Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Figuri ilustre. Pr. Iosif Ghiuzan

S-a născut la Adjudeni, în ziua de 15 ianuarie 1898. A urmat studiile seminariale la Iași, Sarzana și Genova. A fost sfințit preot la 20 decembrie 1924, după care, întors în țară, a activat ca vicar la Parohia Iași, profesor și prefect la Seminarul "Sfântul Iosif" din Iași, director al Școlii de dascăli de pe lângă Seminarul diecezan, confesor și capelan la Institutul "Notre Dame de Sion" din Iași, secretar al episcopului Mihai Robu. În perioada 17 octombrie 1930 - 2 decembrie 1932 a deținut funcția de paroh "provizoriu" la Dărmănești. A suferit de pe urma unor afecțiuni gastro-intestinale murind subit, în tren, în dreptul stației CFR Bârnova, la 2 decembrie 1932. Ceremonialul oficial al înmormântării, prezidat de episcopul Mihai Robu, a avut loc în catedrala din Iași, iar la rugămintea familiei, pr. Ghiuzan a fost înmormântat în cimitirul din localitatea natală.

La scurt timp după întoarcerea în țară, pr. Ghiuzan a început o colaborare fructuoasă la revista "Lumina creștinului", fiind pătruns de ideea importanței presei catolice în viața Bisericii locale. A fost un colaborator apropiat al Mons. Anton Gabor, în numeroasele acțiuni pe care acesta le-a întreprins în domeniul presei în perioada respectivă.

A făcut parte din comitetul de construire a localului Institutului "Presa Bună" și de cumpărare, în anul 1926, a tipografiei diecezane. În această calitate a semnat la 27 februarie 1928 "Actul de constituire al Institutului "Presa Bună"", alături de episcopul Mihai Robu și de preoții Dumitru Romila și Petru Pal, urmând să facă parte și din comitetul administrativ al institutului alături de preoții Gheorghe Peț și Bronislau Falewski.

De menționat faptul că în perioada octombrie 1927 - noiembrie 1928, el l-a suplinit la conducerea Institutului "Presa Bună" pe Mons. Anton Gabor, care, în aceeași perioadă, administra Parohia Gherăești.

O fotografie publicată de revista "Lumina creștinului" în numărul dublu iulie/august 1928 ni-l înfățișează pe părintele cărturar I. Ghiuzan la momentul festiv al inaugurării localului Institutului "Presa Bună" alături de elita ziariștilor catolici ieșeni din acea epocă: ep. Mihai Robu, pr. Gheorghe Peț, Mons. Anton Gabor, pr. Dumitru Andrieș, pr. Dumitru Romila, pr. Bronislau Falewski.

În calitate de secretar episcopal, el a avut prilejul de a-l însoți pe ep. Mihai Robu în satele catolice, cu prilejul vizitelor canonice, recomandând parohilor și credincioșilor să sprijine presa catolică și opera diecezană "menită să aducă roade îmbelșugate, pentru că o carte este un predicator neîntrerupt".

În revista "Lumina creștinului", pr. I. Ghiuzan a publicat numeroase articole, precum: prezentarea vieților unor sfinți, relatări privind sfințirea de biserici și diverse alte corespondențe de actualitate, cronica vizitelor canonice ale ep. Mihai Robu, poezii, cronici literare, recenzii, prezentări ale ultimelor apariții editoriale la Editurile "Presa Bună" și "Serafica" ș.a. S-a făcut remarcat și prin seria de articole, publicate ani de-a rândul, prelucrare după lucrările scriitorului Alban Stolz, sub titlul "Salutare îngerească".

La moartea pr. I. Ghiuzan, Mons. Anton Gabor l-a omagiat, în paginile revistei "Lumina creștinului", pe colaboratorul său, mort la doar 34 de ani și pe care îl aprecia drept un "preot pentru binele sufletesc al cititorilor prin scrisul lui atât de atrăgător", iar Almanahul "Presa Bună" din anul 1933 scria următoarele: "La 2 decembrie (1932) a încetat din viață unul dintre cei mai harnici colaboratori ai Institutului "Presa Bună", atât de bine cunoscut tuturor prietenilor și cititorilor noștri. Întors din străinătate a ocupat diferite funcțiuni la Iași, ocupându-se un an și cu conducerea Editurii "Presa Bună"". La rândul său, Almanahul "Viața" editat de Ordinul Fraților Minori Conventuali din România a publicat în numărul din anul 1933 o scurtă notă biografică, deplângând moartea tânărului ziarist catolic pr. Iosif Ghiuzan, "preot după inima lui Dumnezeu".

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat