Competiția pentru iesle
Așa cum este lesne de observat, de Crăciun, în magazinele noastre, găsești tot ce vrei. De la brazi artificiali până la cei mai scumpi brazi naturali, de la globuri, la beteală de pus în brad, de la cozonac până la cele mai sofisticate bomboane. Moș Crăciun este și el prezent peste tot, de la emisiunile de la radio până la cele de divertisment, de la televizor, din piețele publice până în camerele copiilor noștri. Și împarte daruri după daruri, fără să lase impresia că i s-ar termina vreodată.
Ceea ce se găsește mai puțin în magazine, iar dacă se găsesc sunt puse undeva pe rafturile mai dosite, sunt ieslișoarele care reprezintă nașterea Mântuitorului. Uneori e scandalos să vezi cum piața a confiscat o sărbătoare religioasă, cum îi schimbă sensul și-i îndepărtează pe oameni de la adevăratul ei conținut.
În ciuda tuturor acestor constatări, poate sumbre, anul trecut o familie de prieteni ne-a făcut cadou, ce credeți? O iesle! O iesle deosebit de frumoasă, formată din mai multe piese, din care, bineînțeles că nu lipseau pruncul, sfânta Fecioară Maria, sfântul Iosif, magii și păstorii. Pentru a întregi atmosfera, erau chiar și câteva animale. Ce mai! O frumusețe de iesle! Exista însă o problemă. Erau doar micile statui, nu și ieslea propriu-zisă.
Pentru a ne bucura din plin de cadoul primit, am propus la nivel de familie, împărțiți pe două grupe, fiecare să prezinte un proiect. Pe de-o parte noi, eu și soția, pe de altă parte cei trei copii, doi băieți și o fetiță.
Totul a început în prima săptămână din Advent. Fiecare era interesat ca micile statui să fie așezate în proiectul pe care avea să-l propună. Era ca o cursă contra cronometru. Îi vedeam pe copii cum căutau materiale, cum făceau desene și ascundeau cât mai bine proiectul pentru a nu fi văzut de cealaltă echipă. Evident, eu eram cel care trebuia să plătesc toate ideile care le veneau copiilor.
Intenția mea nu era neapărat să câștige cineva, ci, lucrând împreună la un asemenea proiect, să-i ajut să se înțeleagă mai bine între ei, să se ajute, să pună în comun toate resursele lor de imaginație și mai ales să pătrundă cât mai bine misterul nașterii lui Isus. Îi surprindeam citind din Noul Testament, din evanghelii, despre nașterea lui Isus. Mi-am dat seama că doreau să știe cât mai bine atmosfera din timpul lui Isus. Priveam împreună cu soția și ne minunam. Văzându-i pe copii cum lucrează, noi am abandonat proiectul, lăsând doar să se înțeleagă că îl continuăm.
Ceea ce m-a surprins și mi-a plăcut foarte mult, a fost că, cel puțin în această perioadă, copiii noștri nu s-au mai certat, nu i-am mai auzit strigând unul la altul, erau mai ascultători și doreau din toată inima să aibă o iesle unicat. De fapt, era și prima pe care o aveam vreodată.
După două săptămâni de căutări, de lecturi, de proiecte pe hârtie și chiar de discuții cu preoții din parohie, ieslea a fost gata.
Pentru a nu-i descuraja, din partea mea și a soției am prezentat o cutie pe care am propus să punem crengi de brad și fân, iar pe fân să așezăm micile statui. Era o improvizație de moment! Doar eram într-o competiție! Evident că am fost descalificați!
Proiectul prezentat de copii a fost cel mai bun. Am așezat ieslea într-un colț al camerei, s-a împodobit și un brad frumos, s-au cuplat cablurile la priză și deodată în familia noastră a fost cu adevărat o atmosferă de Crăciun.
Dincolo de frumusețea ieslei, a ingeniozității de care au dat dovadă copiii în executarea ei, bucuria Crăciunului se simțea pe fețele tuturor.
Începând de anul trecut, copiii mei știu că cel mai frumos dar de Crăciun este pruncul Isus care împarte între membrii familiei înțelegere, bucurie și iubire. Este exact ceea ce au realizat ei lucrând la confecționarea ieslei.
După Liturghia din noaptea de Crăciun, pruncul Isus le-a adus și darurile care până anul trecut erau aduse de Moș Crăciun! (Petru)
Pagină realizată de pr. Felician Tiba