Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Gânduri crestine -

UE: Uniunea evlaviei

"Voi spune fraților mei numele tău, Doamne; în mijlocul adunării te voi lăuda" (Ps 21,24).
"Slăviți pe Domnul împreună cu mine și să înălțăm numele lui împreună!" (Ps 33,3).
"Vestesc dreptatea ta în adunarea cea mare..., vestesc fidelitatea și mântuirea ta; nu am ascuns îndurarea și adevărul tău" (Ps 39,10-11).

Trăim într-o lume a prescurtărilor de tot felul. De câtva timp, de când chestiunea aderării europene a României a devenit o preocupare politică majoră, sintagma Uniunea Europeană (UE) s-a rostit mereu, până când, începând cu 1 ianuarie, a devenit realitate. Revelionul s-a transformat într-o sărbătorire euforică a evenimentului.

Informarea populară, adeseori tendențioasă, a dat naștere multor suspiciuni. Va fi mai bine sau nu? Vom trăi și vom vedea! Aș adăuga: Cum vom trăi și ce vom făuri, aceea vom vedea!

Spunând acestea, am în vedere condiția oamenilor de creaturi deosebite, dependente de Creator. Nu sunt de neglijat nicidecum rădăcinile creștine ale Europei, creatoare de valori perene. Poporul român se mândrește cu vechimea și patrimoniul său creștin pe care îl are mereu la loc de cinste.

Papa Ioan Paul al II-lea, de fericită amintire, a urmărit îndeaproape fenomenul integrării europene, insistând ca principiile creștine să fie avute în vedere la alcătuirea constituției uniunii. Cântul său de lebădă, reevanghelizarea, constituie un ecou deloc neglijabil, întreținut și de actualul papă Benedict al XVI-lea, pentru un viitor mai luminos, dorit de toți. Iar acest viitor aparține atotputernicului și milostivului Dumnezeu care vrea să-l dea copiilor săi ascultători, dispuși să-l recunoască, să-i mulțumească, să-l iubească mai presus de toate, în armonia iubirii față de semeni, împlinindu-i voința sfântă, manifestată lumii îndeosebi prin trimisul său, Domnul nostru, Isus Cristos.

Meditând asupra adevăratei iubiri, teologul danez Soeren Kierkegaard scria: "Cum s-ar putea vorbi bine despre iubire dacă te-am uita pe tine, Dumnezeule al iubirii, din care izvorăște orice iubire în cer și pe pământ! Cel care iubește cu adevărat nu este ceea ce este decât pentru că este în tine, Duh al iubirii, care amintești celui credincios să iubească așa cum este iubit, și pe aproapele ca pe sine însuși".

Aceasta ar putea fi perspectiva luminoasă a Uniunii Europene, binecuvântate de Dumnezeul iubire.

"Revarsă asupra noastră, Doamne, Duhul tău de iubire, pentru ca, susținuți de tine, să fim o singură inimă și un singur suflet în slujirea ta. Prin Cristos Domnul nostru" (Rugăciune din Liturghia săptămânii a doua de peste an).

P.A.D.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat