Nou ambasador al României la Vatican
Papa Benedict al XVI-lea l-a primit, sâmbătă, 20 ianuarie, pe Marius Gabriel Lazurca, noul ambasador extraordinar și plenipotențiar al României pe lângă Sfântul Scaun, cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare. Papa a subliniat progresele făcute de România, a făcut referință la respectarea drepturilor Bisericii Greco-Catolice și și-a exprimat neliniștea cu privire la catedrala "Sfântul Iosif".
După schimbul de discursuri rostite în limba franceză, Sfântul Părinte s-a întreținut în colocviu privat cu ambasadorul român. După audiență, în Sala Clementină, noul ambasador a făcut o vizită cardinalului secretar de stat Tarcisio Bertone.
Referitor la integrarea țării noastre în Uniunea Europeană, papa a arătat că Sfântul Scaun "a primit cu satisfacție această nouă situație, căci ea consacră cu fiecare zi mai mult unitatea regăsită a continentului european, după lunga și trista perioadă de separare a războiului rece". "Țara voastră are o îndelungată tradiție creștină, vie și fecundă în cultura sa, precum și în dinamismul diferitelor Biserici și comunități ecleziale, și în participarea lor activă la viața socială", a arătat Sfântul Părinte, subliniind că astfel România "poate să ofere contribuția sa originală la edificiul european, cu scopul de a permite ca el să nu fie doar o forță economică și o mare piață de bunuri de consum, ci să poată găsi un nou elan politic, cultural și spiritual, capabil să construiască un viitor promițător pentru noile generații".
Papa a amintit "progresele făcute de guvern în gestiunea delicată a restituirii bunurilor confiscate comunităților religioase. Este o lucrare de lungă respirație, dictată de justiție și echitate, care trebuie să permită tuturor cultelor recunoscute să își găsească locul legitim în sânul societății românești. Urez, de asemenea, ca normele ce reglementează libertatea religioasă, care este o libertate fundamentală, să fie pe deplin respectate, în mod special în ceea ce privește Biserica Greco-Catolică". Sfântul Părinte și-a mai exprimat "neliniștea privind cazul catedralei "Sfântul Iosif" din București, în favoarea căreia arhiepiscopul de București a făcut numeroase demersuri pe lângă instanțele competente ale statului, pentru a prezerva patrimoniul istoric pe care ea îl constituie și valorile credinței pe care le reprezintă, nu numai pentru comunitatea catolică, ci și pentru toată populația română".
În încheiere, papa Benedict al XVI-lea a salutat comunitatea catolică din România, unită în jurul păstorilor ei. "Ea a avut, cum amintea predecesorul meu, "oportunitatea providențială de a vedea prosperând una alături de alta, de-a lungul secolelor, cele două tradiții, latină și bizantină, care înfrumusețează împreună chipul unicei Biserici", ceea ce îi impune să dea mărturie în mod deosebit despre unitatea catolică și care o califică în mod cu totul special să lucreze în favoarea ecumenismului. Știu că și credincioșii catolici iau parte activ la viața țării, în special pe plan spiritual și social, și îi îndemn să dea mărturie cu mult curaj despre poziția de neînlocuit a familiei în sânul societății".
După www.catholica.ro
* * *
Marius Gabriel Lazurca s-a născut la Timișoara la 15 martie 1971. Este căsătorit și are cinci copii. A obținut licența în literatură comparată la Paris, Universitatea Sorbona, în 1994; masteratul și apoi doctoratul în istorie-antropologie, la aceeași universitate, în 1995 și respectiv 2003; licența în limba și literatura franceză, limba și literatura română, la Universitatea de Vest din Timișoara, în 1996. Din 1997 până în 2006 a fost cadru didactic universitar, predând antropologie religioasă și literatură comparată. A fost, de asemenea, director de programe la Fundația "A Treia Europă" din Timișoara, și director la Centrul Cultural Județean" din Arad. Cunoaște limbile franceză, engleză și italiană.