Figuri ilustre. Mons. dr. Anton Gabor
Mons. dr. Anton Gabor rămâne cea mai ilustră personalitate din istoria Institutului "Presa Bună" din Iași și totodată unul dintre cei mai de seamă ziariști catolici români din prima jumătate a secolului al XX-lea.
S-a născut în 1883 la Tămășeni, iar după strălucite studii în Seminarul "Sfântul Iosif" din Iași și la Universitatea din Innsbruck a fost hirotonit preot în 1908. A activat ca profesor la Seminarul diecezan din Iași și în Parohia Gherăești, dedicându-se, apoi, pentru tot restul vieții dezvoltării presei. Era convins de însemnătatea acestui tip de presă creștină în viața catolică.
A fondat în 1913 Lumina creștinului, iar după Primul Război Mondial Sentinela catolică; aceasta în 1933 a luat denumirea de Dacia creștină. În 1926 a fondat Institutul "Presa Bună", pus sub ocrotirea sfintei Tereza a Pruncului Isus.
"Un apostol al presei bune, de talia Mons. Gabor - se scria în Almanahul "Presa Bună" din anul 1934, cu ocazia jubileului de 25 de ani de preoție al Mons. Gabor -, trebuie prețuit ca un dar al lui Dumnezeu pentru binele catolicilor din România și merită tot sprijinul din partea fiecăruia, pentru a-și continua opera pe care o conduce cu atâta zel și jertfă și pentru care însăși pronia dumnezeiască pare a-l fi destinat".
Mons. A. Gabor este cel care a pus bazele programului editorial al Institutului "Presa Bună", a dotat institutul cu o tipografie proprie și a deschis filiala Institutului "Presa Bună" de la Chișinău. Rostul tipografiilor de la Institutul "Presa Bună" era acela de a tipări "cărți folositoare pentru popor", în cunoscutele serii Istorioare morale, Religioase și Viețile sfinților. Se poate spune că timp de decenii, Institutul "Presa Bună", sub coordonarea Mons. A. Gabor, a fost un loc de întâlnire și de formare intelectuală pentru mulți preoți și laici, atât din Dieceza de Iași cât și din celelalte dieceze.
A fost cucerit de ideea fondării unui săptămânal catolic, în colaborare cu Arhidieceza de București, motiv pentru care în 1935 și-a dat acordul pentru fuzionarea revistei Dacia creștină cu ziarul Farul nou, ce a fost fondat la București cu un an înainte.
Rodnica sa activitate culturală a fost urmărită cu interes și apreciată de toate publicațiile catolice ce apăreau la acea dată în țară, iar oficiosul Sfântului Scaun, ziarul L'osservatore romano din 18 octombrie 1934 îl omagia pe Mons. A. Gabor într-un articol având titlul "Un jubileu al presei catolice". Tot Sfântul Scaun i-a răsplătit energica sa activitate, acordându-i la 5 februarie 1924 onorificența de camerier secret al papei Pius al XI-lea și titlul de Monsenior.
La 14 ianuarie 1936, ziarul Farul nou din București scria: "Cine-l cunoaște pe Mons. Gabor îi știe pasiunea pentru presă, goana lui după tipografie. Toată misiunea lui apostolică e închinată acestui dor mare de a vedea vie pretutindeni, dar mai ales în capitala României, o presă creștină, modernă, răspunzând dârz la toate problemele actuale, atât de pornite în toate direcțiile vântului tragic de circulația de idei internaționale ce sfâșie Europa și lumea toată. În așteptarea idealului său larg, Mons. Gabor își continuă de aici, neîntreruptă, activitatea lui la Iași. Din când în când, apare și la noi cu atâta idealism înflăcărat în singurătate, cu atâta pornire, c-ar răsturna munții, ar aluneca pe ape, ca divinul său protector, care când va binevoi, va răsplăti în plin... atâta elan către el".
Mons. A. Gabor moare la Iași, la 19 februarie 1936, după o viață de apostol, plină de credință, trăită pe altarul jertfei.
Dr. Dănuț Doboș