Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

E-uri anti UE

Deși România a devenit membră a Uniunii Europene, aditivii cancerigeni care se regăsesc în mâncare și băutură continuă să reprezinte o gravă problemă.

Începând cu pâinea și continuând cu preparatele concentrate, mezelurile, produsele din carne, băuturile alcoolice și mai ales cele răcoritoare, conservele de tot felul, plantele, fructele, cerealele și legumele modificate genetic și încheind cu guma de mestecat, se regăsesc substanțe ce atentează la sănătatea și chiar la viața consumatorilor.

E-urile nocive sănătății se împart în cinci categorii și anume: cele mai periculoase adaosuri cancerigene; adaosuri foarte cancerigene; adaosuri periculoase; adaosuri potențial toxice; adaosuri suspecte. În prima categorie se înscriu E 330 acid citric/sare de lămâie, prezentă în majoritatea băuturilor răcoritoare, dulciuri, amestecuri de condimente pentru semipreparate cum sunt conservele, pastele de tomate, compoturile, muștarul sau brânzeturile, E 621 glutamat monosodic folosit în sosuri și supe concentrate și conservantul E 211 benzoat de sodiu, toate interzise în SUA și Europa occidentală, dar nu și la noi.

E-uri considerate periculoase se găsesc chiar și în pâine și produsele de panificație.

În categoria adaosurilor foarte cancerigene se situează următorii aditivi alimentari folosiți în prepararea alimentelor și băuturilor: E 123 amaranth, E 131 colorant bleu patent, E 142 colorant verde S, E 213 benzoat de calciu, E 214 hidrobenzoat de etil, E215 hidrobenzoat de etil sodic, E 216 hidrobenzoat de propil, E 217 sarea de sodiu a hidrobenzoatului de propil, E239 hexametilen tetramina. De asemenea, aditivi periculoși pentru sănătate sunt considerați coloranții E 110 galben, E 124 roșu ponceau, E 102 tetrazina, E 120 acid carmic, E 122 azorubina, E 210 acid benzoic, E 212 benzoat de potasiu, E 228 bisulfit de potasiu, E 240 formaldehida, E 249 nitrit de potasiu, E 250 nitrit de sodiu și E 252 nitrat de potasiu. Alte adaosuri potențial toxice provoacă boli intestinale (E 220 dioxid de sulf, E 221 sulfit de sodiu, E 224 metabisulfit de potasiu, E 226 sulfit de calciu), tulburări de digestie (E 338 acid fosforic, E 340 ortofosfati de potasiu, E 461 metilceluloza, E 463 hidroxipropil celuloza, E 466 carboximetil, E 470 săruri ale acizilor grași), afecțiuni dermatologice (E 230 difenil, E 232 ortofenil fenolat de sodiu, E 233 tiabendazol), tulburări metabolice ale colesterolului (E 321 butilhidroxitoluen BTH, E 320 butilhidroxianisol - antioxidant din margarină) și chiar afecțiuni neurologice (E 311 octil galat, E 312 dodecil galat).

Margarina este printre cele mai nocive. Nu conține substanțe naturale, fiind produsă în exclusivitate din elemente de origine sintetică.

Aceeași situație se întâlnește și la producerea gumei de mestecat, în special cea destinată copiilor, unde se folosesc câțiva aditivi alimentari considerați cancerigeni sau potențial toxici.

Nu toți aditivii alimentari sunt considerați periculoși pentru sănătate. De exemplu, E 306 vitamina E, este un puternic antioxidant ce se găsește în ficat, ouă, pește și soia. La fel de favorabil este și E 300 acid ascorbic - vitamina C naturală. În aceeași categorie se mai înscriu colorantul natural E 140 - clorofila, antioxidantul natural E 322 - lecitină, gelifiantul natural E 440 - pectina, emulsifiantul extras dintr-o algă marină E 407 - caragenon natural.

Aspartamul E 951, a fost creat tot ca o alternativă la nocivul zahăr. Acesta provoacă peste 90 de simptome organismului uman, concretizate în cefalee, spasme cerebrale, coronariene și musculare, grețuri, erupții, depresie, astenie, iritabilitate, insomnie, tulburări de vedere și auz, palpitații, senzația lipsei de aer, atacuri de panică, pierderea gustului, tulburări de memorie, dureri articulare etc.

Dr. Lucia Amza



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat