Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Legea si dreptul tau -

Curier juridic

- Cristi A. (Iași). "La începutul anului 2007 am fost dat în judecată de Asociația de Proprietari pentru plata unor cheltuieli restante la întreținere. O parte din sumele de bani menționate pe lista de întreținere sunt reale, dar o parte din ele sunt fictive și nu cred că ar trebui să le achit".
În cadrul procesului civil orice susțineți trebuie să dovediți sau să contradovediți cu orice mijloc de probă (interogatoriu, acte, martori, expertize). Pentru a dovedi că sumele de la întreținere nu sunt datorate în întregime de către dv., aveți posibilitatea în cadrul dosarului să solicitați o expertiză contabilă care să verifice dacă suma pentru care ați fost chemat în judecată corespunde sau nu realității. Onorariul expertului îl achitați dv., dar dacă instanța vă dă câștig de cauză, atunci asociația va fi obligată să-l achite cu titlu de cheltuieli de judecată. În ceea ce privește cheltuielile de întreținere datorate, în cazul în care nu aveți posibilitatea de a le achita în totalitate puteți solicita o eșalonare a plății lor. De menționat că instanța de judecată nu poate face ea verificări dacă listele de plată au fost sau nu întocmite corect sau dacă penalitățile au fost sau nu calculate corect, acesta fiind și motivul pentru care se apelează la expertize de specialitate.

- M.N. (Roman) "Mama mea este trecută în certificatul de naștere cu prenumele de "Viroana", iar în certificatul de căsătorie și buletin cu prenumele de "Viorica". Din cauza acestei situații a avut probleme la reconstituirea dreptului de proprietate pentru un teren deținut de părinții săi, iar în prezent nu poate să-și întocmească dosar de pensie, deoarece funcționarii de la Casa Județeană de Pensii susțin că nu este una și aceeași persoană".
Problema semnalată se poate rezolva dacă mama promovează o acțiune în instanță de rectificare a certificatului de căsătorie, întrucât acesta este primul act în care a fost preluat în mod greșit prenumele ei. Cu hotărârea definitivă și irevocabilă, se va adresa Serviciului de Evidență Informatizată a Populației și va solicita și schimbarea buletinului conform noului certificat de căsătorie, astfel încât în cele două acte de stare civilă să fie trecut în mod corect numele mamei dv.

- I.A. (Iași) "În anul 2007 mi-a murit soțul, iar imediat după decesul acestuia cei patru copii au început să se certe în legătură cu bunurile pe care ar trebui să le moștenească de la tatăl lor. Ce drepturi am eu în calitate de soție supraviețuitoare?"
Potrivit Legii nr. 319/1944, soțul supraviețuitor moștenește din averea celuilalt soț după cum urmează:
a) când vine la succesiune cu copiii legitimi și recunoscuți sau numai cu unii dintre ei ori cu descendenții lor, moștenește o pătrime;
b) când vine la succesiune în concurs cu tatăl și cu mama defunctului, ori numai cu unul dintre ei, în ambele cazuri împreună cu frații și surorile soțului decedat și descendenții lor, sau numai cu unul dintre ei, moștenește o treime;
c) când vine la succesiune cu tatăl și cu mama defunctului, ori numai cu unul dintre ei, sau numai cu frații și surorile acestuia și descendenții lor, ori numai cu unii dintre ei, moștenește o jumătate;
d) când vine la succesiune cu ceilalți ascendenți sau colaterali până la gradul IV inclusiv, moștenește trei pătrimi;
e) în lipsa rudelor mai sus citate, soțul supraviețuitor moștenește averea întreagă.
Un lucru foarte important pe care va trebui să-l rețineți este acela că se împarte doar jumătate din bunurile pe care le-ați dobândit împreună cu soțul dv., pentru că cealaltă jumătate vă aparține în întregime, ea urmând a fi împărțită după decesul dv.

Mihaela Ciobanu, avocat



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat