Răspundem cititorilor
* Ioan Cojan (Traian). "În unele momente, la celebrarea sfintei Liturghii preotul celebrant se adresează poporului spunând: "Domnul să fie cu voi!" și poporul răspunde: "Și cu duhul tău". La prima vedere acest răspuns lasă să se înțeleagă că se referă la persoana preotului și nu este greșit să fie așa având în vedere că fiecare preot este un alt Cristos. (...) Avem în vedere și faptul că preotul când spune "Domnul să fie cu voi" nu se include și pe sine însuși și nu spune "Domnul să fie cu noi". (...) Întrucât noi, oamenii simpli, înțelegem mai greu adevăratul sens al acestui răspuns și nu putem să definim dacă acest răspuns se referă la persoana preotului sau la persoana Domnului Isus consider că ar fi bine-venită o explicație care să arate cu precizie adevăratul sens al răspunsului "Și cu duhul tău"".
Salutul sau binecuvântarea "Domnul să fie cu voi" nu este singură. La începutul Liturghiei, de exemplu, preotul spune: "Harul Domnului nostru Isus Cristos și dragostea lui Dumnezeu Tatăl și împărtășirea Sfântului Duh să fie cu voi toți". Sunt texte luate din Sfânta Scriptură (2Cor 13,13; 2Tes 3,18; Rut 2,4) și, în afară de faptul că sunt o dorință ca Dumnezeu să fie cu cei prezenți, exprimă și posibilitatea pe care o au toți câți sunt de față la sfânta Liturghie de a primi de la Dumnezeu binecuvântări. Răspunsul credincioșilor este: "Și cu duhul tău", adică dorința ca Domnul să fie nu numai cu ei, ci și cu cel care salută sau binecuvântează și prin harul preoțesc aduce binecuvântarea lui Dumnezeu.
* Maria Bortoș (București) "Citind revista "Lumina creștinului" am găsit în numărul din octombrie 2000 rugăciunea "Remember" (la sfânta Tereza din Avila) care m-a impresionat foarte mult. Mi-a rămas în suflet și o repet în gând ori de câte ori îmi aduc aminte. Am găsit rugăciunea într-o perioadă din viața mea în care eu sufeream foarte mult și mi-a dat speranță și curaj. Aș dori să redați rugăciunea pentru cei care nu au avut revista, dacă se poate".
Cu siguranță, mulți o să se regăsească în rugăciunea, scrisă de Mihaela Mănăstireanu, pe care o apreciați atât de mult și pe care ați dorit să o republicăm. "Ce mare ești, Doamne Isuse, ce sublim. / În patimile tale sudoare și sânge, / ce chin, ce istov ai purtat pentru mine / cea plină de lepră și bube ca Iov... // Sufletul meu, vrând să se bucure veșnic în tine, / copleșit de atât de multe grații divine, / ce puțin respect când ar trebui să fie recunoscător, / ce gând nebunesc când grațiile tale mă îmbată, mă inundă, / mă dor și mă copleșesc să uit cât de mult te-a durut / și cât de adânc ai fost ofensat... // Când ele se retrag, / purtate ca de-un râu învolburat, / și rămâne mâlul depus al păcatelor mele / te rog, Doamne, imprimă chipul tău chinuit / ca o pecete pe ele!"
* Ludovic Mihăică (Penitenciar, Vaslui, str. Avicola, 2). "Sunt după gratii de 5 ani și am o condamnare de 21 de ani. Situația mea este gravă, aici este foarte greu și de 5 ani nu mă caută nimeni. Tata a murit în anul 1989 la vârsta de 36 de ani, iar mama a rămas cu nouă copii foarte mici. Rudele au intervenit și au sfătuit-o pe mama să ne dea la casa de copii. Acum nu mai știm unul de altul. Știu că patru dintre frați sunt înfiați în Italia și două surori căsătorite prin țară. Mama s-a recăsătorit într-un alt sat... Noi deținuții primim de aici numai mâncare; hainele, încălțămintea și toate celelalte trebuie să le procurăm noi. Supărarea mea este și mai mare pentru că nu avem voie să primim pachet prin poștă, ci doar de la cei care ne vizitează. Prin poștă avem voie să primim scrisori, reviste și bani...".
Am redat câteva rânduri din lunga dv. scrisoare cu speranța că se va găsi cineva care să vă scrie sau să vă viziteze. Este dureros ceea ce ne-ați scris, iar drama pe care o trăiți trebuie să fie pentru mulți învățătură. În schimb, nu ne-ați scris nimic despre starea dv. sufletească, dacă vă rugați, dacă ați cerut iertare de la cei pe care i-ați supărat, dacă ați încercat să vă împăcați cu Dumnezeu. Atunci când ni se întâmplă ceva rău este ușor să-i învinuim pe ceilalți - rudele, vecinii, prietenii. Ceea ce a mai rămas de făcut este rugăciunea. Trebuie să vă ancorați în Dumnezeu, el este singurul care nu v-a părăsit. Chiar dacă pe moment aveți impresia că sunteți singur în suferință, Isus suferă împreună cu dv. și numai de la el puteți primi forța pentru a merge mai departe. Vă împărtășim și dv. cuvintele spuse de un bunic nepotului său care sunt scrise sub un tablou reprezentând un bătrân și un copil care plânge în fața unei case de munte arsă din care nu mai rămăsese decât șemineul și o grămadă de pietre: "Liniște copile, Dumnezeu nu a murit!".
* A. (Bacău). Fac parte dintr-o parohie mare. Merg la Biserică și nu-i cunosc pe cei de lângă mine. Aud mereu îndemnul, mai ales la predici, că noi, laicii, trebuie să ne implicăm mai mult în viața Bisericii, să fim martori, să acționăm și să fim exemple etc. Concret, ce și cum ar trebui să facem?
Fără îndoială, mai întâi trebuie să vorbiți cu preoții din parohia dv. Ei v-ar putea indica mai bine ce anume ați putea face. De exemplu, ei cunosc mulți bolnavi sau oameni singuri pe care nu-i mai vizitează nimeni. Sau au nevoie de persoane care să-i ajute în catehizarea copiilor și adolescenților etc. Nu-i lipsit de importanță să vedeți ce asociații există în parohia dv., ce anume fac acestea, și să vă întrebați dacă nu ați putea activa și dv. în una dintre ele. Recent situl www.catholica.ro a publicat o știre despre un laic indian care a ajutat aproape 600 de oameni să-l descopere pe Dumnezeu. O redăm în cele ce urmează pentru a vă motiva pe dv. și pe cei care citesc revista să se implice și mai mult în vestirea împărăției lui Dumnezeu. "Clerul și laicii îi aduc elogii lui Lingareddy Johannes Reddy, un laic indian din Arhidieceza de Hyderabad care și-a petrecut peste 50 de ani propovăduind creștinismul și ajutându-i pe cei aflați în nevoi. Reddy, în vârstă de 77 de ani, care are opt copii, și-a petrecut viața slujindu-i pe credincioșii din Mariapuram. Arhiepiscopul Marampudi Joji de Hyderabad l-a întâlnit pe Reddy în timpul unei recente vizite pastorale, numindu-l "un mare educator al oamenilor". Familia lui Reddy și alte două familii catolice s-au mutat în zonă când el era adolescent.
Erau singurii catolici pe o rază de mai mulți kilometri. Au cumpărat pământ și i-au dat numele Mariapuram, care înseamnă "satul Mariei". Din cauza distanțelor mari, primeau vizita unui preot dintr-o dieceză învecinată doar de două ori pe an. Reddy nu avea o Biblie când a început să îi învețe pe săteni fundamentele catolicismului. El a declarat că a învățat aceste fundamente când era mic de la tatăl său, care le explica seara după munca în gospodărie. Reddy a mai spus că a dorit să împărtășească "puternica credință catolică și convingerile ferme" pe care le-a moștenit. Până la 200 de oameni participau la cursurile lui catehetice de seara, care uneori durau după ora 22.00. Soția lui, Jetrudamma, învăța de asemenea rugăciuni, și Reddy conducea serviciile de rugăciune. El s-a implicat, de asemenea, în fapte ale milei trupești. A împărțit hrană pentru cei săraci, a asigurat locuri de muncă pentru șomeri și a tratat unele suferințe ale confraților săi, deși urmase școala doar patru clase. A ajutat chiar la a se pune capăt unor probleme familiale și unor dispute privind pământurile. În anul 1968, 170 de persoane din satul Gattupally au fost botezate. Zece ani mai târziu, arhiepiscopul de Hyderabad a trimis un preot pentru a începe o misiune în zonă. Reddy recunoaște că el singur a adus în Biserică în jur de 600 de persoane din trei sate învecinate. Parohia are acum peste 1.200 de catolici. Unul dintre fiii lui a devenit preot iezuit, în timp ce altul a studiat medicina și acum o practică în sat. Pr. Stanislaus Manickyam, un preot local, afirmă că Reddy i-a inspirat pe creștinii localnici să ducă o viață creștină bună".
* Maria Negru (jud. Vrancea). "Doresc să aflu cât mai multe despre sfântul Francisc din Assisi, mai ales ziua și luna când s-a născut. A doua întrebare ar fi dacă se poate introduce în calendar o sărbătoare a providenței divine?"
În cartea "Viețile sfinților" nu este menționată data exactă a nașterii sfântului Francisc din Assisi, ci numai anul. Redăm o mică reflecție despre sfântul Francisc din Assisi publicată în "Agenda liturgică" din anul 2007. Comparând datele, cu siguranță veți putea să faceți calcule mai exacte cu privire la jubileele despre care ne-ați scris. "Trăind în sărăcie și veselie, Francisc Bernardone (1182-1226), fiul unui negustor bogat din Assisi, ajunge un sfânt care se aseamănă uimitor cu Isus din Nazaret. După o tinerețe ușuratică, s-a convertit, a renunțat la averea părintească și s-a dăruit lui Dumnezeu cu hotărâre. Într-o lume sfâșiată de războaie, "Cavalerul domniței Sărăcia", apare ca un reflex pur al evangheliei. Dezlipit de bunurile pământești și de el însuși, poate cânta frumusețea universului cu bucuria și gingășia unei copilării regăsite. Stigmatele pe care le-a primit ajung să-l transforme într-o vie imagine a lui Cristos cel răstignit. A inițiat vestirea evangheliei la necreștini. Împreună cu cei care i s-au alăturat, a întemeiat un ordin cu o Regulă de mare valoare spirituală. Francisc a lăsat ca moștenire triplei sale familii: frații minori, clarisele și terțiarii, iubirea sa înflăcărată pentru Cristos cel sărac, pentru cruce și Biserică". Cu privire la a doua întrebare, vă putem spune că există o asemenea sărbătoare la 22 mai. Catedrala din Chișinău, de exemplu, are hramul "Providența Divină".