Suferința care unește
Cine nu își dorește o familie fericită? Cel puțin în preajma căsătoriei, toate perechile de tineri își doresc să fie astfel. Viața însă le va arăta deseori contrariul. Adesea promisiunile de dinainte și din timpul căsătoriei rămân simple amintiri, cuvinte spuse doar cu inima, nu și cu mintea!
Paradoxal, chiar și cel mai neexperimentat familist este totdeauna gata să dea sfaturi, aceasta în condițiile în care familia lui însăși nu merge bine. Dacă am avea o pereche de ochi cu care să putem vedea și în interiorul nostru...
Eu însumi sunt unul dintre mulții tineri care și-au dorit o familie fericită. Îmi propusesem să nu fiu fals în relația cu prietena mea, cu viitoarea mea soție. Am prețuit dintotdeauna sinceritatea și doream s-o întâlnesc și la alții, deși de multe ori am rămas dezamăgit. Cu fiecare zi care ne apropia de celebrarea căsătoriei noastre, creșteam în iubire, dar și în sinceritate. Mă oglindeam în cea care avea să-mi fie soție, iar ea simțea o mare bucurie când eram în preajma ei. Deseori mi-a mărturisit că găsea în mine mai mult decât un prieten sau un sprijin, se regăsea pe sine.
Au urmat zile deosebit de frumoase. Căsătoria noastră, timpul de după ea, primul copil, anii cât am fost tineri, am fost, fără să fiu lipsit de modestie, foarte fericiți. Îmbinam plăcutul cu utilul, greutatea întreținerii familiei cu bucuria că orice efort făcut nu era în zadar.
A venit însă o vreme în care nimic din toate acestea nu ne mai mulțumea. Banii pe care îi aduceam acasă deodată nu mai erau suficienți. Mă săturasem de mâncarea pe care o pregătea soția și de modul în care întreținea casa. Pretențiile ei mi se păreau exagerat de mari. Copilul ne făcea destule probleme.
În aceste împrejurări am apelat la un preot. L-am întrebat dacă e normal ca după atâția ani în care am fost cu adevărat fericiți să intervină așa o criză. Bineînțeles că răspunsul lui nu m-a mulțumit. Prea eram eu vinovat! Mă cufundasem destul de mult în munca pe care o făceam. Datoriile materiale față de familie luaseră prea mult locul celor sentimentale. De mult nu-i mai spusesem soției că o iubesc, iar copilul simțea distanța dintre noi. Nici pentru el nu mai aveam timp. Eram prea obosit să-l ascult. Deseori mă priveam și nu mă recunoșteam. Îmi dorisem atât de mult să am o familie fericită, iar acum eu eram acela care se distanța de acest ideal. Pur și simplu nu mă mai înțelegeam!
Într-o zi, pe când eram la serviciu, un coleg m-a chemat la telefon. Eram sunat de la spital. O doamnă, care s-a recomandat ca fiind asistentă medicală, m-a rugat să trec, dacă e posibil, imediat pe la spital. Era vorba de soția mea. Suferise un accident de mașină. Cineva o lovise pe trotuar. Dorind să evite un copil care a apărut din senin dintre mașini, șoferul a virat brusc, intrând pe trotuar, pe unde trecea soția. Nu era grav, dar suficient să necesite o internare de câteva zile.
Am ajuns cât am putut de repede la ea. Când am intrat în salon, am văzut-o cu un furtun în nas, cu câteva răni pe față și pe mâini. Nu putea să vorbească. M-a privit îndelung, iar eu, fără să găsesc cuvintele potrivite, am făcut la fel. I-am luat mâinile în mâinile mele, iar ea m-a strâns cu putere. Era ca un copil neajutorat care a găsit sprijin în persoana pe care o iubește. Privirea ei mi-a amintit de prima privire de când am cunoscut-o. În acel moment am simțit pentru ea o iubire cum nu mai simțisem vreodată.
Cu fiecare zi în care o vizitam, relația dintre noi devenea una deosebită. Când s-a întors acasă mi s-a părut că suntem în ziua nunții. De atunci o iubesc și mă iubește nespus de mult, iar fericirea a revenit în familia noastră. Suferința ei a fost aceea care mă scosese din criză. (Valerian)
Pagină realizată de pr. Felician Tiba