Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Enciclică
Cea de-a doua enciclică a papei Benedict al XVI-lea, intitulată "Spe salvi" ("Salvați în speranță") a fost prezentată, la 30 noiembrie. Enciclica este inspirată de Scrisoarea sfântului Paul către Romani. Textul enciclicei despre speranță, publicat la început în opt limbi, urmează aceleia despre dragoste, "Deus caritas est", semnată la 25 decembrie 2005.

Noi cardinali
Papa Benedict al XVI-lea a creat 23 de noi cardinali, dintre care 18 electori, în consistoriul care a avut loc la 24 noiembrie, în bazilica vaticană. Pontiful a celebrat, duminică, 25 noiembrie, tot în bazilica "Sfântul Petru", o sfânta Liturghie împreună cu noii cardinali, cărora le-a înmânat inelul, însemnul strânsei legături și colaborări cu succesorul lui Petru. Numărul cardinalilor în viață este de 201, dintre care 120 sunt cardinali electori.

Problema primatului
Membrii Comisiei Mixte Internațională pentru Dialogul dintre Biserica Catolică și Bisericile Ortodoxe, reuniți la Ravenna, în perioada 8-14 octombrie, au spus "da" primatului episcopului Romei în Biserica Universală. Totuși prerogativele ce derivă din acest primat trebuie studiate mai bine și înțelese pentru a fi împărtășite de cele două tradiții. Aceasta este, într-o scurtă sinteză, concluzia la care a ajuns documentul făcut public joi, 15 noiembrie, de această comisie: da, catolici și ortodocși sunt de acord asupra faptului că episcopul Romei este considerat "protos", adică primul între patriarhii din toată lumea. Și nu, catolici și ortodocși nu sunt de acord asupra "prerogativelor" acestui primat, deoarece, afirmă documentul în 46 de puncte, "există diferențe în a înțelege atât modul potrivit căruia acesta ar trebui să fie exercitat, cât și bazele sale biblice și teologice".

Biserica și țiganii
Consiliul Pontifical al Pastorației pentru Migranți și Itineranți a prezentat, la 6 noiembrie, documentul final al primei întâlniri mondiale de preoți, diaconi și călugări țigani care s-a desfășurat la Roma, între 22 și 25 septembrie, pe tema "Cu Cristos în slujba poporului țigan". "A venit timpul - se citește în text - să dispară imaginea care tinde să "desconsidere țiganii doar ca săraci de ajutat": trebuie depuse eforturi pentru acceptarea "bogățiilor umane și spirituale ale țiganilor"". În lume, numărul țiganilor este de aproximativ 36 de milioane. Numărul țiganilor consacrați (preoți, diaconi, călugări) se ridică la aproximativ 100 de persoane.

Sub privirile Mariei
Membrii Conferinței Episcopale Franceze s-au reunit la Lourdes, în perioada 3-8 noiembrie, pentru a analiza situația Bisericii din Franța. S-a discutat despre starea Bisericii și a societății franceze în contextul noilor realități europene, problema secularismului și a laicismului actual, rolul și misiunea păstorilor într-o societate postmodernă, raporturile cu lumea socio-politică și economică, cu valul migrațiilor, despre responsabilitatea și grija Bisericii față de membri și despre învățământul creștin și catolic. Noul președinte al CEF a fost ales André Vingt-Trois, arhiepiscop de Paris, recent numit cardinal. Printre invitați a fost și PS Petru Gherghel.

An jubiliar Lourdes
Programul celebrărilor organizate pentru a marca a 150-a aniversare a aparițiilor Fecioarei Neprihănite la Lourdes, Franța, a fost dat publicității la 13 noiembrie. Astfel, va fi celebrat un an jubiliar, între 8 decembrie 2007 și 8 decembrie 2008. La Lourdes va avea loc un congres mariologic, în perioada 4-8 septembrie 2008. La 11 februarie 2008, va fi aniversată prima dintre cele 18 apariții ale Fecioarei înaintea Bernadetei. Cu ocazia jubileului vor apărea numeroase publicații, destinate persoanelor de toate vârstele și din toate contextele creștine.

Cursuri
Începând de la jumătatea lunii octombrie, în Parohia "Ss. Sebastian and Pancras", din Kingsbury, Londra, unde își desfășoară activitatea de capelan român pr. Robert Mățău, s-a început un program pilot de predare a limbii engleze pentru români, la nivel de începători. Cursurile se țin în fiecare duminică, cu două clase de români a câte 30 persoane. Orele sunt bazate pe cursul ESOL, engleza ca a doua limbă, și sunt predate de o profesoară locală.

Seminar de formare
La Blaj, în perioada 25-27 octombrie, a avut loc Seminarul internațional de formare a formatorilor organizat de Secretariatul Național al Învățământului Catolic din România în colaborare cu Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului, în parteneriat cu Federația Educatorilor Călugări din Spania și Comitetul European al Educației Catolice din Bruxelles. Au participat profesori directori și inspectori școlari din toate cele 11 dieceze catolice, alături de invitați din străinătate. Delegația din Dieceza de Iași a fost alcătuită din: PS Aurel Percă, sr. Regina Horvat, fr. prof. Antxon Andueza, fr. prof. Daniel Ciobanu, prof. dr. Violeta Apostu și prof. drd. Mariana Purțuc.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat