Solidaritate cu românii din Italia
Sub presiunea evenimentelor din Italia, în special după o crimă atribuită unui țigan român, comunitatea românilor din peninsulă a trecut și continuă să treacă prin momente de grea încercare. Copii, tineri și adulți români au început să fie bătuți, scuipați și insultați în public. Pentru o mare parte dintre italieni, românii au ajuns persona non grata. Ura, violența și xenofobia și-au făcut loc tot mai mult. Românii au fost luați în vizor.
În ciuda tuturor etichetărilor și batjocorilor, românii din Italia s-au rugat în comunitățile lor pentru Giovanna Reggiani, femeia ucisă, precum și pentru victimele provocate de conaționali. Au existat de asemenea numeroase mărturii de solidaritate.
Apelul Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea lansat duminică, 4 noiembrie, la tratarea relațiilor dintre populațiile migrante și populațiile locale "în spiritul acelei înalte civilizații morale, care este rod al valorilor spirituale și culturale ale fiecărui popor și țară", a avut un puternic impact asupra opiniei publice din Italia.
A urmat apoi audiența acordată de Sfântul Părinte premierului Călin Popescu Tăriceanu, miercuri, 7 noiembrie, la începutul unei vizite de lucru pe care acesta o făcea în Italia. Într-un interviu acordat secției române Radio Vatican cu privire la conținutul colocviului și impresiile personale, primul ministru spunea: "Am remarcat poziția Sfântului Părinte care a făcut apel la adoptarea unei atitudini de curtoazie morală. Mi s-a părut o declarație de mare noblețe sufletească și eleganță care sunt convins că a avut o influență asupra oamenilor politici nu numai italieni, ci și asupra oamenilor politici români care riscau și ei să inflameze situația prin declarațiile lor".
Că nu poate fi etichetat un popor după faptele unui singur individ a fost înțeles și de alții care și-au păstrat calmul și realismul. Scrisoarea de solidaritate trimisă în ziua de 7 noiembrie comunității românilor din Italia de către Centrul Studii Emigrație din Roma este relevantă. Centrul este condus de Congregația "Sfântul Carol" a Părinților Scalabrinieni. De peste un secol acești călugări se dedică emigranților de pe toate continentele.
"Tuturor fraților noștri români - cea mai numeroasă comunitate de imigranți din Italia - și celor care astăzi sunt înfierați drept cauză a nesiguranței în Italia vrem să le reînnoim public solidaritatea noastră". Prea mulți au susținut faptul că "trebuie să ne apărăm și să respingem agresorii și să expulzăm românii (aproape nimeni nu se oprește să precizeze termenii acestor afirmații și se uită astfel femeia rrom care s-a întins pe asfalt în fața unui autobuz pentru a-l denunța pe conaționalul ei, acuzat de asasinarea Giovannei Reggiani), chiar dacă această "legitimă apărare" poate declanșa o adevărată acțiune de vânătoare de om (nu contează dacă a făcut sau nu ceva, dar trebuie să plătească din cauza etniei sale), cum s-a întâmplat în mod rușinos în cartierul roman Tor Bella Monaca", se spune în scrisoare.
Desigur, rămâne și din partea noastră, a românilor, de a condamna răul și de a ne apăra drepturile și demnitatea. Dar mai ales rămâne să reflectăm asupra locului pe care îl ocupă Dumnezeu în viața noastră. Este ceea ce sublinia ÎPS Ioan Robu, președintele Conferinței Episcopilor din România, referindu-se la criza imigranților din Italia: "Cazul răsunător întâmplat la Roma trebuie să ne trezească mai ales din punct de vedere moral, încât să ne facă să ne întrebăm care este locul pe care-l ocupă Dumnezeu în societatea românească, pentru că a pleca într-o altă țară fără o busolă a valorilor morale bine înrădăcinate, a emigra fără nici un fel de siguranță în privința unei locuințe, a unui loc de muncă și fără mijloace de subzistență nu poate decât să genereze mari probleme".
Pr. Cornel Cadar