Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Oreste Benzi, apostol al carității

În orașul italian Rimini, au avut loc la 5 noiembrie funeraliile părintelui Oreste Benzi, care a murit la vârsta de 82 de ani. A decedat vineri, 2 noiembrie, în urma unui infarct cardiac. Doisprezece cardinali și episcopi, peste 300 de preoți și mii de credincioși au participat la înmormântare. Printre aceștia din urmă au fost și români care, într-un anumit moment al vieții lor, au găsit prin părintele demnitate și speranță.

"Un neobosit apostol al carității care și-a consumat viața pentru cei mai din urmă și lipsiți de apărare", un "umil și sărac preot al lui Cristos", un "docil slujitor al Bisericii" care a luat asupra sa "atâtea probleme sociale grave ce frământă lumea contemporană", așa l-a caracterizat papa Benedict al XVI-lea pe preotul din regiunea italiană Romagna, care este cunoscut prin faptul că a întemeiat Asociația "Papa Ioan al XXIII-lea". O asociație care se ocupă de cei care suferă, de cei lipsiți de adăpost, care trăiesc în stradă, de femeile constrânse să-și vândă trupul, de tinerii care au căzut pradă drogurilor și care au căutat un sens pentru viață, de oamenii umiliți și călcați în picioare.

Pr. Oreste Benzi a stat timp de 35 de ani în prima linie pentru a asista necăjiții și nevoiașii din toată lumea. "Eu n-am fondat nimic. Au fost săracii care s-au zbătut, care nu ne-au lăsat să adormim", așa răspundea părintele celor care îl întrebau pentru ce a fondat asociația.

Radio Vatican a redat o biografie a părintelui Oreste. În anul 1937, la vârsta de 12 ani, a intrat în Seminarul din Rimini. În anul 1949 a fost hirotonit preot și, începând din anii '50, fiind asistent al Tineretului Catolic din Rimini, se maturizează în el convingerea de a se dedica adolescenților pentru a le propune o "întâlnire de prietenie cu Cristos", fapt ce l-a continuat timp de 50 de ani.

"Îmi amintesc în special - avea să declare părintele mai târziu la Radio Vatican - de o întâlnire în discoteca numită "L'altro mondo", când am vorbit tuturor celor prezenți amintind că viața este profesia unei iubiri infinite, am spus: "Dumnezeu e tare! Câteva aplauze pentru Domnul!". Și la ora 2.30 noaptea 1.000 de tineri l-au aplaudat pe Domnul. Unul dintre acei tineri m-a oprit apoi și mi-a zis: "Mulțumesc, părinte, că ai venit!". Și a adăugat: "Nu ne lăsa singuri!"".

În anii '60 preda religia în diferite licee din regiunea Romagna. A decis să dea viață unei asociații. Era anul 1968 când a întemeiat Asociația "Papa Ioan al XXIII-lea". După 40 de ani asociația avea să numere 200 de case-familie, 32 de comunități terapeutice, șase case de rugăciune, șapte case de fraternitate și 15 cooperative sociale în toată lumea, din Tanzania până în Brazilia, din Rusia până în Sierra Leone.

Părintele Oreste este cunoscut, apoi, prin neobosita angajare pentru viața pe cale de a se naște. A spus mereu că în fața avortului, păcatul cel mai mare este a tăcea. "Dacă toți catolicii ar începe să strige tare - a fost chemarea sa constantă - această nedreptate ar înceta! Nu sunt vinovați numai medicii și politicienii, ci și toți cei care rămân indiferenți". "În avort, spunea el, avem doi răniți: unul, mortal, și este copilul, altul pentru totdeauna, și este mama. Noi vrem să-i salvăm pe amândoi. Deseori ne ducem să ne rugăm în fața spitalelor: chiar dacă ne iau în derâdere am văzut că puterea rugăciunii este realmente providența lui Dumnezeu".

Părintele Benzi a ars de dorința de a face din Cristos inima lumii și a impresionat prin simplitatea sa, prin zâmbetul său de om disponibil, prin tăria sa, prin curajul său incredibil. Un curaj pe care l-a arătat în a merge "să smulgă" fetele de pe stradă, pentru a le elibera de cei care le exploatau. "Trebuie să se opteze, spunea el, pentru eliminarea prostituției sclavagiste și apoi pentru luminarea acelor fete care au fost eventual eliberate. (...) Parohul, mișcările bisericești, acestea sunt avanposturile pentru eliberarea acestor creaturi".

Persoane dependente de droguri, deținuți, țigani: exclușii societății nu erau excluși pentru pr. Oreste. Ultima sa intervenție publică a fost în contextul gravei situații privind prezența țiganilor români în Italia, cerând să nu fie luate măsuri drastice fără a găsi o alternativă.

De unde avea puterea să facă toate acestea? Ne răspunde chiar el: "Pentru a sta în picioare, trebuie să stai în genunchi, deoarece știe să stea în întregime cu cei săraci cine știe să stea total cu Domnul".

La Liturghia și ritul înmormântării au luat parte și tinere mame fără familie, femei constrânse să se prostitueze, familii care au adoptat orfani, persoane fără adăpost stabil, multe marcate de plaga dependenței de droguri care au găsit, într-un moment critic al vieții, un mare ajutor: sprijinul oferit de pr. Oreste Benzi.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat