Zagreb. Pelerin la Întâlnirea Europeană
Cea de-a 29-a Întâlnire a Tinerilor Europeni a avut loc la Zagreb, Croația, unde aprox. 40.000 de tineri au fost prezenți în perioada 28 decembrie 2006 - 1 ianuarie 2007. Întâlnirile de acest tip sunt organizate de Comunitatea Taizé la sfârșitul fiecărui an, având loc de obicei în unul dintre marile orașe europene. Experiența unei rugăciuni în comun, cunoașterea și apropierea tinerilor de diverse naționalități, precum și descoperirea rodului de ferment de comuniune pe care Biserica îl are în familia umană - au stat în centrul atenției. Întâlnirea de la finele anului 2007 va fi la Geneva, a confirmat fratele Alois Loser, cel care i-a urmat fratelui Roger ca prior al comunității din Taizé.
Aflată la Zagreb (Croația), în mijlocul unui grup de 35 de tineri din Dieceza de Iași care au participat la Întâlnirea Europeană Taizé, Mihaela Coșa din Parohia Bacău "Fericitul Ieremia", încearcă, prin rândurile care urmează, să ne introducă în atmosfera reconciliantă și de sărbătoare din acele zile.
Taizé... Un nume cu o rezonanță aparte, cunoscut multora dintre noi, un nume ce nu mai desemnează doar un simplu loc, dar care a devenit un stil de viață și un mod de rugăciune pentru mulți dintre noi.
Miercuri dimineață, 27 decembrie 2006, am pornit la drum având alături de noi pe prietenul cel mai bun, adică pe Cristos, ale cărui ajutor și binecuvântare i le-am cerut, participând la o Liturghie celebrată în capela Centrului Cultural "Xaverianum" din Iași de pr. Henryk Urban care ne-a însoțit și pe tot parcursul călătoriei.
Plini de entuziasm și nerăbdare am ajuns la destinație. După ce am trecut de punctul de primire, fiecare a fost direcționat de organizatori spre parohiile și familiile care așteptau să ne primească.
Cele cinci zile petrecute la Zagreb au fost adevărate ocazii de cunoaștere reciprocă, de descoperire a culturii și a tradițiilor croate și mai ales de apropiere de Dumnezeu și de "celălalt", având în suflet "încrederea" că cineva ne conduce pașii și are grijă de noi.
Toate acestea le-am experimentat în timpul dimineții prin rugăciuni în parohii, urmate de momente de reflecții și discuții, după care la ora 13.15 și respectiv la ora 19.00 ne întâlneam cu toții la Centrul Expozițional din Zagreb, cunoscut sub denumirea de Zagrebacki Velesajam, pentru rugăciunea comună.
În timpul după-amiezii, în diverse puncte din oraș au fost ținute workshopuri pe diferite teme.
În centrul atenției a fost scrisoarea de la Calcutta a fratelui Alois, succesorul fratelui Roger, scrisă în urma întâlnirii ce a avut loc la Calcutta între 5 și 9 octombrie 2006, reunind 6.000 de tineri, mai ales asiatici.
Aceste gânduri le-am avut și noi în minte și în timpul rugăciunii de priveghere pentru pace ce s-a ținut începând cu ora 23.00 în noaptea de 31 decembrie. După rugăciunea făcută la trecerea dintre ani a avut loc un festival al popoarelor, la care fiecare națiune a avut ocazia să prezinte un program artistic cu cântece și dansuri specifice țării și mai ales zonei din care provenea fiecare grup.
Pelerinajul de încredere pe care l-am întreprins spre Zagreb și apoi spre casele noastre ne-a demonstrat încă o dată că este posibil să căutăm și să găsim o comuniune cu Dumnezeu prin rugăciune comună, cântece, tăcere, reflecție, pentru a redescoperi o nouă vitalitate și a da un sens nou vieții, pentru a ne asuma responsabilități în locul în care trăim, ca să fim purtători de pace și de încredere pe pământ.
Mihaela Coșa