Știri externe
Relații diplomatice
Sfântul Scaun are relații diplomatice cu 175 de state, s-a precizat într-un comunicat de presă al Vaticanului la 8 ianuarie. "La aceste 175 de state se adaugă Comunitățile Europene și Ordinul Militar Suveran de la Malta și alte două misiuni cu caracter special: Misiunea Federației Ruse, condusă de un ambasador, și Oficiul Organizației pentru Eliberarea Palestinei, condus de un director", se afirmă în textul rostit și de papa Benedict al XVI-lea cu ocazia întâlnirii din aceeași zi cu ambasadorii țărilor acreditate pe lângă Sfântul Scaun.
Papa în Brazilia
Prima călătorie a papei Benedict al XVI-lea în America Latină va avea loc în 2007, în plan fiind vizita în Brazilia în această primăvară. Sfântul Părinte va ajunge la Sao Paolo la 9 mai, unde va rămâne pentru a se întâlni cu tinerii și pentru a celebra o sfântă Liturghie. Locurile și orele acestor evenimente vor fi fixate ulterior. La 13 mai Sfântul Părinte va merge la Aparecida, la 170 km de Sao Paolo, unde va deschide Cea de-a V-a Conferință Generală a Episcopatului din America Latină și Caraibe și va prezida primele sesiuni. Conferința, cu tema "Discipoli și misionari ai lui Isus Cristos: pentru ca oamenii noștri să aibă viață în el" se va încheia la 31 mai.
Volum despre credință
Documentele publicate de Congregația pentru Doctrina Credinței începând de la Conciliul Vatican II până în 2005 sunt acum disponibile într-un volum. Majoritatea documentelor din lucrarea de 662 de pagini sunt în limba latină. Volumul intitulat Documenta Inde a Concilio Vaticano Secundo Expleto Edita (1966-2005) a fost publicat de Libreria Editrice Vaticana. Cardinalul William Levada, autorul introducerii, a spus că documentele sunt "intervenții magisteriale care, răspunzând la obiecții sau deformări ale credinței, sau propunând cu autoritate reflecții aprofundate asupra doctrinei revelate, sprijină și contribuie la cercetarea teologică". Alte teme includ excomunicarea, homosexualitatea, cărțile interzise, asociația masonică și revelațiile particulare.
Experiența unei întâlniri
Legendarul fotbalist Franz Beckenbauer a declarat în ianuarie pentru publicația Abendzeitung, din München, că întâlnirea sa din octombrie 2005 cu papa Benedict al XVI-lea a fost "cea mai importantă experiență" din viața sa. Ca director al comitetului german de organizare a Campionatului Mondial 2006, Beckenbauer s-a întâlnit atunci cu Sfântul Părinte în Vatican. Întâlnirea a lăsat o adâncă impresie în sportivul german, iar după călătoria pe care papa a făcut-o în Bavaria în 2006, Beckenbauer a început să studieze intens scrierile cardinalului german devenit episcop al Romei. "Papa Benedict al XVI-lea îi conduce pe oameni spre Biserică, a declarat Beckenbauer, iar eu sunt o dovadă vie a acestui fapt".
Execuțiile din Irak
"L'Osservatore romano" a descris execuțiile din Irak ca fiind "o "justiție" crudă". După executarea lui Saddam Hussein la 30 decembrie 2006, pedeapsa cu moartea prin spânzurare a fost aplicată în zorii zilei de luni, 15 ianuarie, și fostului șef al serviciilor de informații, Barzan Ibrahim, și fostului președinte al tribunalului revoluționar din Irak, Awad Hamed al-Bander. "După executarea lui Saddam Hussein, transformată într-un spectacol care a atacat demnitatea persoanei, au fost auzite apeluri urgente din partea diferitelor instituții în direcția dialogului și a reconcilierii", adaugă ziarul. "Cu toate acestea, pentru moment nu pare să fi avut loc vreo schimbare". Pr. iezuit Federico Lombardi, director al Biroului de Presă al Vaticanului, a exprimat opoziția Vaticanului față de pedeapsa cu moartea aplicată fostului dictator irakian Saddam.
Arestări în China
Nouă preoți au fost arestați în Dieceza de Baoding, în provincia nordică Hebei, China. Grupul de preoți s-a întâlnit pentru studiu la 27 decembrie 2006, ocazie cu care au fost arestați. Se pare că motivul arestării a fost faptul că s-au strâns pentru un timp de rugăciune într-un loc care nu a fost comunicat în prealabil oficialităților. Provincia Hebei este regiunea cu cel mai mare număr de catolici (aproximativ 1,5 milioane), majoritatea aparținând Bisericii clandestine. Șase episcopi au dispărut până acum, printre care episcopul James Su Zhimin, de 73 de ani, arestat în 1996. Episcopul auxiliar Francis Shuxin a fost eliberat la 24 august anul trecut, după zece ani de închisoare. Doi dintre cei nouă preoți au fost eliberați.
Decedat la 103 ani
Episcopul Iosif Meng Ziwen de Nanning, cel mai în vârstă prelat chinez, a murit la 7 ianuarie. Avea 103 ani. Episcopul, care a petrecut 20 de ani în lagăre de muncă forțată, a murit din cauza unor complicații provocate de o tumoare la ficat. Născut într-o familie necatolică în 1903, Iosif Meng Ziwen a fost botezat când era tânăr. A intrat în seminarul minor la 18 ani, urmând seminarul major în Penang, Malaysia. A fost hirotonit în Nanning în 1935. Episcopul Meng, pentru a evita problemele cu statul, a semnat mereu actele diecezane fără titlul episcopal. Printre credincioșii lui era cunoscut ca "bătrânul preot". A dus mereu "o viață umilă", a declarat pr. Giancarlo Politi, expert în situația din China, membru al Institutului Pontifical pentru Misiuni Străine.
Riscurile misionarilor
Douăzeci și patru de misionari (preoți, persoane consacrate și laici) au fost uciși în 2006, în timp ce își îndeplineau lucrarea misionară. Africa este continentul în care s-au înregistrat cele mai multe victime în ultimul an: nouă preoți, o călugăriță și un laic. Al doilea continent marcat de morți violente în 2006 a fost America de Sud, unde și-au pierdut viețile șase preoți, o călugăriță și un laic. În Asia au murit doi preoți, o călugăriță și un laic. De o moarte violentă a avut parte o persoană consacrată în Oceania. Agenția Fides explică faptul că lista este provizorie.
Deceniu de misiune
Zece ani de prezență la Sibiu au sărbătorit Surorile Imaculatei din Genova, la 25 decembrie 2006. Surorile Imaculatei sunt prezente în România din 1996. Institutul s-a născut la Genova, la 15 octombrie 1876. Fondatorul este pr. Agostino Roscelli, proclamat sfânt la 10 mai 2001. Tinerele interesate de carisma institutului pot lua legătura cu surorile, în Sibiu, la adresa: Surorile Imaculatei, Strada Lebedei, nr. 14, Sibiu, tel. +fax: 0269/237484, e-mail: giardmaria@yahoo.it.
Ecou la inițiativă
Un comitet de inițiativă a demarat, în 2006, procedurile pentru introducerea în Constituția României a unui amendament privind interzicerea poligamiei și permiterea doar a căsătoriilor heterosexuale. Au fost mai multe campanii de strângere de semnături, pentru care, s-a cerut și s-a primit sprijinul Episcopiei Romano-Catolice de Iași. La acest proiect au participat credincioși din toate bisericile și cultele din România. La nivel național s-au strâns 650.000 de semnături, iar la 21 decembrie 2006 au fost depuse la Parlament listele cu semnături. Etapele următoare constau în obținerea avizului Curții Constituționale; adoptarea de către Parlament a unei legi a referendumului pe această problemă și organizarea referendumului. La 16 ianuarie, pe adresa Episcopiei de Iași a sosit o scrisoare de mulțumire din partea acestui comitet, pentru sprijinul acordat.