhul!

P.A.D.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat