Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Noua Lege a cultelor trezește nemulțumiri

Legea cultelor religioase a fost promulgată de președintele României în ziua de 27 decembrie 2006. Având patru capitole (I. Dispoziții generale; II. Cultele; III. Asociațiile religioase; IV. Dispoziții tranzitorii și finale), Legea o înlocuiește pe cea veche din 4 august 1948. Imediat după promulgare a trezit din nou nemulțumiri.

Până să se ajungă la semnarea ei, Legea a trecut în regim de urgență prin Camera Deputaților (13 decembrie 2006), după ce mai înainte trecuse și prin Senat.

Actualul text a fost semnat de reprezentanții a 16 culte din cele 18 recunoscute. Nu au semnat Biserica Română Unită cu Roma (Greco-Catolică), principala obiecție fiind legată de redobândirea bunurilor confiscate de stat în perioada comunistă, și Organizația Religioasă Martorii lui Iehova pentru că nu a participat la dezbateri. Deși au semnat, reprezentanții Cultului Baptist, Cultului Creștin după Evanghelie și Cultului Armean au declarat că au rezerve față de forma finală a proiectului.

Imediat după ce a fost semnată de președinte, Legea a trezit din nou controverse din partea cultelor religioase, a diverselor asociații, a unor oficiali americani și olandezi. Unele dintre culte și-au retras semnătura de pe noua lege, altele și-au exprimat nemulțumirea.

În comunicat se exprimă și solidaritatea cu "Biserica Greco-Catolică; aceasta nu a semnat proiectul de lege din cauza nerezolvării încă a situației proprietăților confiscate, cât și a delicatei probleme a cimitirelor".

În decursul anilor Biserica Catolică a venit cu propuneri pentru a îmbunătăți proiectul de lege, cele mai multe regăsindu-se în noua Lege. Astfel, în perioada 2-3 mai 1995, episcopii romano-catolici și greco-catolici s-au întrunit în sesiunea de primăvară a conferinței episcopale, la Iași. Episcopii și-au exprimat nedumerirea pentru amânarea neexplicabilă a Legii cultelor și Legii învățământului. În zilele de 27 și 28 mai 1997 a avut loc la Oradea sesiunea de primăvară a Conferinței Episcopilor din România. O atenție deosebită s-a dat proiectului Legii cultelor pe care conferința l-a analizat subliniind temele care interesează în mod deosebit Biserica Catolică în raport cu această lege: școala catolică, baza materială a Bisericii, raportul cu celelalte culte și în special cu Biserica Ortodoxă Română, restituirea bunurilor confiscate etc. Discutarea Proiectului Legii cultelor a continuat la 11 noiembrie 1997 și la 4 decembrie 1997 când la Secretariatul de Stat pentru Culte s-au adunat reprezentanți ai cultelor religioase din România. Din cele 78 de articole câte avea proiectul pe timpul acela, cel mai disputat a fost art. 45, care se referă la învățământul confesional, reprezentanții cultului majoritar nefiind de acord cu formularea, considerând-o ca una care promovează prozelitismul. Conferința Episcopală Română a exprimat șapte obiecții la formularea unor articole din viitoarea lege, dintre care unele cu privire la: învățământul confesional, formula "Biserică națională", cetățenia și domiciliul angajaților cultelor, finanțarea instituțiilor școlare de cult și a unităților de învățământ confesional. În 1999 Biserica Catolică și-a exprimat din nou nemulțumirea în legătură cu expresia "Biserică națională", în legătură cu învățământul confesional care nu este susținut de stat, și în legătură cu faptul că nici un articol din proiect nu face referire la restituirea de imobile ce i-au aparținut. Despre situația proiectului Legii cultelor s-a discutat și la Baia Mare, în zilele de 25 și 26 septembrie 2006, când s-a desfășurat sesiunea de toamnă a Conferinței Episcopilor din România.

Catolicii au susținut, de asemenea, necesitatea definirii termenului de prozelitism; au insistat să se introducă și termenul de cod de drept canonic în loc de statut; au sprijinit dreptul ca fiecare cult să-și organizeze activitatea după propriile norme, fără ca statul să intervină cu avizări, confirmări sau obligativitatea acordului; la fel și în ceea ce privește formarea, alegerea și desemnarea personalului de cult sau al ierarhiei. Greco-catolicii au cerut expres reglementarea situației proprietăților confiscate după 1948.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat